Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF modifica Declaratia 394, ca masura de prevenire si combatere a evaziunii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 05 Feb. 2020
Tags: d394, anaf, evaziune fiscala, persoane afiliate

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) modifica Declaratia 394, in vederea realizarii masurilor de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, ca obiectiv al Planului de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul General Consolidat, precum si ca urmare a solicitarilor transmise de Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala. Astfel, in declaratia 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national", va fi introdusa o noua caseta in vederea bifarii tranzactiilor cu persoanele afiliate.

Proiectul de ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cu modificarile ulterioare a fost pus in dezbatere publica in data de 04.02.2020.

Introducerea in declaratia 394 a unei casete in vederea bifarii tranzactiilor cu persoanele afiliate este o masura luata ca urmare a necesitatii cunoasterii tranzactiilor efectuate pe teritoriul national intre persoanele afiliate, dat fiind ca acestea reprezinta un procent semnificativ in totalul tranzactiilor. ANAF arata ca, in analiza actiunilor de inspectie fiscala efectuate, s-a constatat ca se intalnesc cazuri in care tranzactiile efectuate intre persoane afiliate sunt realizate la un pret inferior celui de piata. Aceasta practica este in dezavantajul afiliatilor romani si, implicit, a bugetului general consolidat. 

De aceea, ANAF considera necesara identificarea tranzactiilor derulate pe teritoriul national intre persoane afiliate, prin intermediul declaratiei informative D394. 

Astfel, la cartusele C - F din formularul 394, se va solicita precizarea calitatii de ”Persoana afiliata”, definita conform art.7 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, prin bifarea casetelor corespunzatoare (DA/NU) pentru fiecare furnizor/beneficiar al persoanei impozabile inregistrata in scopuri de TVA care depune declaratia informativa. 
Totodata, pentru corelarea datelor din decontul de TVA si a celor din formularul D394, vor fi introduse informatii privind achizitiile de la agricultorii inscrisi in Registrul agricultorilor, care aplica regimul special. De asemenea, vor fi introduse si informatii privind compensatia in cota forfetara aferenta, conform prevederilor art.315^1 din Codul fiscal. 

La cartusul I - ”Alte informatii”, se va introduce punctul 8. Astfel, in situatia in care persoana impozabila desfasoara, in perioada de raportare, operatiuni taxabile de la persoane afiliate, se vor completa in mod automat, pe baza informatiilor cuprinse in listele de detaliu din cartusele C - F, urmatoarele: 
  • numarul total de persoane afiliate (CUI-uri/CNP-uri unice);
  • valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate catre persoane afiliate, valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate (cu exceptia operatiunilor de tip N sau NA) si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
  • valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA (lit.D - tip operatiune N), cu exceptia achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori;
  • valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori (lit.D - tip operatiune NA). 
 

Extras din proiectul de OPANAF

 
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin: 

ART. I 

Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 11 din 07 ianuarie 2016, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: 

1. Anexa nr. 1 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
2. Anexa nr. 2 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.

ART. II 

Anexele nr. 1 si 2 (pe care le puteti descarca de AICI >>) fac parte integranta din prezentul ordin. ART.III Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si se aplica incepand cu operatiunile derulate de la data de 01.01.2020.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF modifica Declaratia 394, ca masura de prevenire si combatere a evaziunii fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016