Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dezbatem, prin cele ce urmeaza, in ce masura se mai retine alta suma in afara de impozit pe dividende in 2017.
1). In situatia in care societatea dumneavoastra a distribuit dividende in luna ianuarie 2017 pentru profitul aferent anilor anteriori, aceasta va plati atat impozit pe dividende 5%, conform prevederilor de la art. 133 alin.(8) din Codul fiscal, cat si contributia de asigurari sociale de sanatate 5,5% conform prevederilor de la art. 176 alin. (2) din Codul fiscal.
Potrivit art. 176 alin. (2) si (5) pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului, aceasta nu va putea fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Astfel, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din dividende si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (a distribuit dividende in ianuarie 2017), aceasta se stabileste de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (Declaratia 205), precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz. Asadar, cand are loc plata dividendelor catre asociati nu se retine si contributia de asigurari de sanatate, aceasta se va stabili ulterior de organele fiscale.
2). In situatia distribuirii dividendelelor incepand cu luna februarie 2017 daca, asociatii realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)—d), g), i)—I), respectiv:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizatii pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale,
atunci, potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr.3/2017, respectiv art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, nu se mai datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru dividendele distribuite.
Astfel, in cazul in care asociatii au si una din calitatile prezentae mai sus, se va retine numai impozitul de dividende 5%.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Tratament fiscal dividende 2017. Ce cote se retin?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Explicatii punctuale: Reglementarile privind plata defalcata a TVA modificate major in ParlamentImplicatii fiscale pentru activitatile exceptate de la obligatia dotarii cu AMEFDividende 2018. Impozitul ramane la fel, CASS se majoreazaReguli de facturare, continut obligatoriu si termene de emitere in 2017Firmele vor avea conturi deschise gratuit la trezorerie, pentru plata defalcata a TVAUltimele articole
Obligatie de raportare conform DAC 6 pentru operatiuni in cadrul grupului si plata unor venituri din comisionDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Neconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeRegimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?Modificare Cod fiscal - calcul impozit pe cladiri pentru persoane juridice
Mai multe articole despre 2017

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"