Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce priveste declaratiile fiscale pe care le depunem in septembrie 2016 la Fisc sunt insotite mai jos si de unele explicatii referitoare la categoriile de contribuabili care au aceste obligatii declarative:
Pana la 26 septembrie 2016, inclusiv:- Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen lunar, pentru obligatiile
bugetului de stat aferente lunii august 2016, formular 100.
- Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formular 112 cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii august 2016.
- Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii august 2016, formular 224.
- Decontul de taxa pe valoarea adaugata, cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii august 2016, formular 300. Atentie! Decontul se depune si de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA conform art. 310 alin. (7) Cod fiscal pana la 10 august 2016.
- Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formular 301, pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 317 Cod fiscal si care au efectuat: achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 266 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentrucontribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T Ghid de raportare corecta
- Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, formular 311. Se depune de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e), g) si h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal si care efectueaza in perioada in care nu au cod valid de TVA livrari de bunuri/prestari de servicii si/sau achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei pe valoarea adaugata.
- Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata, formular 307. Declaratia se completeaza si se depune de catre:
a) persoana impozabila, beneficiara a transferului de active in calitate de succesor al cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere, daca nu este inregistrata in scopuri de TVA si nici nu se inregistreaza in scopuri de TVA ca urmare a transferului;
b) locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a locatarului/utilizatorului;
c) persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata, care a
efectuat ajustari incorecte sau nu a efectuat ajustarile de taxa;
d) persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata, si care:
- nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul decont depus inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau a efectuat ajustari incorecte;
- trebuie sa efectueze regularizarile/ajustarile legale pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii.
- Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, formular 097. Se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, care opteaza sa renunte la aplicarea sistemului TVA la incasare si cele care au depasit plafonul de 2.250.000 lei.
- Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna august 2016, formular 390 VIES.
Pana la 30 septembrie 2016, inclusiv:
- Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formular 394, pentru declararea operatiunilor desfasurate in luna august 2016. - Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal, formular 318.
- Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii, formular 313.
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Persoanele fizice au fost incluse, conform Legii 134/2023, in categoria dezvoltatorilor imobiliari. Acestea vor putea acorda si crediteAtentie la cum completati Formularul 394 incepand cu luna octombrie!Cota impozit venituri microintreprindere. Ce calcule se fac in functie de numarul de angajati?Economia din zona euro depaseste riscul intrarii in deflatieComisia Europeana anunta un nou proiect. Idei inovatoare pentru economia circularaUltimele articole
Recuperare TVA din EU. Cum se completeaza cererea rectificativa pentru D318Regim fiscal TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaFormularul 394. Ce casute se bifeaza daca tranzactiile cu persoanele afiliate au fost declarate in D390 recapitulativa?Legea 28/2020: Noi prevederi pentru comercializarea produselor alimentareReinregistrarea in scopuri de TVA. Obligatii fiscale TVAArticole similare
Regimul TVA al achizitiilor de programe informatice pe cale electronicaAchizitii de la persoane care aplica sistemul TVA la incasare. Cum se completeaza decontul de TVACum procedam la achizitia intracomunitara de servicii de firma neinregistrata in ROI?Cum deducem TVA-ul aferent unor achizitii bunuri din fonduri nerambursabile?Dreptul de deducere a TVA din facturi emise in lunile precedente. DECONTUL DE TVAUltimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"