Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Ce greseli risca sa faca o asociatie fara scop patrimonial la o achizitie intracomunitara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: declaratia vies, 390, declaratii, decont, achizitie, achizitie intracomunitara, scop patrimonial

Pentru o achzitie intracomunitara efectuata de asociatie fara scop patrimonial, neplatitoare de TVA, luam ca exemplu o asociatie care doreste sa importe din UE anumite produse, cu taxare inversa, fiind obligata sa fie platitoare de TVA si inscrisa in ROI. Vom stabili cum se va efectua corect aceasta achizitie intracomunitara si ce declaratii se vor depune.Prin art. 126 alin. (4) lit. b)  se prevede ca o achizitie intracomunitara de bunuri  nu este impozabila in Romania daca "valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme."

La pct. 2 alin.(5) din Normele metodologice se prevede ca:"Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro, prevăzut la art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determină pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Natională a Romaniei la data aderării si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egală sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mică de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei."
                                                                                                            
In aceasta situatie, cumparatorul  din Romania nu are nicio obligatie fiscala de plata si declarativa fata de autoritatea fiscala din Romania.

Aceasta derogare este valabila numai pentru achizitii intracomunitare de bunuri nu si de servicii.
 
Dupa depasirea plafonului de 10.000 de euro pentru bunuri si/sau pentru achzitiile intracomunitare de servicii, asociatia trebuie sa se inregistreze in scopuri special de TVA potrivit art. 153^1 din Codul fiscal si sa se inregistreze si in Registrul operatorilor intracomunitari.
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Cum justificam legal scutirea de TVA

Cum justificam legal scutirea de TVA

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii


 
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 ^1  va trebui sa depuneti la organul fiscal de care apartineti declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA.

Codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut ca urmare a depunerii formularului cod 091 in conformitate cu prevederile art. 153^1 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri sau pentru servicii" se utilizeaza doar pentru raportarea operatiunilor intracomunitare realizate.

De asemenea persoana respectiva  trebuie sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intarcomunitari (ROI) in baza art 158^2 alin. (2) inainte de efectuarea achzitiei intracomunitare.
 
Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari este prevazuta in OANAF 2101/2010. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095 insotita de cazierul judiciar administratorului asociatiei.
 
In ceea ce priveste achzitia intracomunitara de bunuri peste plafonul de scutire si pentru achzitia de servicii intracomunitare,  asociatia  va avea si urmatoarele obligatii fiscale:

1) sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la prestatorul intracomunitar asupra sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa;

2) sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;
 
3) sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii
serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA;

4) sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod 390 VIES denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu cu simbolul A pentru achzitii intracomunitare de bunuri sau cu simbolul S care reprezinta"achizitii intracomunitare de servicii", prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. Pentru aceste achzitii de bunuri (peste plafonul de 34.000 de leu) sau pentru achizitii de servicii, exigibilitatea de taxa intervine la data emiterii facturii de catre furnizorul  din UE. Raportarea prin formularul cod 390 VIES se va face pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;

5) sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE. Tot pana la acest termen se va face si plata TVA  la bugetul de stat.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Ce greseli risca sa faca o asociatie fara scop patrimonial la o achizitie intracomunitara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016