Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Transport intracomunitar, exceptie de la aplicarea regulii generale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Transport intracomunitar, exceptie de la aplicarea regulii generale Cazul I Societatea Transbus din Romania (inregistrata in scopuri de TVA in Romania) presteaza servicii de transport de bunuri ...

Transport intracomunitar, exceptie de la aplicarea regulii generale

Cazul I

Societatea Transbus din Romania (inregistrata in scopuri de TVA in Romania) presteaza servicii de transport de bunuri pentru societatea Mondoplast din Franta, pe ruta Timisoara - Marsilia. Beneficiarul (Mondoplast) a furnizat transportatorului (Transbus) codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Franta. Aplicand regula generala de la art. 133 alin. (2) lit. c) Cod fiscal, transportul intracomunitar de bunuri are loc in Romania, intrucat locul de plecare este in Romania.

Deoarece beneficiarul a comunicat codul sau de TVA din Franta, transportatorului i se aplica exceptia prevazuta la art. 133 alin. (2) lit. c) Cod fiscal, si se considera ca transportul intracomunitar de bunuri are loc in Franta.

Exceptia se poate extinde si in situatia in care beneficiarul era inregistrat in scopuri de TVA in Franta si in Germania si furniza transportatorului codul de inregistrare din Germania. Prin aplicarea exceptiei prevazute la art. 133 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, locul transportului intracomunitar de bunuri efectuat de Transbus in acest caz ar fi fost in Germania.

Tratament fiscal

Prestarea de servicii realizata de Transbus este neimpozabila in Romania, avand in vedere determinarea locului prestarii efectuate anterior, pentru care isi pastreaza dreptul de deducere conform art. 126 alin. (9) lit. b) Cod fiscal.

Din punct de vedere contabil, facturarea serviciului de transport de catre Transbus, se reflecta astfel:

              4111        =                 704
              Clienti         Venituri din servicii prestate

Cazul II

Societatea Italtrans din Italia (inregistrata in scopuri de TVA in Italia) transporta bunurile pentru Plastor S.A. din Romania (inregistrata in scopuri de TVA in Romania).

Beneficiarul din Romania comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania transportatorului din Italia.

In acest caz, transportul bunurilor de la Roma la Timisoara nu are loc in Italia, unde este locul de plecare, ci in Romania, in statul membru care a atribuit codul de TVA furnizat de Plastor (Romania), aplicanduse exceptia prevazuta la art. 133 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.

Tratament fiscal

Beneficiarul va impozita operatiunea prin taxare inversa avand in vedere obligatiile instituite prin art. 150 alin. (1) lit. c) coroborate cu art. 157 alin. (2) Cod fiscal.
In acest sens, beneficiarul va evidentia TVA prin nota contabila 4426 = 4427, inregistrand operatiunea in decont atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila (rd. 6 si rd. 16), concomitent cu evidentierea in jurnalul de cumparari/vanzari.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Transport intracomunitar, exceptie de la aplicarea regulii generale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016