keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni prin paypoint. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, tva, operatiuni paypoint, contract, comision pe tranzactie

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati comerciale cu obiect de activitate comert cu amanuntul si productie alimentara. Societatea a incheiat un contract pentru incasare sume cu o societate paypoint.In contract se mentioneaza ca:




- societatea paypoint va plati societatii incasatoare un comision pe tranzactie, reprezentand singura plata cu titlu de remuneratie pentru serviciile de incasare;

- societatea incasatoare va intocmi factura pentru comisionul pe tranzactie fara TVA cu mentiunea "scutit de TVA fara drept de deducere".

Chiar daca societatea comerciala considera ca trebuie facturat cu TVA, societatea paypoint refuza, invocand drept temei legal Cod fiscal, art 141, al (2), lit a), pct 3.

Vom vedea care este solutia corecta in acest caz si daca se va intocmi factura conform contractului.

Contrar altor opinii cu privire la tratamentul fiscal aplicabil operatiunilor efectuate prin intermediul aparatelor paypoint, consider ca serviciul prestat se incadreaza in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3" (2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:

 a) prestarile urmatoarelor servicii de natura financiar-bancara:....

 3. tranzactii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor;" coroborate cu prevederile pct. 35 alin. (5) din normele metodologice de aplicare ale acestui articol din care se retine ca" Se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal servicii precum depozitarea, transferul si retragerea banilor catre sau din conturile bancare, inclusiv prin mijloace electronice, transferul de fonduri dintr-un cont specific in alte mijloace banesti, precum carduri telefonice si alte mijloace prin care se poate face plata pentru bunuri si servicii.".

Astfel, societatea care gestioneaza sistemul paypoint in anumite puncte comerciale prin intermediul terminalelor din magazinele partenere PayPoint pentru efectuarea unei game extinse de plati poate fi considerata un operator de incasari si plati care isi desfasoara activitatea prin"alte mijloace prin care se poate face plata pentru bunuri si servicii".

Activitate desfasurata indeplineste caracteristicile specifice si esentiale ale serviciului principal scutit de taxa, respectiv"servicii financiar bancare" fiind respectate prevederile pct. 35 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 141"In sensul art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, pentru a se califica drept operatiuni scutite de taxa, serviciile externalizate trebuie sa fie servicii distincte care sa indeplineasca caracteristicile specifice si esentiale ale serviciului principal scutit de taxa. Scutirile se aplica numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate. In acest sens au fost date si deciziile Curtii Europene de Justitie: C-2/95 SDC; C-235/00 CSC; C-169/04 Abbey National.". Practic, prin incheierea contractului cu societatea paypoint, societatea pe care o reprezentati a fost de acord cu externalizarea serviciului de incasare a facturilor.

Din acest motiv, societatea care gestioneaza sistemul paypoint nu trebuie sa colecteze TVA pentru comisionul facturat, fiind indreptatit sa inscrie mentiunea"scutit fara drept de deducere". De retinut este faptul ca factura de comision pentru sumele incasate prin intermediul terminalelor paypoint trebuie emisa de catre societatea care gestioneaza acest sistem, contrar intrebarii dvs."Intocmim factura cf contractului sau cum apreciem noi ca este corect cf codului fiscal, respectiv cu tva ?"

In opinia mea, operatiunea de incasare prin paypoint nu se incadreaza in categoria operatiunilor de incasare in contul clientului la care se face referire prin art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal "…. sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane." coroborate cu prevederile pct. 19 alin. (5) din normele de aplicare ale acestui articol" (5) In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare, cuprind operatiuni precum:

a) cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal. …

 b) sume incasate in contul altei persoane, daca factura este emisa de aceasta alta persoana catre un tert. Pentru decontarea sumelor incasate de la tert cu persoana care a emis factura, conform intelegerii dintre parti, pot fi intocmite facturi de decontare conform alin. (3)."

Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016