Tags: tratament dividende 2017, regim dividende, cota dividende, 2017
Dezbatem, prin cele ce urmeaza, in ce masura se mai retine alta suma in afara de impozit pe dividende in 2017.
1). In situatia in care societatea dumneavoastra a distribuit dividende in luna ianuarie 2017 pentru profitul aferent anilor anteriori, aceasta va plati atat impozit pe dividende 5%, conform prevederilor de la art. 133 alin.(8) din Codul fiscal, cat si contributia de asigurari sociale de sanatate 5,5% conform prevederilor de la art. 176 alin. (2) din Codul fiscal.
Potrivit art. 176 alin. (2) si (5) pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului, aceasta nu va putea fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Astfel, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din dividende si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (a distribuit dividende in ianuarie 2017), aceasta se stabileste de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (Declaratia 205), precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz. Asadar, cand are loc plata dividendelor catre asociati nu se retine si contributia de asigurari de sanatate, aceasta se va stabili ulterior de organele fiscale.
2). In situatia distribuirii dividendelelor incepand cu luna februarie 2017 daca, asociatii realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)—d), g), i)—I), respectiv:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizatii pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale,
atunci, potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr.3/2017, respectiv art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, nu se mai datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru dividendele distribuite.
Astfel, in cazul in care asociatii au si una din calitatile prezentae mai sus, se va retine numai impozitul de dividende 5%.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<