Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare cu plata in rate. Care sunt aspectele esentiale privind TVA-ul si impozitul pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: plata in rate, regim tva, impozit pe profit, vanzare, tva, bunuri imobile, livrarile de bunuri

In cazul de mai jos, societatea doreste sa vanda utilaje cu plata in rate. Stabilim care sunt reglementarile cu privire la TVA si impozit pe profit in cazul vanzarilor cu plata in rate.


Din punct de vedere al TVA, conform prevederilor art. 128 din Codul fiscal, este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. Conform prevederilor 134^1 din Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.

Prin exceptie, in cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate sau al oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing, data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului. Cu alte cuvinte, TVA se datoreaza bugetului de stat la momentul la care utilajul este predat clientului. TVA se va colecta pentru intreaga valoare a utilajului, nu doar pentru ratele incasate.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, venitul din vanzarea utilajului se inregistreaza conform reglementarilor contabile. Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 stipuleaza ca    veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in contabilitate in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

    a) entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;
    b) entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facuto, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;
    c) marimea veniturilor poate fi evaluata in mod credibil;
    d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate; si
    e) costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil.
Si din punct de vedere al impozitului pe profit venitul din vanzarea utilajului se va inregistra la momentul la care dreptul de a dispune de acesta ca si un proprietar este transferat clientului (de regula data predarii acestuia clientului). La acest moment se va inregistra intreg venitul aferent vanzarii utilajului si nu doar ratele incasate.

O alternativa ar fi aceea de a percepe avansuri de la client in mai multe transe si de a pune la dispozitia acestuia utilajul ulterior achitarii contravalorii integrale. In felul acesta nu veti inregistra venituri intrucat sumele facturate vor reprezenta avansuri si nici TVA nu veti colecta la valoarea integrala a utilajului, ci doar pentru avansurile facturate.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016