Tags: regim fiscal tva, operatiuni neimpozabile, operatiuni neimpozabile in romania
O societate din Romania inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza marfa de la o societate din Germania (inregistrata in scopuri de TVA in Germania). Societatea din Romania va livra aceasta marfa catre un client din Marea Britanie, marfa fiind transportata direct din Germania in Marea Britanie.
Care este tratamentul fiscal si cel declarativ dintre societatea din Romania si societatea din Germania, respectiv cea din Romania si societatea din Marea Britanie? Ce documente suport se intocmesc in vederea sustinerii acestor tranzactii? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Avand in vedere faptul ca societatea A din Germania nu poate face dovada ca bunurile respective sunt livrate/expediate/transportate de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul oricarui alt stat membru, pe numele cumparatorului B cu sediul activitatii economice in Romania, la facturare, furnizorul din Germania colecteaza TVA in favoarea autoritatii fiscale din Germania deoarece, in lipsa unui document de transport, de exemplu un CMR, nu poate considera ca efectueaza o livrare intracomunitara scutita de TVA in Germania, chiar daca primeste din partea cumparatorului din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania. Practic, in situatia prezentata, furnizorul A din Germania efectueaza o livrare taxabila in Germania.
In situatia prezentata, societatea B din Romania realizeaza pe teritoriul Germaniei doua operatiuni care au locul in Germania:
o achizitie taxabila in Germania;
un export in Germania.
Avand locul in Germania, cele doua operatiuni sunt neimpozabile in Romania. In acest context, am in vedere prevederile articolului 268, alin. (1) conform carora, pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, orice operatiune trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele 4 conditii:
operatiunile care reprezinta sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau cu o prestare de servicii in sensul art. 270 - 272 din Codul fiscal sa fie efectuate cu plata;
locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa fie realizata de o persoana impozabila, definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 3 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 268, adoptate prin H.G. nr. 1 din 6 ianuarie 2016:
Daca o operatiune indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) lit. a), c) si d) din Codul fiscal, dar nu indeplineste conditia prevazuta la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania.
Astfel, societatea B din Romania nu realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa, deoarece bunurile respective nu ajung pe teritoriul Romaniei, ci raman pe teritoriul Germaniei in vederea efectuarii exportului in Marea Britanie. Conform definitiei de la art. 273 "Achizitiile intracomunitare de bunuri" alin. (1) din Codul fiscal aplicabil in Romania "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."
De asemenea, conform prevederilor art. 276 Locul achizitiei intracomunitare de bunuri alin. (1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In situatia prezentata, transportul bunurilor incepe si se incheie in Germania. Astfel, societatea B efectueaza o achizitie pe teritoriul national al Germaniei impozabila in Germania, la furnizorul A care aplica regimul de taxare prin colectarea TVA in Germania.
In ceea ce priveste livrarea catre cumparatorul din Marea Britanie, operatiunea nu este considerata un export in Romania ca operatiune scutita cu drept de deducere, astfel incat in
factura emisa sa se inscrie mentiunea "scutit conform Legea nr. 227/2015 art. 294 alin. (1) lit. b)". Practic, locul exportului nu este in Romania, ci in Germania. Conform art. 1 alin. (3) din instructiunile de aplicare a scutirii reglementate prin O.M.F.P. nr. 103/2016, modificat si completat prin prin O.M.F.P. nr. 2148/2020 un export are locul livrarii in Romania conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca transportul bunurilor incepe din Romania si se termina in afara teritoriului Uniunii Europene:
" (3) In sensul prezentelor instructiuni:
d) prin furnizor se intelege orice persoana impozabila care realizeaza o livrare de bunuri conform art. 270 din Codul fiscal, respectiv producatorul bunurilor sau proprietarul bunurilor ori persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane impozabile, in sensul art. 270 alin. (2) din Codul fiscal;
e) sunt considerate exporturi livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) din Codul fiscal si acestea reprezinta livrarile de bunuri care sunt transportate de pe teritoriul Uniunii Europene, astfel cum este definit la art. 267 din Codul fiscal, in afara Uniunii Europene. Exporturile au locul livrarii in Romania conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca transportul bunurilor incepe din Romania si se termina in afara teritoriului Uniunii Europene, indiferent daca iesirea de pe teritoriul Uniunii Europene are loc prin punctele vamale apartinand autoritatii vamale a Romaniei sau ale altui stat membru. ...........;"
Deci, exportul efectuat de pe teritoriul Germaniei este o livrare neimpozabila in Romania, deoarece nu are locul in Romania.
Pentru cele doua operatiuni efectuate care au locul in Germania, societatea B din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania, caz in care livrarea catre clientul din Marea Britanie reprezinta un export care are locul in Germania, tratat drept operatiuni scutita de TVA in Germania, cu drept de deducere in Germania, in sensul ca, daca este inregsitrata TVA in Germania, societatea B din Romania isi exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile facturate de catre societatea A din Germania care realizeaza o operatiune taxabila in Germanai. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Germania inainte de realizarea celor 2 operatiuni mentionate, societatea B din Romania emite factura de livrare si raporteaza cele doua operatiuni cu locul in Germania conform prevederilor legislatiei fiscale aplicabile in Germania.
In situatia in care isi asuma riscul de a nu se inregistra in scopuri de TVA in Germania, inainte de realizarea celor doua operatiuni cu locul in Germania, societatea B din Romania trebuie sa raporteze cele doua operatiuni neimpozabile in Romania doar prin
decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
achizitia din Germania la randul 30 alocat pentru Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile . Achizitia se raporteaza la valoarea totala a facturii emise pe numele sau de catre furnizorul A din Germania, dar fara a avea dreptul sa benefieze de restituirea TVA din partea autoritatii fiscale din Germania prin formularul cod 318 "Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 302 alin. (2) din Codul fiscal", cod MFP 14.13.03.02/18, reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 2810 din 29 septembrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoanele impozabile stabilite in Romania;
livrarea in Marea Britanie la randul 3 alocat pentru Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), fara report la randul 3.1.
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca operatiune neimpozabila in Romania, respectiv livrarea catre Marea Britanie, nu trebuie justificata cu documentele reglementate prin O.M.F.P. nr. 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificat prin O.M.F.P. nr. 2148/2020 deoarece nu este scutita cu drept de deducere in Romania, ci neimpozabila in Romania, deoarece nu are locul livrarii in Romania (bunurile nu sunt expediate de pe teritoriul Romaniei).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SOP. Chestiuni procedurale, contabile si fiscale.
Intrebare:
Societatea platitoare de impozit pe profit doreste sa implementeze programul de stock option plan: un program initiat in cadrul unei persoane juridice prin care se acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, prevazute la pct. 26 lit. c) si d), dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de titluri de participare, definite potrivit pct. 40, emise de entitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare perioada fiscala TVA si SALARII
Intrebare:
1. Pentru un SRL care a avut o achizitie intracomunitara de bunuri in anul 2023 si a fost platitor de tva lunar in 2023 din luna in care a avut AIC B si in 2024, in 2025, trebuie sa depuna D700 de revenire la trimestru pana cand (cu conditia sa nu fi depasit CA la tva de 100.000 eur in 2024, care se calculeaza prin adunarea randurilor din decont, da?)?
2. Pentru un SRL care a fost platitor trimestrial pentru D112 in 2024, dar a depasit numarul mediu de 3 salariati in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila
Intrebare:
Societate X din Romania factureaza la societatea Y din Bulgaria servicii. Serviciile prestate sunt efectuate in colaborare de 3 societati: una romaneasca, una bulgareasca si una greceasca, toate fiind platitoare de TVA.
Fima colaboratoare din Bulgaria ne-a facturat servicii cu tva deoarece ei considera ca serviciile se livreaza (presteaza) in Bulgaria (call center).
Care e tratamentul fiscal la societatea X? Este corect ca fima colaboratoare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri ale persoanelor fizice nerezidente
Intrebare:
1. Nerezident din Elvetia angajat la o societate din Romania cu program de 8 ore lucreza permanent la societate i se poate aplica vreo exceptie la plata obligatiilor salariale?Mentionez ca detine un certificat de rezidenta fiscala din Elvetia.
2. Nerezident din Elvetia realizeaza venituri din chirii din imobile si detine un certificat de rezidenta fiscala din Elvetia ce obligatii de plata are? Cum poate aplica scutiri sau reduceri de obligatii pentru aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<