Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pierderea calitatii de persoana inregistrata in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iun. 2008
Tags: tva, inregistrare in scopuri de tva, persoane impozabile

Pierdereacalitatii de persoana inregistrata in scopuri de TVA Prin Ordinul nr. 605/2008 (publicat inM.Of. nr. 301 din 17 aprilie 2008) MEF a stabilit Procedura de anulare dinoficiu a inregistrarii in ...

Pierderea calitatii de persoana inregistrata in scopuri de TVA

              Prin Ordinul nr. 605/2008 (publicat in M.Of. nr. 301 din 17 aprilie 2008) MEF a stabilit Procedura de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile inregistrate, care figureaza in lista contribuabililor inactivi.

  Dispozitiile din acest ordin sunt corelate cu cele din Ordinul MFP nr. 575/2006 (publicat in M.Of. nr. 701 din 16 august 2006) in cuprinsul caruia sunt precizate conditiile in care, contribuabilii pot fi declarati inactivi, si anume:

  ● contribuabilii care se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare fiscala a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestora;

● organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

  Conform Ordinului nr. 605/2008, lista contribuabililor inactivi care au fost scosi din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA se afiseaza pe pagina de internet a portalului ANAF.

  Completarea listei cuprinzand contribuabilii inactivi se face prin Ordin ANAF. Recent, in acest sens, au fost emise Ordinele ANAF nr. 613 si 614/2008 (publicate in M.Of. nr. 330, respectiv 327 din 25 aprilie 2008) pentru modificarea Anexei nr. 1 la Ordinele ANAF 975/2006 si 1.039/2007 pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi si a Listei contribuabililor reactivati.

  Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor inactivi se efectueaza cu data de intai a lunii urmatoare publicarii in M.Of. a Ordinului presedintelui ANAF.

  Procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor inactivi

            Dupa publicarea in M.Of. a Ordinului presedintelui ANAF pentru aprobarea listei contribuabililor inactivi, Directia generala de tehnologie a informatiei inscrie in dreptul fiecarui contribuabil seria si numarul certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, si va transmite listele rezultate DGFP judetene si a municipiului Bucuresti, precum si Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, care la randul lor vor transmite aceste date Administratiilor finantelor publice in a caror evidenta fiscala sunt inregistrati contribuabilii respectivi.

Compartimentul cu atributii in domeniul gestionarii Registrului contribuabililor si declaratiilor fiscale, din cadrul fiecarui organ fiscal competent, analizeaza lista primita si verifica, pentru fiecare contribuabil, daca sunt indeplinite conditiile de reactivare sau daca, pentru contribuabilul respectiv, a fost inceputa procedura de reactivare ca urmare a declararii inactivitatii prin eroare materiala a organului fiscal.

In urma analizei efectuate de compartimentul de gestionare a Registrului contribuabililor, contribuabilii declarati inactivi care se regasesc in lista vor fi structurati pe trei categorii:

 
1. contribuabili declarati inactivi pentru care se opereaza scoaterea din oficiu din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA;

2. contribuabili declarati inactivi prin eroare materiala a organului fiscal;

 
3. contribuabili declarati inactivi, care indeplinesc conditiile de reactivare.

  In urma clasificarii contribuabililor din lista, declarati ca inactivi, in baza unui referat, celor din prima categorie li se vor anula certificatele de inregistrare fiscala, iar pentru ceilalti se vor demara procedurile de reactivare.

  Reactivarea contribuabililor care indeplinesc conditiile de inregistrare sau care au fost declarati inactivi, din eroare

  In conformitate cu dispozitiile art. 153 alin. (8) din Codul fiscal, contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA pot solicita reinregistrarea daca indeplinesc conditiile legale stabilite in acest art., aceasta devenind efectiva incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea.

  In cazul reinregistrarii sau a reactivarii contribuabililor declarati inactivi din eroare, procedura de comunicare se face in sens invers, astfel ca la final ANAF va elimina din Lista contribuabililor inactivi pozitiile eliminate, procedand astfel:

 
        anularea scoaterii din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA;

 
        emiterea unui nou certificat de inregistrare in scopuri de TVA.

  In noul certificat de inregistrare in scopuri de TVA se mentine data inregistrarii in scopuri de TVA initiala (din certificatul anterior), contribuabilul avand calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA inclusiv in perioada cuprinsa intre data inscrierii in lista contribuabililor inactivi si data eliminarii din aceasta lista.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pierderea calitatii de persoana inregistrata in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016