keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Diminuarea taxelor in cadrul unui SRL. Platitor TVA si impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2011
Tags: tva, impozit pe profit, srl, pfa

Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu sugestii pentru diminuarea taxelor in cazul unui SRL cu activitate de comert cu amanuntul, platitor de TVA si impozit pe profit. Desi au cifra de afaceri anuala ...

Intrebare:

Va rog sa ma ajutati cu sugestii pentru diminuarea taxelor in cazul unui SRL cu activitate de comert cu amanuntul, platitor de TVA si impozit pe profit. Desi au cifra de afaceri anuala 186.000 ron, nu au lichiditatile necesare suportarii taxelor si impozite trimestriale, in special TVA. Solutia la care ma gandisem se refera la divizarea in doua a cifrei de afaceri (asa incat sa poate deveni neplatitori de tva), prin crearea de catre cei doi asociati a doua noi societati, sau declararea lor ca PFA, preluarea treptata a stocului existent prin avize de insotire a marfii si facturare lunara pana la transferul complet, urmata de lichidarea societatii actuale. Ar putea functiona in acelasi spatiu sau in altul, nu cred ca are o foarte mare imporatanta lucrul acesta.

Va rog sa imi spuneti daca acest lucru este corect din punct de vedere legal si ce implicatii fiscale are, atat pentru societatea actuala cat si pentru cele doua, nou create.

Raspuns:

Solutia propusa de dvs. este foarte buna si nu poate fi considerata ilegala: cele doua firme se vor constitui in baza legii nr. 31/1990 si vor respecta prevederile legale cuprinse in Codul fiscal si in normele de aplicare. Practic, pana la lichidarea stocurilor si desfiintarea primei firme, vor functiona  in paralel trei societati comerciale. Ultimele doua firme care se vor constitui, vor fi microintreprinderi si neplatitoare de TVA daca cifra de afaceri de 35.000 euro va fi tinuta sub control.  Aparent, totul pare a fi in regula si aveti impresia ca scad obligatiile de plata la bugetul statului. Legiuitorul a revenit la impozitul pe venituri microintreprinderi tocmai  fiindca si-a dat seama ca a pierdut venituri substantiale iar impozitul minim este mult mai mic decât impozitul pe microintreprinderi.
Totusi, d.p.d.v. al TVA,  trebuie sa aveti in vedere ca o firma neinregistrata in scopuri de TVA având ca obiect de activitate comertul cu amanuntul trebuie sa practice un adaos comercial mai mic decât cel aplicabil de catre o firma inregistrata in scopuri de TVA. Aceasta stare de fapt este motivata de modul de formare al pretului cu amanuntul al marfurilor: nefiind platitoare de TVA,  o astfel de firma trebuie sa includa in costul de achizitie  suma TVA facturata de furnizor deoarece nu isi poate exercita dreptul de deducere. La acest cost de achizitie  format din cost si TVA trebuie sa aplice un adaos  comercial mai mic pentru a mentine preturile de vânzare la nivelul pietei. Astfel, scade rezultatul contabil pozitiv  al firmei.   
De regula, in cazul unui comert, indiferent de faptul ca este cu ridicata sau cu amanuntul, o firma este mai competitiva in situatia in care este platitoare de TVA tocmai pentru faptul ca isi poate deduce TVA. Practic, o firma de comert platitoare de TVA plateste bugetului de stat doar TVA aferenta adaosului comercial. O firma neplatitoare de TVA plateste impozit pe venit microintreprindere la o cifra de afaceri care cuprinde si TVA deoarece dreptul de deducere nu poate fi exercitat. Doar o firma de prestari de servicii este avantajata daca nu este platitoare de TVA deoarece la tariful prestarii nu mai este obligata sa aplice TVA.
De asemenea, d.p.d.v. al  impozitului pe profit sau pe venit, personal, consider ca o firma cu profil de comert este dezavantajata daca opteaza pentru plata impozitului pe venituri microintreprindere deoarece are o cifra de afaceri mare, dar cu un profit contabil mic. In acest caz,  impozitul pe microintreprindere calculat cu 3% la veniturile incasate din activitatea de comert  poate fi chiar mai mare decât impozitul pe profit de 16% calculat la diferenta intre veniturile de vânzari  si cheltuielile aferente sustinerii acestei activitati economice. Pentru a va convinge, este suficient sa faceti o simulare la nivelul balantei la data de 31.12.2010 si asa veti constata  cum este mai  avantajos pentru firma dvs.:  impozit pe venit microintreprindere sau impozit pe profit ? In mod sigur, o astfel de autoanaliza va va ajuta sa luati o decizie la acest nou inceput de an: sa mentineti firma actuala sau sa creati doua firme sub rezerva desfiintarii primei firme.

COMPLETARE:

Imi pare rau, daca din cauza exprimarii nu am reusit sa subliniez faptul ca incadrarea unei firme in categoria contribuabililor  platitori de impozit pe profit sau in categoria  contribuabililor  platitori de impozit pe venit (microintreprindere) nu are nicio legatura cu obligatia de plata TVA sau cu optiunea de retragere din evidenta platitorilor de TVA. Impozitul pe venit microintreprindere, impozitul pe profit si TVA sunt obligatii fiscale distincte, reglementate prin acelasi  Cod fiscal, dar prin titluri si capitole diferite. Realitatea este ca plafonul de 100.000 euro reprezentând cifra de afaceri la care se face referire atât prin legislatia fiscala cu privire la  impozitul pe venitul  microintreprindere cât si in legislatia fiscala cu privire la  TVA, aspect care  poate crea confuzii. Totusi, trebuie sa aveti in vedere urmatoarea delimitare:

a)    o firma poate fi platitoare de impozit pe venit micro numai daca are o cifra de afaceri sub 100.000 euro si orice alt obiect de activitate, dar nu cel  reglementat prin art. 112^2  alin. (6) (consultanta, asigurari si reasigurari, jocuri de noroc, etc.);
De exemplu, o firma de consultanta fiscala este obligata sa se inregistreze ca  platitoare de impozit pe profit, indiferent de cifra de afaceri realizata de 1.000 euro sau 15.000 euro sau 34.900 euro. Aceiasi firma platitoare de impozit pe profit nu este obligata  sa se inregistreze in scopuri de TVA daca are o cifra de afaceri sub 34.999 euro. Daca realizeaza o cifra de afaceri egala sau mai mare de 35.000 euro este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece serviciile de consultanta sunt operatiuni taxabile. Un alt exemplu semnificativ este acela in care o  firma care are obiect de activitate jocurile de noroc, este obligata sa se inregistreze ca platitoare de impozit pe profit indiferent de cifra de afaceri realizata, dar nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA chiar daca realizeaza o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 35.000 euro deoarece realizeaza exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA.

b)    o firma este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA daca realizeaza o cifra de afaceri egala sau mai mare de 35.000 euro, indiferent de faptul ca este o microintreprindere sau o firma platitoare de impozit pe profit. Perioada fiscala de depunere a decontului de TVA este trimestrul calendaristic, dar in situatia in care intr-un an calendaristic realizeaza o cifra de afaceri mai mare de 100.000 euro, in anul imediat urmator, este obligata sa modifice perioada fiscala din trimestru calendaristic in luna calendaristica.  

In concluzie, o firma poate fi  neplatitoare de TVA, indiferent de faptul ca se incadreaza in categoria contribuabililor platitori de impozit pe venit  microintreprindere sau in categoria platitorilor de impozit pe profit. Regulile aplicabile unui platitor de TVA nu sunt afectate sub nicio forma de conditiile impuse microintreprinderilor sau firmelor platitoare de impozit pe profit.

Astfel, o firma care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul, dar care nu a optat pentru plata impozitului pe venituri microintreprindere, nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA daca nu a realizat  o cifra de afaceri egala sau mai mare de 35.000 euro.  De asemenea, daca o astfel de firma a fost inregstrata in scopuri de TVA in anii anteriori anului 2011, poate sa opteze pentru retragerea din evidentele platitorilor de TVA daca in anul 2011 urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri egala sau mai mica de 35.000 euro, indiferent de faptul ca este sau nu este o microintreprindere.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016