Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Criterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Apr. 2024
Criterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliate
Tags: criterii intreprinderi legate, plafon 500 000 mii euro, regim micro, persoane afiliate

Va rog o opinie in urmatoarele spete:

I. Societatea A, microintreprindere, asociat unic persoana fizica X; societatea B, microintreprindere, asociat unic persoana fizica X; societatea C, microintreprindere: asociatul X detine 26%, asociatul Y detine 24%, asociatul Z detine 50%.

 

Asociatul Z detine si 100% din societatea D. 

Societatea D este asociata in societatea F si detine 48%. 

 

Baza conform art. 53 A B C este mai mica de 500.000 euro. Baza C D cota din F este mai mare de 500.000. 

 

Avand in vedere datele prezentate va rog sa precizati daca vreuna din societatile , A , B sau C poate aplica in continuare sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor? 

 

II. Societatea A, microintreprindere, asociat unic X, baza cf art. 53 este mai mica de 500.000 euro si Societatea B, asociat unic Y, platitoare impozit profit. Asociatii A si B sunt sot si sotie. Sotia este director economic la societatea sotului. Asociatul A a imprumutat societatea B cu o suma semnificativa. Societatea A poate sa ramana in continuare microintreprindere?

 

 

Criterii intreprinderi legate si plafonul de 500.000 euro – raspunsul specialistului: 

 

I. Avand in vedere prevederile art. 47 din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate si completate prin OUG nr. 31/2024 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, art. XXV pct. 3, pentru a decide daca o persoana juridica romana poate aplica regimul de impozitare a veniturilor microintreprinderilor, se are in vedere indeplinirea unor conditii suplimentare la data de 31 decembrie a anului anterior si anume:

  • daca persoana juridica este legata de o alta persoana (in sensul prevazut de dispozitiile art. 47),
  • daca veniturile persoanei juridice analizate cumulate cu cele ale intreprinderilor legate se incadreaza in limita echivalentului in lei a 500.000 euro.

Din analiza spetelor prezentate in intrebare, putem considera urmatoarea situatie:

  • societatile A si B platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor sunt considerate intreprinderi legate, potrivit prevederilor art. 47 alin. (1 indice 1) lit. c, in sensul ca acestea persoana fizica X este asociat unic la ambele (persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana (fizica) detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua).

Asa cum se mentioneaza la lit. h) a art. 47 stabilirea persoanei juridice care sa aplice impozitarea veniturilor microintreprinderilor se efectueaza de catre asociatii/actionarii societatii respective.

Daca societatea A este cea care isi va pastra statutul de microintreprindere, ca urmare a faptului ca suma veniturilor realizate de A B este sub limita echivalentului in lei a 500.000 euro, societatea B va ramane platitoare de impozit pe profit (art. 47 alin. (4), art. 52 alin. (4) si alin. (7) si art. 55 alin. (2) si alin. (5) din Codul fiscal).

Instiintarea organului fiscal se efectueaza prin depunerea formularului 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale, aprobat prin Opanaf nr. 2079/2023.

Termenul prevazut pentru depunerea declaratiei este, in mod special pentru anul 2024, data de 15 aprilie inclusiv (ART. XLV din OUG nr. 31/2024).

In ceea ce priveste obligatia depunerii formularului 700 pentru societatea A care isi mentine statutul fiscal de microintreprindere, mentionam ca printr-un comunicat emis in data de 24 martie 2023 de Serviciul comunicare, relatii publice si mass media al ANAF, se transmite faptul ca persoanele juridice care in anul anterior au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si in anul curent opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, indeplinind conditiile prevazute de lege pentru aplicare aceluiasi regim, nu mai este necesar ca acestea sa depuna formularul 700 (sau dupa caz formularul 010) deoarece in aceasta nu are loc modificarea datelor declarate la inregistrarea fiscala initiala. Ca urmare, nu mai trebuie depus formularul 700 pana la 15 aprilie 2024 deoarece societatea A este deja luata in evidenta ca platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Societatea C este legata, prin asociatul Z cu societatea D si indirect cu societatea F la care persoana juridica D detine 48%.Avand in vedere ca si suma veniturilor realizate de cele 4 societati este mai mare decat echivalentul in lei a 500.000 euro nici una dintre acestea nu va putea aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Pentru societatea C trebuie schimbat statutul fiscal de microintreprindere.

II. Societatea A poate aplica in continuare impozitul pe veniturile microintreprinderilor daca toate celelalte conditii prevazute la art. 47 sunt indeplinite.

Conform noilor modificari alin. (1 indice 1) al art. 47 se refera numai la procentele de detinere.

In aceasta speta se aplica criteriul 3, in sensul ca nici una din cele doua persoane nu detin mai mult de 25% din titlurile de participare la cele doua societati.

Mai degraba trebuie analizat daca tranzactiile efectuate respecta principiul valorii de piata (daca s-a prevazut dobanda pentru imprumut, daca este la nivelul celor practicate intre banci si alte societati, daca termenele de rambursare au fost respectate si daca nu, daca s-au calculat penalitati de intarziere etc.) asa cum se prevede la art. 11 alin (4) din Codul fiscal si pct. 5 alin. (11) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016.


Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Criterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016