Tags: inregistrare in scop tva, codul de procedura fiscala, ordinul 605/2017
In randurile de mai jos, stabilim cum sunt tratate cererile de inregistrare ca platitor de TVA pentru firme la debutul activitatii. Actionarii au deja o alta firma platitoare de TVA. Vom vedea daca se acorda acest statut si cat dureaza procedura. De asemenea, desi este o activitate la care facturarea se face fara TVA (clienti non-UE), firma are de plata TVA la serviciile importate daca firma este neplatitoare TVA. Afacerea nu este fezabila decat daca se poate deduce TVA prin taxare inversa si dupa inregistrarea firmei ca platitoare de TVA.
In vederea inregistrarii in scopuri de tva, aveti in vedere prevederile Ordinului 605/2017. Solicitarea inregistrarii in scopuri de tva nu mai presupune depunerea formularului 088, insa criteriile de pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA exista in continuare.
Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, trebuie, in aceeasi zi cu depunerea, la oficiul registrului comertului, a cererii de inmatriculare in registrul comertului, sa depuna la organele fiscale competente cererea de inregistrare in scopuri de TVA, conform modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organele fiscale competente declaratia de mentiuni, conform modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Nu veti fi inregistrati in scopuri de tva daca nu desfasurati activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora. In vederea respectarii acestui criteriu puteti depune o declaratie pe proprie raspundere. Activitatea economica rezulta si din certificatele constatatoare de la registrul comertului.
Nu veti fi inregistrati in scopuri de tva daca administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile sau nici persoana impozabila insasi are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015.
Evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania. Ca urmare evaluarii persoanele impozabile sunt incadrate in trei grupe de risc: ridicat, mediu si scazut.
Cererile depuse de catre contribuabil/platitor la organul fiscal se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare, conform art. 77 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, insa termenul poate fi prelungit in cazul in care, pentru solutionarea cererii, este necesara administrarea de probe suplimentare relevante pentru luarea deciziei.
Avand in vedere ca actionarii au deja o alta firma
platitoare de tva, probabil ca nu au probleme. La un eventual interviu solicitat de anaf pentru solutionarea cererii se pot prezenta informatii cu privire la natura activitatii si, in principiu, se poate obtine cod de tva.
Nu exista o garantie in ceea ce priveste procedura inregistrarii in scopuri de tva. Recomand obtinerea codului de tva inainte de inceperea activitatii pentru a fi siguri de rentabilitatea acesteia.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<