Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Completarea Declaratiei 394. Asociatii persoane fizice sunt considerati persoane afiliate in cazul unui SRL?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2020 Exclusiv
Tags: persoane afiliate, asociati in cazul unui srl, declaratia 394

Va rog sa ma ajutati in privinta persoanelor afiliate pentru declararea in D394. O persoana fizica X este asociat unic la A SRL si primeste drepturi din arenda din aceasta firma. Este persoana afiliata? Bifam DA in D 394?

De asemenea, firma A avand asociat unic persoana fizica X cumpara de la firma B asociat unic Y (care este fiul persoanei X din firma A) apa plata pentru muncitorii din firma. Sunt persoane afiliate? Ambele firme bifeaza DA in D394?


Raspunul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
 

In calitate de prestator de servicii, persoana fizica X este afiliata societatii A deoarece se incadreaza in prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, art. 7
"Definitii ale termenilor comuni" pct. 26 lit. b) 
"In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlurilor VII si VIII, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
………….
26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
..........
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;"
 
Practic, fiind asociat unic al societatii X, persoana fizica X detine 100% din partile sociale ale S.R.L. –ului, controland, integral, societatea respectiva. 
 
Deci, la completarea declaratiei informative cod 394 care se va transmite incepand cu luna septembrie 2020 se va bifa DA pentru completarea informatiei "Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare?"
 
Si in cea de a doua situatie se va bifa, de asemenea, DA in declaratia informativa cod 394 deoarece persoana fizica X (asociat unic la firma A) si persoana fizica Y (asociat unic la firma B) sunt persoane fizice afiliate conform prevederilor pct. 26 lit. a) a art. 7 din Codul fiscal 
"26. persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri: 
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;"
 
Practic, conform Codului civil reglementat prin Legea nr. 287/2009 Republicata, X xi Y sunt considerate rude in linie dreapta, copiii si parintii fiind rude de gradul intai. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 406 "Rudenia in linie dreapta sau colaterala" din Codul civil conform carora 
"(1) Rudenia este in linie dreapta in cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana si poate fi ascendenta sau descendenta.
(2) Rudenia este in linie colaterala atunci cand rezulta din faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun.
(3) Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) in linie dreapta, dupa numarul nasterilor: astfel, copiii si parintii sunt rude de gradul intai, nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea;
b) in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea."
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Completarea Declaratiei 394. Asociatii persoane fizice sunt considerati persoane afiliate in cazul unui SRL?":
Rating:

Nota: 3.81 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016