Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Suspendare activitate. Recuperare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2011
Tags: suspendare activitate, tva, suspendarea temporara a activitatii

ProblemaO societate isi supenda activitatea pe o perioada de un an. La data suspendarii are in contul 4424 -TVA de recuperat suma de 2500 lei. Pe perioada suspendarii activitatii, societatea devine ...

Problema
O societate isi supenda activitatea pe o perioada de un an. La data suspendarii are in contul 4424 -TVA de recuperat suma de 2500 lei. Pe perioada suspendarii activitatii, societatea devine neplatitoare de TVA. La reluarea activitatii societatea se inregistreaza din nou ca platitoare de TVA. Ce se intampla cu suma de 2500 lei din contul 4424?

Solutie
Restituirea sumei TVA sub 5.000 lei se poate efectua in urmatoarele doua situatii reglementate la capitolul VI denumit "Solutionarea solicitarilor de restituire a TVA" din OMFP 263/2010  pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare publicat in M.Of. nr. 131 din 26 februarie 2010:
- solicitarea anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA din initiativa motivata a persoanei impozabile;

- anularea din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA la initiativa organului fiscal competent.
in astfel de situatii, restituirea se efectueaza in baza procedurii generale de restituire, aprobata prin OMFP 1899/2004  pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget. Chiar si in aceste situatii, restituirea TVA are loc numai dupa efectuarea unei inspectii fiscale partiale cu privire la suma TVA cuvenita la restituire.

Astfel, la data primirii deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA ocazionata de suspendarea temporara a activitatii, firma respectiva avea posibilitatea sa solicite organului fiscal competent restituirea sumei de 2.500 lei.
 
Odata cu anularea inregistrarii TVA, s-a depus si vectorul fiscal privind retragerea din evidentele platitorilor de TVA. in acest caz, s-a anulat evidenta analitica cu privire la TVA de rambursat din fisa sintetica pe platitor, dar suma de 2.500 lei a ramas intr-o fisa in asteptare.
 
Prin inregistrarea in scopuri de TVA dupa expirarea perioadei de suspendare a activitatii aveti posibilitatea sa solicitati organului fiscal competent identificarea sumei de 2.500 lei in evidentele sale urmand sa depuneti fie cerere de restituire, fie cerere de compensarea acesteia cu alte datorii la buget deoarece va aflati in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a solicita recuperarea sumei de la bugetul de stat.  

Restituirea TVA are loc numai dupa efectuarea unei inspectii fiscale partiale cu privire la suma TVA cuvenita la restituire.

Avand in vedere faptul ca prin legislatia cu privire la TVA o astfel de situatie nu este reglementata, daca nu intentionati sa depuneti nici cerere de restituire a TVA, dar nici cerere de compensare este recomandabil sa depuneti o notificare organului fiscal compentent din care sa rezulte ca suma de rambursat din ultimul decont de TVA depus anteriori anularii in scopuri de TVA urmeaza a fi reportat la randul 36 din primul decont de TVA cod 300 denumit "Soldul sumei negative a TVA reportate din perioada precedenta pentru care nu s-a solicitat rambursare (rd. 40 din decontul perioadei fiscale precedente)".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Suspendare activitate. Recuperare TVA":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016