Proiectul propune modificarea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate corespunzator cu modificarile din legislatia specifica, generate de introducerea art.1301 in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificata prin Legea nr. 177/2018 privind aprobarea OUG nr. 103/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul asigurarilor sociale, de modificarile prevazute in OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investiţiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.
In ceea ce priveste declararea persoanelor care beneficiaza de facilitatile prevazute de OUG 114/2019 ordinul propune:
• introducerea scutirii din caseta ”Creanta fiscala” a sumelor reprezentand impozit pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate scutite de la plata in perioada de raportare, conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
• introducerea unor noi casete pentru inscrierea cifrei de afaceri si a ponderii cifrei de afaceri din activitatile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, in vederea acordarii facilitatilor fiscale in luna de raportare, in sensul declararii de catre angajator, pe proprie raspundere, a indeplinirii conditiilor aplicarii acestora;
• introducerea unei noi casete pentru Contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii prevazuti la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal;
• introducerea in sectiunea E3 din Anexa nr. 1.2, Anexa asigurat a unor noi pozitii pentru persoanele fizice care realizeaza venituri pentru care sunt scutite de la plata impozitului, conform Codului fiscal si a altor legi speciale;
• introducerea in Nomenclatorul “Tip asigurat“ din Anexa nr. 4 a formularului, a unor noi pozitii pentru categoriile de salariati pentru care salariul minim brut pe tara este diferentiat, in vederea stabilirii bazelor de calcul pentru CAS, CASS si CAM, pentru identificarea salariatilor care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor si beneficiaza de facilitati fiscale conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, precum si pentru persoanele care desfasoara activitaÅ£i necalificate cu caracter ocazional (zilieri), potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitaÅ£i cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Alte clarificari propuse privind facilitarile fiscale prevazute de OUG 114/2019:
• facilitatile fiscale prevazute la art. 60 pct. 5, 1381, 154 alin. (1) lit. r), din Codul fiscal se acorda tuturor angajatilor, indiferent de activitatea prestata, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
• facilitatile fiscale se acorda si in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial de lucru daca sunt indeplinite cumultativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Pentru angajatii care au incheiat astfel de contracte si realizeaza un venit brut lunar sub valoare de 3.000 de lei si care nu beneficiaza de facilitatile fiscale prevazute la art. 60 pct. 5, 138^1 si 154 alin. (1) lit. r), sunt aplicabile in mod corespunzator dispozitiile Capitolului III din titlul IV si Capitolul II, III si IX din titlul V ale Codului fiscal.
In aplicarea dispozitiilor art. 146 alin. (5^2) lit. e) din Codul fiscal, in cazul in care in cursul unui an fiscal se utilizeaza, potrivit legislatiei in materie, in aceeasi perioada mai multe valori ale salariului minim brut pe tara diferentiat in functie de studii, de vechime sau alte criterii prevazute de lege, in situatia in care un anagajat incheie doua sau mai multe contracte individuale de munca cu timp partial de lucru cu angajatori care nu desfasoara activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal si cu angajatori care desfasoara astfel de activitati, salariul minim brut pe tara luat in calcul este cel cu valoarea cea mai mica.
• in situatia in care un angajator desfasoara activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 si prin sedii secundare,
cifra de afaceri luata in calcul la stabilirea indeplinirii conditiilor este cea determinata la nivelul intregii activitati.
• facilitatile fiscale nu se acorda pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de salariatii detasati.
• clarificarii cu privire la completarea casetelor ”Cifra de afaceri totala cumulata de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare” si ”Cifra de afaceri cumulata de la inceputul anului realizata efectiv din activitatea de constructii conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, inclusiv din luna de raportare” precum si reguli in vederea determinarii acestor cifre de afaceri.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociatie crescatori se animale
Intrebare:
Puteti sa-mi spuneti va rog ce implicatii fiscale si contabile prezinta o asociatie a crescatorilor de animale, CAEN privind activitatile economice sau financiare Activitati auxiliare pentru cresterea animalelor, care incaseaza subventii APIA pentru serviciile de determinare a calitatii genetice a raselor de animale? Asociatia are 5 angajati, este platitoare de tva si impozit pe profit. Ce declaratii trebuie depuse in cazul acestei asociatii? De ce alte aspecte mai trebuie tinut cont...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Angajare cetatean UE. Declaratii
Intrebare:
Un ONG urmeaza sa angajeze un intern, care este cetatean UE, dar nu este roman pe o perioada de 6 luni.
Pentru angajare este necesar permis de sedere sau este suficient numarul de identificare fiscala (NIF)?
Ce documente trebuie sa intocmeasca entitatea si ce obligatii fiscale ii revin?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Salariat detasat in Romania dintr-un stat non UE. Declaratii in Romania
Intrebare:
O societate dintr-un stat non-UE are o sucursala cu sediu permanent in Romania.
Societatea detaseaza salariati la sucursala din Romania.
Acestia vor primi salariul in statul non-UE din care vin, dar vor primi diurna in Romania.
In aceasta situatie, salariatii detasati din non-UE se inregistreaza in Revisal? Daca se inregistreaza, care este modalitatea, procedura?
Daca se inregistreaza in Revisal, se raporteaza si in D112, sau in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Aplicabilitate OUG 1562024 in cazul hotararilor judecatoresti. Declaratia 112
Intrebare:
Un fost angajat al unei regii autonome caruia i s-a desfacut disciplinar contractul de munca a castigat in instanta urmatoarele:
- inlocuirea sanctiunii de desfacere a contractului de munca cu sanctiunea reducerii salariului de baza cu 10 % pe o perioada de 3 luni;
- reintegrarea in functia detinuta anterior, cu plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care acesta ar fi beneficiat incepand cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lipsa A1. Obligatii contributive
Intrebare:
O societate din Romania trimite in Finlanda, 2 salariati pentru care nu a obtinut formularul A1. Societatea este obligata de catre autoritatile finlandeze sa achite contributia la pensie in Finlanda. In acest caz prin declaratia 112 se rectifica, declarandu-se cu valoare 0 doar CAS sau si CASS pentru cei doi salariati. Mentionam ca firma din Romania a declarat sediu permanent in Finlanda.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<