Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aplicarea sistemului TVA la incasare intre persoane afiliate. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: tva la incasare, persoana afiliata, factura, persoane afiliate, livrari de bunuri

In ananliza de mai jos, facem referire la situatia in care persoana fizica XY este administrator la societatile A si B. XY este asociat unic la societatea A si actionar cu detinere de 11% la societatea B. Societatea A aplica TVA la incasare, societatea B nu. A emite factura pentru B. Stabilim daca se aplica TVA la incasare pentru factura emisa.


Din punctul de vedere al TVA, aplicarea sistemului "TVA la incasare" intre persoane afiliate,  are ca temei legal art. 282 alin. (6) din Codul fiscal:
 
282  Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii

(6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 275 , sau locul prestarii, conform prevederilor art. 278 , se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
.............
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 26."

La pct. 26 alin. (14) din Normele metodologice, se prevede ca:

"(14) In sensul art. 282 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal, se exclud de la aplicarea sistemului TVA la incasare livrarile de bunuri/prestarile de servicii daca, la momentul emiterii facturii sau, dupa caz, la data termenului-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii in situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26 din Codul fiscal."

La art. 7 pct. 26 avem definitia persoanelor afiliate:

26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;

b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;

c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;

d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica.

Intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;"
 
In contextul sistemului de "TVA la incasare", exigibilitatea (colectarea) TVA apare astfel:
a) pentru societatile care nu sunt in sistem (care nu aplica TVA la incasare) - colectarea TVA se face la emiterea facturii, indiferent de statutul beneficiarului (in sistem, in afara sistemului sau persoana afiliata);

b) pentru societatile care aplica sistemul TVA la incasare - colectarea TVA se amana pana la incasarea facturii (deci, nu se colecteaza la emitere), indiferent de statutul beneficiarului (aplica sau nu aplica TVA la incasare).
 
Daca beneficiarul este o persoana afiliata, atunci colectarea TVA se face la emiterea facturii si nu se amana pana la incasarea acesteia.
 
In concluzie, In cazul in care societatea A aplica sistemul de TVA la incasare si emite o factura catre o alta societate B care este afiliata cu societatea A, avand in vedere ca au acelasi administrator, exigibilitatea TVA, intervine la data emiterii facturii de catre societatea A.



Raspuns oferit  pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aplicarea sistemului TVA la incasare intre persoane afiliate. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016