Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Iata care sunt:
Ordinea de stingere a obligatiilor fiscale a fost modificata pentru cazul in care contribuabilul datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile: vor fi stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si apoi accesoriile in ordinea vechimii acestora.
Reglementarea impunerii veniturilor realizate din fiducie
Fiducia reprezinta operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente ori viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le exercita cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari. Aceste drepturi alcatuiesc o masa patrimoniala autonoma, distinct de celelalte drepturi si obligatii din patrimoniile fiduciarilor.
Obligativitatea platii impozitului pe venituri din salarii si a contributiilor sociale
Incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2011, s-a reglementat obligativitatea platii impozitului pe venituri din salarii pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Obligatia depunerii formularului 112 la trimestru
Incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2011, s-a reglementat obligativitatea de depunere a formularului 112 la trimestru pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
Contribuabilii care au obligatia depunerii trimestriale a formularului 112 si au situatii in care unor salariati le inceteaza calitatea de asigurati vor depune formularul 112 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit incetarea calitatii de asigurat. Pentru restul perioadei ramase din trimestru, formularul se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
Impunerea nerezidentilor
In categoria veniturilor impozabile obtinute din Romania de nerezidenti s-au introdus si veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie. Veniturile realizate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar, altele decat remuneratia acestuia, sunt stabilite in functie de natura venitului respectiv si supuse impunerii conform prevederilor titlurilor: II „Impozit pe profit”, III „Impozit pe venit” si V „Impozit pe veniturile realizate din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania”.
Impozitarea contractelor de fiducie
Vor fi supuse impozitelor si taxelor locale persoanele fizice si juridice care incheie contracte de fiducie conform Codului Civil.
Scutiri si facilitati privind impozitul pe cladiri
Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri sau o reducere a acestuia pe o perioada de minimum 7 ani, cu incepere de la data de intai ianuarie a anului fiscal urmator finalizarii lucrarilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si ai imobilelor care au executat lucrari de interventie pe cheltuiala proprie, pe baza procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, intocmit in conditiile legii, prin care se constata realizarea masurilor de interventie recomandate de catre auditorul energetic in certificatul de performanta energetica, sau, dupa caz, in raportul de audit energetic, astfel cum este prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Oficial de la ANAF: Despre MODIFICARILE aduse de OUG 26/2019 Legii 227/2015 privind Codul fiscalDocumentar fiscal: Ghid ANAF privind impozitul pe veniturile din profesii libereCalendar fiscal complet: Obligatii declarative cu termene in luna mai 2013Dividende si declaratii. Cum procedam privind declararea?Ultimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Articole similare
Declararea si plata impozitului pe profit pentru anul fiscal 2011Ghid util pentru a beneficia de indrumare si asistenta telefonica ANAFPrevederi de actualitate: Totul despre Declaratia 311Reforma MFP in domeniul legislatiei fiscaleCare e procedura regimului de declarare derogatoriu in caz de inactivitate temporara?Ultimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaArticole similare
Stire de ultima ora: Codul Fiscal a fost arestat!Cum poate fi REFUZATA in mod legal primirea unei facturi?TVA - Faptul generatorCe regim TVA aplicam unor produse degradate ca urmare a unei inundatiiAchizitii intracomunitare de bunuri efectuate de o companie neinregistrata in ROIUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Articole similare
ANAF a publicat ordinul privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlociiInregistrare in scopuri de TVA. Regularizare avansuri, monografie contabilaAjustarea TVA deductibilaImpozit de 13% pentru salarii si pensii si un nou mod de calcul al impozitului pe autovehiculeNoutati legislatie Fiscala 01-05 decembrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"