Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru o mai buna exemplificare a situatiei in care un asociat se retrage dintr-o societate, se poate da ca exemplu un caz in care din cadrul unui SRL cu doi asociati, unul dintre acestia decide sa ...
Pentru o mai buna exemplificare a situatiei in care un asociat se retrage dintr-o societate, se poate da ca exemplu un caz in care din cadrul unui SRL cu doi asociati, unul dintre acestia decide sa se retraga, iar sumele puse la dispozitia societatii de catre acesta (cont 455) nu ii mai pot fi restituite din lipsa de lichidati. Apare astfel nelamurirea cu posibilitatea inscrierii soldului contului 455 pe venitiru la data retragerii asociatului din unitate. De asemenea, trebuie stabilit daca, din punct de vedere al TVA, exista implicatii care sa afecteze operatiunea in cauza.
Inregistrarea pe venituri a sumei datorate asociatului este o procedura corecta din punct de vedere legislativ, insa aceasta nu trebuie efectuata inainte de a obtine acordul acestuia in situatia in care imprumutul este in cadrul perioadei de prescriere de 3 ani. Daca suma datorata este prescrisa, caz in care asociatul nu mai poate solicita restituirea imprumutului acordat, inregistrarea pe venituri se poate efectua pe baza hotararii comune a celorlalti asociati ai firmei. De precizat ca veniturile astfel inregistrate sunt impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit.
In ceea ce priveste TVA-ul, imprumuturile acordate de asociati cu scopul asigurarii resurselor financiare ale firmei respective reprezinta operatiuni scutite fara drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal societatii comerciale. Acest tratament fiscal este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 141 la punctul 35 alin. (3) " Printre altele, se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal si imprumuturile acordate de asociati/actionari societatilor comerciale in vederea asigurarii resurselor financiare ale societatii comerciale, imprumuturile garantate cu bunuri imobile, inclusiv imprumuturile ipotecare, imprumuturile garantate cu bunuri mobile corporale, inclusiv imprumuturile acordate de casele de amanet.".
Prin urmare, imprumuturile asociatilor se incadreaza in categoria operatiunilor de prestari servicii de natura financiar-bancara, scutite fara drept de deducere. Astfel, pentru suma inregistrata pe venituri nu se colecteaza TVA. In perioada fiscala in care soldul creditor al contului 455 este preluat la venituri, de exemplu in contul 7588 "Alte venituri din exploatare" suma respectiva se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA la randul 13 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3, si operatiuni supuse masurilor de simplificare" din cadrul sectiunii "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII IN INTERIORUL TARII SI EXPORTURI"
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea Verde a Contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
In aceasta situatia, nu se procedeaza la exercitarea dreptului de deducere pe baza de pro rata deoarece pentru aceasta operatiune nu au fost efectuate achizitii de bunuri si prestari de servicii pentru care sa fi fost exercitat exercitat dreptul de deducere. Astfel, singura implicatie este reprezentata de raportarea fiscala a operatiunii prin decontul de TVA cod 300.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificare vector fiscal si depasirea cifrei de afaceri. Ce procent de impozitare se aplica?Vanzare marfuri sub cost. Regim contabil si fiscal, din punct de vedere al TVA si IMPOZIT PE PROFITFactura de la furnizor si erori in decontul de TVA. Sfatul expertuluiTratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor reprezentand amenda platita catre o autoritate strainaRegimul fiscal-contabil pentru sumele decontate angajatorilor in cazul acordarii de zile libere parintilor in contextul inchiderii scolilorUltimele articole
Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAFirme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la IMPOZIT PE PROFITArticole similare
Cunoasteti noile prevederi referitoare la reactivarea contribuabililor inactivi?Facturare servicii prestate. Care este regimul TVA?Primire avans marfa. Regim TVARelansarea consumului ar putea fi sprijinita de reducerea TVAOptiunea de renuntare la calitatea de platitor de TVA (1 iulie 2012-31 decembrie 2012)Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"