keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Care sunt conditiile pentru inregistrarea in scopuri de TVA in Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2018
Tags: tva, inregistrare in scop tva, capital social, cod fiscal

In analiza de mai jos, o societate romaneasca activa de un an, cu asociati persoane fizice italiene, solicita inregistrarea in scopuri de TVA.

Societatii i se solicita majorarea capitalului social la 45.000 lei sau asociatii sa obtina rezidenta fiscala in Romania, altfel cererea va fi respinsa.

Vom vedea ce conditii trebuie indeplinite in acest caz pentru ca societatea sa poata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.

Iata raspunsul specialistului!

Societatea respectiva se afla in situatia in care a optat pentru inregistrarea in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. ac), inainte de realizarea unei cifre de afaceri de 220.000 lei pana la data de 31.03.2018 sau 300.000 lei dupa data de 1.04.2018 "(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza: ....   c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;".

Nu cunosc prevederile legislatiei fiscale din Italia astfel incat sa fac o comparatie intre avantajele rezidentei fiscale in Italia si dezavantajele rezidentei fiscale in Romania a fiecarui asociat, daca asociatii si-ar muta rezidenta in Romania. Din punctul de vedere al TVA nu sunt influente fiscale datorita faptului ca, atat legislatia din Romania, cat si cea din Italia este armonizata cu prevederile Directivei CEE nr. 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. O societate din Romania  poate sa se  inregistreze  in scopuri de TVA si in Italia, daca deschide un sediul fix in Italia, caz in care inregistrarea se efectueaza la autoritatea fiscala din Italia, similar prevederilor art. 316 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania

"(2) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art. 266 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel:……

c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 266 alin. (2) lit. b) si c) care implica:

1. livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrari intracomunitare scutite de TVA conform art. 294 alin. (2);
2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b); ….."

In ce priveste conditia de majorare a capitalulului social de 45.000 lei, aceasta a fost o conditie de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in anul 2017, reglementata  prin art. 48 alin. (5) din Codul fiscal "(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social de cel putin 45.000 lei poate opta sa aplice prevederile titlului II. Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social de la data inregistrarii, pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana jurid ica aplica prevederile prezentului titlu, incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47. "Aceasta conditie a fost abrogata incepand cu anul 2018, prin O.U.G. nr. 79/2017.

In alta ordine de idei, trebuie retinut ca rezidenta fiscala in Romania a asociatilor societatii infiintate in Romania nu este o conditie de inregistrare in scopuri de TVA in Romania. De asemenea, nici capitalul social de 45.000 lei nu este o conditie pentru inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune sau in regim normal, la depasirea cifrei de afaceri.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016