Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri. Printre schimbari se numara cateva si in privinta impozitului pe profit, impozitul suplimentar si celui pe veniturile micro.
Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile micro
Impozitul pe profit
Se propun clarificari tehnice in ceea ce priveste mecanismul de alocare a costurilor totale excedentare ale indatorarii reportate pentru tranzactiile/operatiunile efectuate cu persoane afiliate care finanteaza achizitia/productia imobilizarilor in curs de executie/activelor stabilite potrivit art. 18^1 alin. (3) si (12), respectiv art. 18^3 alin. (2) si (9) din Codul fiscal.
Impozit suplimentar
Se propune exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 18^1 din Codul fiscal a contribuabililor care intra sub incidenta art. 46^1 si art. 46^2 din Codul fiscal, avand in vedere faptul ca acestea reglementeaza plata unor impozite suplimentare impozitului pe profit.
Se propun clarificari legate de aplicarea prevederilor art. 46^2 in cazul grupului fiscal, in sensul ca acestea se aplica in mod corespunzator de catre membri, in functie de situatia individuala.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
Avand in vedere necesitatea sustinerii procesului de comasare a terenurilor agricole, in prezent fragmentate, proces cu impact pozitiv asupra dezvoltarii agriculturii romanesti, se propune scaderea din baza impozabila a veniturilor realizate din schimbul de terenuri agricole situate in extravilan avand ca scop comasarea terenurilor agricole, potrivit legii, cu implicarea primariilor unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se situeaza terenurile respective.
Modificarea tratamentului fiscal in sensul in care nu se datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal in cazul schimburilor de terenuri agricole situate in extravilan, care au ca scop comasarea terenurilor agricole potrivit legii, fara sulta platita de catre copermutanti. Astfel, in acest caz copermutantii nu datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
Pentru a beneficia de aceasta prevedere este necesar ca fiecare copermutant sa prezinte, inainte de autentificarea actului notarial, o adeverinta care sa ateste faptul ca terenurile supuse schimbului sunt in circuitul agricol, iar schimbul se realizeaza in vederea comasarii de terenuri agricole situate in extravilan.
Adeverinta se elibereaza de primaria unitatii administrativ - teritoriale pe raza carora sunt situate terenurile agricole extravilane, care fac obiectul schimbului.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T Ghid de raportare corecta
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Sursa: MFP
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Proiect OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electoniceSprijin financiar de 700 lei pentru pensionarii cu ventituri mai mici sau egale cu 2.000 lei pe lunaDin ianuarie 2022 va fi acordata cea de-a 13-a indemnizatie compensatorie pentru persoanele cu dizabilitatiMEEMA propune noi masuri bugetare pentru sprijinirea IMM-urilor (PROIECT DE OUG )Primarii si viceprimarii vor primi indemnizatii speciale la iesirea la pensie (PROIECT DE OUG)Ultimele articole
E-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAProiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulPROIECT DE OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuriControale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou PROIECT DE OUGDin 2023 impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci OPTIONAL (PROIECT DE OUG)Articole similare
Venituri obtinute din dividende de persoane nerezidente. Se mai plateste CASS?D112 pentru taxe salariale: ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform Ordinului 165/2023Ghid fiscal al contribuabililor care au realizat venituri din strainatate elaborat de ANAFAsociat in doua microintreprinderi. Pot ramane ambele firme la plata impozitului micro?Mai multe acte FISCALE pot fi emise de ANAF fara a fi semnate si stampilate( Ordinul 362/2022)Ultimele articole
Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateMinistrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitArticole similare
Sponsorizare in bunuri. Ce reguli se aplica privind impozitul pe profit si TVA-ul?Proiect de Ordin ANAF. Modelul si continutul formularului 711 “Declaratie de regularizare pentru cheltuielile cu educatia timpurieâ€Obligatii 2017 privind inregistrarea fiscala. Care e procedura?Deductibilitate cheltuieli la determinarea impozitului pe profitTitlul II Capitolul VIIUltimele articole
Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAFirme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la IMPOZIT PE PROFITCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"