keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Import substante. Cum se va justifica noua cota de TVA de 9 la suta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: justificare cota tva, import substante, codul fiscal, declaratii

In cazul urmator, avem o societate care achizitioneaza din import o substanta care se incadreaza in NC 2833. Pana acum, la import, in baza unei DVI societatea achita TVA 24%. Dupa procesare, substanta respectiva este comercializata diverselor societati si pentru scopuri diferite. Una din utilizari fiind si productia de hrana animala.


Teoretic, in baza prevederilor din Codul fiscal pentru livrarile pentru care exista dovada ca substanta este utilizata pentru hrana animala atat la import, cat si la livrare se va aplica o cota de 9%. Vom vedea daca firma trebuie sa tina o evidenta separata a produsului destinat hranei animale si daca e obligata sa ceara da clienti o declaratie pe proprie raspundere ca vor utiliza produsul achizitionat pentru hrana animala sau daca este suficient faptul ca acestia sunt producatori de produse destinate pentru hrana aniumala si au codul CAEN respectiv.

In anul 2015, conform normelor metodologice date in aplicarea art. 140 din Codul fiscal, in cazul importului anumitor bunuri, printre care si „ produse chimice anorganice si organice care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal si care se incadreaza la codurile NC 2801-2853" cota redusa de TVA se aplica pe baza declaratiei angajament, al carei model este prevazut in anexa nr. 4 la norme, care se depune la organul vamal competent la momentul importului, din care sa rezulte:

a) fie ca va comercializa bunurile importate in propriile magazine de comert cu amanuntul sau cash and carry sau le va utiliza in propriile unitati de productie de alimente destinate consumului uman sau animal, restaurante sau alte unitati de servicii de alimentatie, pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal;

b) fie ca va livra ulterior importului bunurile catre persoane impozabile care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, comert cash and carry, restaurante sau alte activitati de servicii de alimentatie ori activitati de productie de alimente destinate consumului uman sau animal.

Astfel, Declaratia angajament privind respectarea destinatiei bunurilor pentru care se solicita aplicarea cotei reduse de TVA 9% se depune la organul vamal competent la momentul importului. Prin aceasta declaratie declarantul se angajeaza sa informeze autoritatea vamala in cazul in care bunurile importate sunt comercializate/utilizate in alte scopuri decat cel declarat si se obliga sa efectueze plata sumelor reprezentand diferente de TVA, precum si a eventualelor dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere datorate ca urmare a regularizarii situatiei bunurilor respective, potrivit prevederilor legale in vigoare.

Aceste prevederi se regasesc si in normele metodologice date in aplicarea art. 291 din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015, in vigoare incepand cu 01 ianuarie 2016.
Daca persoana impozabila care efectueaza importul nu poate face dovada aplicarii cotei reduse de TVA de 9% in conditiile mai sus redate se aplica cota standard de TVA, chiar daca pentru o livrare ulterioara se aplica cota redusa de 9% pentru acelasi bun.

Redam mai jos modelul Declaratie angajament din ANEXA Nr. 4 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal

DECLARATIE - ANGAJAMENT
privind respectarea destinatiei bunurilor pentru care se solicita aplicarea cotei reduse de TVA 9%
Subsemnatul (subsemnata)1 [ . . . . . . . . . .], in numele2 [ . . . . . . . . . .], cu sediul in3 [ . . . . . . . . . .], declar ca bunurile clasificate la codul TARIC [ . . . . . . . . . .], codul aditional [ . . . . . . . . . .] si care fac obiectul [ . . . . . . . . . .]4:

-    vor fi comercializate in propriile magazine de comert cu amanuntul sau cash and carry;
-    vor fi utilizate in propriile unitati de productie de alimente destinate consumului uman sau animal, restaurante sau alte unitati de servicii de alimentatie, pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal;
-    vor fi livrate catre persoane impozabile care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, comert cash and carry, restaurante sau alte activitati de servicii de alimentatie ori activitati de productie de alimente destinate consumului uman sau animal.

Ma angajez sa informez autoritatea vamala in cazul in care bunurile importate sunt comercializate/utilizate in alte scopuri decat cel declarat si ma oblig sa efectuez plata sumelor reprezentand diferente de TVA, precum si a eventualelor dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere datorate ca urmare a regularizarii situatiei bunurilor respective, potrivit prevederilor legale in vigoare.
    
    . . . . . . . . . .
[data si semnatura]

      
      Spatiu destinat autoritatii vamale
      Directia Generala a Vamilor
DGRFP . . . . . . . . . .
DRV . . . . . . . . . .
Biroul vamal . . . . . . . . . .
Documentul se anexeaza la declaratia vamala cu MRN
. . . . . . . . . .
 
1 Numele si prenumele persoanei care angajeaza raspunderea legala a operatorului economic.
2 Denumirea operatorului economic.
3 Adresa completa a sediului operatorului economic.
4 Se vor indica numarul si data facturii sau ale unui alt document comercial in care sunt indicate bunurile care fac obiectul importului ori numarul LRN al declaratiei vamale de punere in libera circulatie.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016