Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Completarea Declaratiei 394. Asociatii persoane fizice sunt considerati persoane afiliate in cazul unui SRL?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 08 Oct. 2020 Exclusiv
Tags: persoane afiliate, asociati in cazul unui srl, declaratia 394

Va rog sa ma ajutati in privinta persoanelor afiliate pentru declararea in D394. O persoana fizica X este asociat unic la A SRL si primeste drepturi din arenda din aceasta firma. Este persoana afiliata? Bifam DA in D 394?

De asemenea, firma A avand asociat unic persoana fizica X cumpara de la firma B asociat unic Y (care este fiul persoanei X din firma A) apa plata pentru muncitorii din firma. Sunt persoane afiliate? Ambele firme bifeaza DA in D394?


Raspunul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
 

In calitate de prestator de servicii, persoana fizica X este afiliata societatii A deoarece se incadreaza in prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, art. 7
"Definitii ale termenilor comuni" pct. 26 lit. b) 
"In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlurilor VII si VIII, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
………….
26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
..........
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;"
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

 
Practic, fiind asociat unic al societatii X, persoana fizica X detine 100% din partile sociale ale S.R.L. –ului, controland, integral, societatea respectiva. 
 
Deci, la completarea declaratiei informative cod 394 care se va transmite incepand cu luna septembrie 2020 se va bifa DA pentru completarea informatiei "Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare?"
 
Si in cea de a doua situatie se va bifa, de asemenea, DA in declaratia informativa cod 394 deoarece persoana fizica X (asociat unic la firma A) si persoana fizica Y (asociat unic la firma B) sunt persoane fizice afiliate conform prevederilor pct. 26 lit. a) a art. 7 din Codul fiscal 
"26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri: 
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;"
 
Practic, conform Codului civil reglementat prin Legea nr. 287/2009 Republicata, X xi Y sunt considerate rude in linie dreapta, copiii si parintii fiind rude de gradul intai. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 406 "Rudenia in linie dreapta sau colaterala" din Codul civil conform carora 
"(1) Rudenia este in linie dreapta in cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana si poate fi ascendenta sau descendenta.
(2) Rudenia este in linie colaterala atunci cand rezulta din faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun.
(3) Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) in linie dreapta, dupa numarul nasterilor: astfel, copiii si parintii sunt rude de gradul intai, nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea;
b) in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea."
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Completarea Declaratiei 394. Asociatii persoane fizice sunt considerati persoane afiliate in cazul unui SRL?":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016