Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificarea, anularea si radierea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2009
Tags: tva, radierea, anularea

Acestea sunt trei masuri care trebuie luate de catre organul fiscal teritorial in situatia in care persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA se afla intr-una din urmatoarele imprejurari: 1. ...

Acestea sunt trei masuri care trebuie luate de catre organul fiscal teritorial in situatia in care persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA se afla intr-una din urmatoarele imprejurari:

1. modificarea in evidentele platitorilor de TVA este necesara in situatia in care apar schimbari ale informatiilor declarate in cererea initiala de inregistrare sau in certificatul de inregistrare.

In aceste conditii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa notifice in scris organului fiscal teritorial schimbarile intervenite in termen de 15 zile de la data aparitiei acestora;

2. anularea inregistrarii din evidentele platitorilor de TVA este posibila in urmatoarele situatii in care persoana impozabila:

 a solicitat inregistrarea, desi aceasta nu era obligatorie.
Daca o persoana impozabila desfasoara exclusiv operatiuni care nu dau dreptul la deducere, aceasta trebuie sa solicite anularea inregistrarii in termen de 10 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv astfel de operatiuni;

 a solicitat inregistrarea, desi aceasta nu avea dreptul;

 figureaza pe lista contribuabililor inactivi.

Declararea contribuabililor inactivi se realizeaza in baza procedurii reglementate prin O.M.F.P. nr. 575 din 21 iulie 2006,modificat si completat prin O.M.E.F. nr. 697 din 10mai 2007 care se refera la indeplinirea de catre un contribuabil a cel putin una dintre urmatoarele conditii:

1. sustragerea de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unui sediu social care nu poate fi identificat de catre organele fiscale;
2. constatarea organelor fiscale cu privire la lipsa desfasurarii activitatii la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

In categoria contribuabililor inactivi nu se includ firmele aflate in stare de insolventa sau in insolventa iminenta. Anularea inregistrarii in scopuri de TVA are efecte juridice


din prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a solicitat anularea pe baza de cerere sau a celei in care organul fiscal a intocmit formalitatile de anularea din oficiu.

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA nu exonereaza persoana respectiva de indeplinirea in totalitate a obligatiilor care i-au revenit inainte de anulare.

O noua inregistrare in scopuri de TVA este permisa numai daca inceteaza situatiile initiale care au condus la anulare;

3. radierea inregistrarii din evidentele platitorilor de TVA se efectueaza in situatia in care persoana impozabila notifica organului fiscal teritorial incetarea activitatii economice
si solicita radierea. Aceasta solicitare trebuie depusa in termen de 15 zile de la data documentelor prin care se face dovada incetarii activitatii economice.

Acelasi regim il au si persoanele impozabile nestabilite in Romania, indiferent daca au sau nu au un sediu fix in Romania, dar sunt inregistrate in scopuri de TVA pentru efectuarea achizitiilor intracomunitare de bunuri, a livrarilor intracomunitare de bunuri si a prestarilor de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei.

Aceste persoane pot solicita radierea in cazul in care nu mai efectueaza astfel de operatiuni. Radierea este valabila din prima zi a lunii urma toare celei in care s-a depus declaratia de incetare a activitatii.

Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 5/mai 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificarea, anularea si radierea":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016