Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati comerciale cu obiect de activitate comert cu amanuntul si productie alimentara. Societatea a incheiat un contract pentru incasare sume cu o societate paypoint.In contract se mentioneaza ca:
- societatea paypoint va plati societatii incasatoare un comision pe tranzactie, reprezentand singura plata cu titlu de remuneratie pentru serviciile de incasare;
- societatea incasatoare va intocmi factura pentru comisionul pe tranzactie fara TVA cu mentiunea "scutit de TVA fara drept de deducere".
Chiar daca societatea comerciala considera ca trebuie facturat cu TVA, societatea paypoint refuza, invocand drept temei legal Cod fiscal, art 141, al (2), lit a), pct 3.
Vom vedea care este solutia corecta in acest caz si daca se va intocmi factura conform contractului.
Contrar altor opinii cu privire la tratamentul fiscal aplicabil operatiunilor efectuate prin intermediul aparatelor paypoint, consider ca serviciul prestat se incadreaza in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3" (2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Manual de politici contabile - Stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
a) prestarile urmatoarelor servicii de natura financiar-bancara:....
3. tranzactii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor;" coroborate cu prevederile pct. 35 alin. (5) din normele metodologice de aplicare ale acestui articol din care se retine ca" Se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal servicii precum depozitarea, transferul si retragerea banilor catre sau din conturile bancare, inclusiv prin mijloace electronice, transferul de fonduri dintr-un cont specific in alte mijloace banesti, precum carduri telefonice si alte mijloace prin care se poate face plata pentru bunuri si servicii.".
Astfel, societatea care gestioneaza sistemul paypoint in anumite puncte comerciale prin intermediul terminalelor din magazinele partenere PayPoint pentru efectuarea unei game extinse de plati poate fi considerata un operator de incasari si plati care isi desfasoara activitatea prin"alte mijloace prin care se poate face plata pentru bunuri si servicii".
Activitate desfasurata indeplineste caracteristicile specifice si esentiale ale serviciului principal scutit de taxa, respectiv"servicii financiar bancare" fiind respectate prevederile pct. 35 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 141"In sensul art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, pentru a se califica drept operatiuni scutite de taxa, serviciile externalizate trebuie sa fie servicii distincte care sa indeplineasca caracteristicile specifice si esentiale ale serviciului principal scutit de taxa. Scutirile se aplica numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate. In acest sens au fost date si deciziile Curtii Europene de Justitie: C-2/95 SDC; C-235/00 CSC; C-169/04 Abbey National.". Practic, prin incheierea contractului cu societatea paypoint, societatea pe care o reprezentati a fost de acord cu externalizarea serviciului de incasare a facturilor.
Din acest motiv, societatea care gestioneaza sistemul paypoint nu trebuie sa colecteze TVA pentru comisionul facturat, fiind indreptatit sa inscrie mentiunea"scutit fara drept de deducere". De retinut este faptul ca factura de comision pentru sumele incasate prin intermediul terminalelor paypoint trebuie emisa de catre societatea care gestioneaza acest sistem, contrar intrebarii dvs."Intocmim factura cf contractului sau cum apreciem noi ca este corect cf codului fiscal, respectiv cu tva ?"
In opinia mea, operatiunea de incasare prin paypoint nu se incadreaza in categoria operatiunilor de incasare in contul clientului la care se face referire prin art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal "…. sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane." coroborate cu prevederile pct. 19 alin. (5) din normele de aplicare ale acestui articol" (5) In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare, cuprind operatiuni precum:
a) cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal. …
b) sume incasate in contul altei persoane, daca factura este emisa de aceasta alta persoana catre un tert. Pentru decontarea sumelor incasate de la tert cu persoana care a emis factura, conform intelegerii dintre parti, pot fi intocmite facturi de decontare conform alin. (3)."
Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Alerta fiscalitate 9-13 iunie 2008Cum stabilim exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri?Compensare datorii Romania - BelgiaS-a stabilit cursul utilizat la calculul accizelor in anul 2014Noutati Legislatie Fiscala 20 - 24 iulie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier TAXE SI IMPOZITE implineste 30 de ani!E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
Actualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea I.1)Scutiri de TVA pentru misiunile diplomatice si oficiile consulareMasurile propuse trebuie sa fie sustenabile si credibileStudiu de caz: Livrari intracomunitare in care transportul este asigurat de beneficiar din UE sau de o firma de transportFactura emisa de furnizor strain cu cod de TVA din Romania. Cum se inregistreaza TVA si ce declaratii se depun?Ultimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Articole similare
IMM Invest Romania. Intrebari frecvente si raspunsuri. Avantajele creditului garantatZoom fiscal: Cum tratam fiscal achizitiile de la persoane fiziceTaxarea serviciilor de expertizare a bunurilor prestate de o firma stabilita in RomaniaMarti, 25 iulie 2023, termenul de depunere a 10 declaratii fiscale importanteZoom fiscal: Noul Cod fiscal si scutirea de impozit a profitului reinvestitUltimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleTVA locuinte 2025. Ce cota de TVA se aplica in cazul vanzarii de apartamenteCONTRACTul de inchiriere. Modificare importanta adusa prin Ordinul 161/2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"