Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri. Printre schimbari se numara cateva si in privinta impozitului pe profit, impozitul suplimentar si celui pe veniturile micro.
Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile micro
Impozitul pe profit
Se propun clarificari tehnice in ceea ce priveste mecanismul de alocare a costurilor totale excedentare ale indatorarii reportate pentru tranzactiile/operatiunile efectuate cu persoane afiliate care finanteaza achizitia/productia imobilizarilor in curs de executie/activelor stabilite potrivit art. 18^1 alin. (3) si (12), respectiv art. 18^3 alin. (2) si (9) din Codul fiscal.
Impozit suplimentar
Se propune exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 18^1 din Codul fiscal a contribuabililor care intra sub incidenta art. 46^1 si art. 46^2 din Codul fiscal, avand in vedere faptul ca acestea reglementeaza plata unor impozite suplimentare impozitului pe profit.
Se propun clarificari legate de aplicarea prevederilor art. 46^2 in cazul grupului fiscal, in sensul ca acestea se aplica in mod corespunzator de catre membri, in functie de situatia individuala.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
Avand in vedere necesitatea sustinerii procesului de comasare a terenurilor agricole, in prezent fragmentate, proces cu impact pozitiv asupra dezvoltarii agriculturii romanesti, se propune scaderea din baza impozabila a veniturilor realizate din schimbul de terenuri agricole situate in extravilan avand ca scop comasarea terenurilor agricole, potrivit legii, cu implicarea primariilor unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se situeaza terenurile respective.
Modificarea tratamentului fiscal in sensul in care nu se datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal in cazul schimburilor de terenuri agricole situate in extravilan, care au ca scop comasarea terenurilor agricole potrivit legii, fara sulta platita de catre copermutanti. Astfel, in acest caz copermutantii nu datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
Pentru a beneficia de aceasta prevedere este necesar ca fiecare copermutant sa prezinte, inainte de autentificarea actului notarial, o adeverinta care sa ateste faptul ca terenurile supuse schimbului sunt in circuitul agricol, iar schimbul se realizeaza in vederea comasarii de terenuri agricole situate in extravilan.
Adeverinta se elibereaza de primaria unitatii administrativ - teritoriale pe raza carora sunt situate terenurile agricole extravilane, care fac obiectul schimbului.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Sursa: MFP
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nou PROIECT DE OUG privind unele masuri fiscale si angajamente externePlan de masuri ANAF: Sprijinirea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Facilitati pentru bunii platitoriPersoanele cu activitati independente suporta impozitele daca veniturile sunt asimilate salariuluiLegea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor SE MODIFICA! (PROIECT DE OUG)MFP vrea sa dubleze CASS-ul. Sindicatele ameninta cu proteste la nivel nationalUltimele articole
E-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAProiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulProiect OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electonicePROIECT DE OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuriControale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou PROIECT DE OUGArticole similare
Declaratia unica se completeaza si se depune pana la data de 25 mai 2022. Precizari ANAFREMINDER! Declaratii fiscale scadente in data de 26 aprilie 2022Societate din Romania, cu angajati intr-un stat UE: IMPOZIT PE VENIT si contributii socialeContribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale pana pe 25 mai 2022Sistem simplificat de TVA pentru micile intreprinderi in locul impozitului pe venitUltimele articole
Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Venituri din chirii in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fiziceNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateArticole similare
Repunere suma TVA. Depunere rectificativa pentru impozitul pe profit aferent bazei pentru TVA-ul repusSistemul optional anual de declarare si plata a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate trimestrialBeneficii neimpozabile. Care este cota maxima pentru deducerea cadourilor din fondul de salarii al angajatilor?ANAF: Rezultatele actiunilor de inspectie fiscala din luna octombrie 2022Tratament lipsa din gestiune: IMPOZIT PE PROFIT si TVAUltimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la IMPOZIT PE PROFIT la impozit micro in 2025Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"