Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia cod 088 si operatiuni pe teritoriul Romaniei. Cum completam locul desfasurarii activitatii cand aceasta se deruleaza la terti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia cod 088, deducere tva, livrari intracomunitare, noul formular 088, codul fiscal

In analiza de mai jos, supunem atentiei dumneavoastra cazul unei societati neplatitoare de TVA care a depasit plafonul si care trebuie sa depuna Declaratia 088. Vom vedea cum se completeaza in noul formular 088 rubrica privind locul desfasurarii activitatii economice avand in vedere ca in certificatul constatator se mentioneaza activitate economica la terti, sediul social este pe baza de contract de asistenta juridica (sediu temporar la avocat), nu are punct de lucru, iar domiciliul unicului asociat/administrator este in alta localitate decat al firmei.

Se mentioneaza ca societatea cumpara marfa din alte tari UE si o trimite direct tot in tari UE, iar in noul formular 088 se cere o adresa clara unde are activitate economica, precum si datele proprietarului sediului respectiv (date pe care proprietarul sediului biroului de avocatura nu doreste sa le faca publice).

In primul rand, trebuie retinut faptul ca adresa sediului social din formularul cod 088 trebuie sa corespunda cu cea din certificatul constatator de la Registrul comertului, chiar daca sediul respectiv are caracter temporar. In acest caz,  daca prin contractul incheiat cu avocatul nu exista o clauza distincta in acest sens, astfel incat avocatul  sa pretinda daune, formularul se completeaza cu adresa si informatiile preluate din contractul de inchiriere incheiat cu avocatul respectiv, chiar daca acesta nu este de acord, verbal,  cu furnizarea acestor detalii.  In calitate de avocat, proprietarul spatiului respectiv trebuia sa cunoasca aceste drepturi ale chiriasului.  
 
Din  completarea adresei respective, va rezulta ca nu desfasurati activitati economice la sediu social. Necompletarea acestei informatii va conduce la respingerea cererii de rambursare a TVA, conform prevederilor pct. 6 alin. (3) din anexa nr. 2 din O.P.A.N.A.F. nr. 2393/2016 din 12 august 2016 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA " (3) Solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA este respinsa, fara a se mai verifica celelalte criterii, daca persoana impozabila se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) depune o declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca persoana juridica nu desfasoara activitati economice la sediul social/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau in afara acestora; "
 
In al doilea rand, avand in vedere faptul ca societatea respectiva nu desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei, trebuie sa retineti  ca dobandirea calitatii de platitoare de TVA in Romania nu va este de folos in desfasurarea activitatii prezentate de dvs. In acest context, trebuie retinut faptul ca achizitia de bunuri care nu ajung pe teritoriul Romaniei, nu reprezinta achizitii intracomunitare de bunuri impozabile pe teritoriul Romaniei, astfel incat sa existe obligatia:
- taxarii acestora in Romania;
- raportarii prin decontul de TVA cod 300;
- raportarii prin declaratia informativa cod 390 VIES.
 
De asemenea, vanzarea bunurilor respective catre cumparatori stabiliti pe teritoriul comunitar, dar nu in Romana nu reprezinta pentru societatea din Romania livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA in Romania. Livrarea acestora reprezinta operatiuni neimpozabile in Romania, motiv pentru care valoarea acestora nu trebuie raportata prin declaratia informativa cod 390 VIES. Practic, locul operatiunilor prezentate de dvs. nu este in Romania.
 
In acest context, am in vedere definitia achizitiei intracomunitare de bunuri de la art.  273 "Achizitiile intracomunitare de bunuri" alin. (1) "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. "
          
De asemenea, conform prevederilor art.  276  "Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” alin.  (1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Livrarile intracomunitare de bunuri din Romania  sunt  livrarile  de bunuri  expediate sau transportate din Romania  in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
       
 Astfel, daca o operatiune nu are locul in Romania, acea operatiune nu este impozabila in Romania.
 
In concluzie, avand in vedere faptul ca locul operatiunilor respective nu este in Romania, trebuie sa analizati daca trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA pe teritoriul statului/statelor membre pe teritoriul caruia au loc operatiunile respective. Inregistrarea la autoritatea fiscala din alt stat membru se efectueaza similar prevederilor art. 316 alin. (6) din Codul fiscal aplicabil in Romania, armonizate cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind taxa pe valoarea adaugata  "(6) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
 b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia cod 088 si operatiuni pe teritoriul Romaniei. Cum completam locul desfasurarii activitatii cand aceasta se deruleaza la terti?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016