Tags: persoane afiliate, asociati in cazul unui srl, declaratia 394
Va rog sa ma ajutati in privinta persoanelor afiliate pentru declararea in D394. O persoana fizica X este asociat unic la A SRL si primeste drepturi din arenda din aceasta firma. Este persoana afiliata? Bifam DA in D 394?
De asemenea, firma A avand asociat unic persoana fizica X cumpara de la firma B asociat unic Y (care este fiul persoanei X din firma A) apa plata pentru muncitorii din firma. Sunt persoane afiliate? Ambele firme bifeaza DA in D394?
Raspunul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
In calitate de prestator de servicii, persoana fizica X este afiliata societatii A deoarece se incadreaza in prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, art. 7
"Definitii ale termenilor comuni" pct. 26 lit. b)
"In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlurilor VII si VIII, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
………….
26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
..........
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;"
Practic, fiind asociat unic al societatii X, persoana fizica X detine 100% din partile sociale ale S.R.L. –ului, controland, integral, societatea respectiva.
Deci, la completarea declaratiei informative cod 394 care se va transmite incepand cu luna septembrie 2020 se va bifa DA pentru completarea informatiei "Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare?"
Si in cea de a doua situatie se va bifa, de asemenea, DA in declaratia informativa cod 394 deoarece persoana fizica X (asociat unic la firma A) si persoana fizica Y (asociat unic la firma B) sunt persoane fizice afiliate conform prevederilor pct. 26 lit. a) a art. 7 din Codul fiscal
"26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;"
Practic, conform Codului civil reglementat prin Legea nr. 287/2009 Republicata, X xi Y sunt considerate rude in linie dreapta, copiii si parintii fiind rude de gradul intai. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 406 "Rudenia in linie dreapta sau colaterala" din Codul civil conform carora
"(1) Rudenia este in linie dreapta in cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana si poate fi ascendenta sau descendenta.
(2) Rudenia este in linie colaterala atunci cand rezulta din faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun.
(3) Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) in linie dreapta, dupa numarul nasterilor: astfel, copiii si parintii sunt rude de gradul intai, nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea;
b) in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea."

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Interzicerea practicilor comerciale neloiale
Intrebare:
Societatea noastra plateste lunar catre clientii sai (majoritatea companii de retail) o suma care este prevazuta de conditiile comerciale incheiate cu acestia (% negociat cu fiecare dintre parteneri).
Aceasta suma nu are in spate nicio contraprestatie si nici nu este o reducere acordata in urma atingerii unui target, reprezentand in fapt taxa de raft perceputa de clientii nostri (de ex. ptr. expunerea produselor noastre pe rafturile lor).
Mentionam ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal si tratamentul contabil al comertului cu deseuri
Intrebare:
Firma noastra are ca obiect de activitate secundar:
3811: colectarea deseurilor nepericuloase si
4677: comert cu ridicata al deseurilor si resturilor.
Dorim sa cumparam deseuri de la furnizori interni (din RO) si sa le vindem la un client din Polonia.
Va rog sa ne ajutati cu inregistrarile (monografie contabila) si declaratiile de depus atat in calitate de cumparator (colector) de pe piata interna, cat si ca vanzator catre un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul contabil al diferentelor de impozite stabilite in urma inspectiei fiscale
Intrebare:
In urma inspectiei fiscale, s-a stabilit suplimentar de plata tva in suma de 35.927 lei si impozit pe profit de 24.173 lei. Din suma de 35.927 lei, 11.436 lei, reprezinta tva de plata stabilit ca urmare a inregistrarii eronata in registru jurnal de cumparari a unei facturi, iar din suma de 24.173 lei (impozit pe profit) suma de 9.630 lei este aferenta acestei facturii. Mentionez ca RIF-ul a fost finalizat in luna martie 2025, iar perioada controlata a fost pentru anul martie 2019 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane pentru litigii
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu calculul actualizarii cu rata inflatiei a sumei de 12.607 lei, perioada 02.07.2024 - 27.02.2025. La calcul ma raportez la Rata anuala a indicelui preturilor de consum comunicat de INS?
ian.24 - 7,4
feb.24 - 7,2
mar.24 - 6,6
apr.24 - 5,9
mai.24 - 5,1
iun.24 - 4,9
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din strainatate. Chirii Ungaria
Intrebare:
Persoana fizica are in proprietate un imobil in Ungaria. Acest imobil este inchiriat catre o persoana fizica.
Persoana fizica a obtinut venituri in anul 2021 in suma de 1.000.000 HUF si a platit impozit 150.000 HUF. Avem dovada platii impozitului platit in Ungaria, emisa de autoritatile Ungare.
Intrebarea este daca trebuie sa mai plateasca impozit si in Romania sau se acorda credit fiscal conform conventiei de evitare a dublei impuneri?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<