Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 05 Mar. 2021 Exclusiv
Societatea A, (TVA la incasare) factureaza la societatea B (TVA la incasare). Creanta se prescrie, societatea B nu mai plateste facturile pe motiv ca sunt prescrise, ce se intampla cu TVA-ul societati A, va trebui sa-l colecteze la constarea prescriptiei?
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga:
Cazurile in care invervine ajustarea bazei de impozitare a TVA colectate sunt prevazute la art 287 din Codul fiscal, la lit d a acestui articol fiind reglementata ajustarea taxei in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata
,,d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa. Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. Prin efectuarea ajustarii se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. In cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza corespunzator ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate, prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate’’.
Norme metodologice
Potrivit pct 32 alin (6) din normele metodologice date in aplicarea art 287 lit d din Codul fiscal:,, In sensul art. 287 lit. d) din Codul fiscal, in cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate’’.
Prin urmare, anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii de catre o persoana care aplica sistemul TVA la incasare se poate face in situatia de la art 287 lit d).
Avand in vedere ca nu ne aflam in situatia descrisa mai sus, la scoaterea creantei neincasate din evidenta contabila, societatea este va inchide contul 4428 fiind obligata sa colecteze TVA devenit exigibil (4428 = 4427), suma fiind evidentiata in decontul de TVA (D300) pe randul de ,,Regularizari taxa colectata’’.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Cartea Verde a TVA

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Prescriere creante in cazul sistemului TVA la incasare. Inchidere cont 4428. Analiza cu Ionut Jinga":
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Anularea dreptului de deducere pentru bunuri imobile. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?TVA la incasare. Dreptul de deducereAnularea codului de inregistrare in scopuri de TVA la retragerea optionala. Efecte fiscaleDubla conditie pentru persoanele impozabile care vor sa opteze pentru inscrierea in SISTEMUL TVA LA INCASARE in 2021Anunt oficial privind depunerea Formularului 311Ultimele articole
Luni, 22 mai 2023, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareSISTEMUL TVA LA INCASARE: ce este, cand si de cine poate fi aplicatFacturi primite prin SPV. Exista OBLIGATIVITATEA arhivarii lor?Joi, 20 aprilie 2023, este termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVA
Mai multe articole despre sistemul tva la incasare

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"