Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Iata care sunt:
Ordinea de stingere a obligatiilor fiscale a fost modificata pentru cazul in care contribuabilul datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile: vor fi stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si apoi accesoriile in ordinea vechimii acestora.
Reglementarea impunerii veniturilor realizate din fiducie
Fiducia reprezinta operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente ori viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le exercita cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari. Aceste drepturi alcatuiesc o masa patrimoniala autonoma, distinct de celelalte drepturi si obligatii din patrimoniile fiduciarilor.
Obligativitatea platii impozitului pe venituri din salarii si a contributiilor sociale
Incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2011, s-a reglementat obligativitatea platii impozitului pe venituri din salarii pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Obligatia depunerii formularului 112 la trimestru
Incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2011, s-a reglementat obligativitatea de depunere a formularului 112 la trimestru pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
Contribuabilii care au obligatia depunerii trimestriale a formularului 112 si au situatii in care unor salariati le inceteaza calitatea de asigurati vor depune formularul 112 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit incetarea calitatii de asigurat. Pentru restul perioadei ramase din trimestru, formularul se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
Impunerea nerezidentilor
In categoria veniturilor impozabile obtinute din Romania de nerezidenti s-au introdus si veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie. Veniturile realizate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar, altele decat remuneratia acestuia, sunt stabilite in functie de natura venitului respectiv si supuse impunerii conform prevederilor titlurilor: II „Impozit pe profit”, III „Impozit pe venit” si V „Impozit pe veniturile realizate din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania”.
Impozitarea contractelor de fiducie
Vor fi supuse impozitelor si taxelor locale persoanele fizice si juridice care incheie contracte de fiducie conform Codului Civil.
Scutiri si facilitati privind impozitul pe cladiri
Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri sau o reducere a acestuia pe o perioada de minimum 7 ani, cu incepere de la data de intai ianuarie a anului fiscal urmator finalizarii lucrarilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si ai imobilelor care au executat lucrari de interventie pe cheltuiala proprie, pe baza procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, intocmit in conditiile legii, prin care se constata realizarea masurilor de interventie recomandate de catre auditorul energetic in certificatul de performanta energetica, sau, dupa caz, in raportul de audit energetic, astfel cum este prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Oficial de la ANAF: Completarea si depunerea Declaratiei Unice 2019! Raspuns la 31 de intrebariCastigul salarial mediu brut pe anul 2018. Analiza zilei cu Irina DumitrescuSprijin financiar de 700 lei pentru pensionarii cu ventituri mai mici sau egale cu 2.000 lei pe lunaContract de comision cu PFA. Declaratia 600Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificariUltimele articole
Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiArticole similare
Calcularea plafoanelor privind TVA. Iata cursurile valutare pentru anul 2013!Principiul neutralitatii fiscale in materie de TVAVanzari cu plata in rateMinistrul de finante a prezentat avantajele noului Cod fiscalInca un an obtinut de Romania pentru utilizarea fondurilor UEUltimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua IMPOZITE noiControale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Dividende distribuite in 2024, dar platite in 2025. Ce cota de impozitare se aplicaCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Articole similare
Nerezidentii si declaratia de impozit pe profitVanzare mijloc fix amortizat partial. Implicatii fiscaleDe ce salariile compensatorii de la Autoritatea de Supraveghere Financiara sunt inacceptabileProiect nou: Accizele si legislatia comerciala se modificaAchizitia intracomunitara: ce inseamna, noutati legislative si documente necesare pentru scutirea de TVAUltimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAIntrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Articole similare
Declaratia 700 in 2022. Cine are obligatia depunerii si cum se transmite formularulComunicat de presa Nr.1090713 din 26.07.2010 - Registrul operatorilor intrecomunitariTVA aferenta bunurilor acordate in cadrul actiunilor de sponsorizareAchizitie intracomunitara bunuri second-hand. DeclaratiiDiminuarea activitatii angajatorului: Solutia optima legala pentru restrangerea numarului de salariatiUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitPlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"