Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Servicii accesorii transport pentru achizitii intracomunitare. Cum declaram in Declaratia 390 si Intrastat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 19 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: intrastat, declaratia 390, materii prime, facturi, transport, intracomunitar, d390

In randurile de mai jos, luam ca exemplu o societate care efectueaza achizitii/livrari intracomunitare. In unele situatii se intampla ca facturiile de achizitii de materii prime sa contina si transport. In unele situatii se primesc si facturi care contin doar transport si care este aferent unor achizitii anterioare de materii prime. Vom vedea daca se declara valoarea transportului in Intrastat. De asemenea, vom vedea daca se declara si in cazul in care societatea factueaza transport aferent unor livrari de bunuri. De asemenea, vom vedea daca in D390 se declara valoarea transportului ca bun sau serviciu.Potrivit OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europere, Subsectiunea 8.8.1 pct. 51:" (1)Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

 In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
 (2)Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata".

In ambele situatii, din punct de vedere contabil transportul trebui inclus in costul materiilor prime achizitionate.

Din punct de vedere fiscal potrivit art. 138 ^1 din Codul fiscal:
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii


"Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare

 (1) Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri baza de impozitare se stabileste pe baza acelorasi elemente utilizate conform art. 137 pentru determinarea bazei de impozitare in cazul livrarii acelorasi bunuri in interiorul tarii. In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, conform art. 130^1 alin. (2) lit. a), baza de impozitare se determina in conformitate cu prevederile art. 137 alin. (1) lit. c) si ale art. 137 alin. (2)."

 Astfel, conform art: 137 alin. (2) din Codul fiscal:" Baza de impozitare cuprinde urmatoarele:

a) impozitele si taxele, daca prin lege nu se prevede altfel, cu exceptia TVA;

b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii".
 
Prevederea este mai bine explicitata prin pct. 18 alin. (9) al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal pentru art. 137 alin. (2) din Codul fiscal: "Cheltuielile cu transportul bunurilor livrate intracomunitar sau alte cheltuieli accesorii, cum sunt cele de asigurare sau de ambalare, se cuprind in baza impozabila a livrarii intracomunitare numai daca, potrivit prevederilor contractuale, acestea cad in sarcina vanzatorului."
 
Asadar, daca potrivit prevederilor contractuale cheltuielile cu transportul cad in sarcina vanzatorului sau/ si factura contine atat bunurile achizitionate respectiv livrate cat si valoarea transportului, atunci veti declara in declaratia 390, o singura pozitie cu cod A pentru achizitii intracomunitare de bunuri, respectiv cu cod L pentru livrari intracomunitare de bunuri.
 
In cazul in care transportatorul este diferit de furnizorul de materii prime si/sau este evidentiat pe o factura distinct, cheltuielile cu transportul furnizate de catre un partener intracomunitar se raporteaza prin formularul 390 cu codul S, iar serviciile de transport  facturate de catre societatea dvs cu cod P.
 
In Norma de completare a declaratiei Intrastat, aprobata prin Ordin INS 1948/2012, publicat in Monitorul Oficial 6 din 04.01.2013, se precizeaza urmatoarele:

"(8) Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:

a) comertul cu servicii."Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Servicii accesorii transport pentru achizitii intracomunitare. Cum declaram in Declaratia 390 si Intrastat?":
Rating:

Nota: 3.69 din 5 din 8 voturi
Comentarii 1 comentarii

corina 2014-06-15 16:05:38

Buna ziua, Am si eu o intrebare. O firma de transport din Romania inregistrata in scopuri de TVA face un de marfa Romania - Germania la solicitarea unei firme producatoare din Romania firma producatoare din Romania plateste transportul. Transportul se factureaza cu TVA catre firma din Romania, dar taxele de drum pe care firma de transport le plateste in Ungaria, cum se vor factura catre firma din Romania cu TVA sau fara TVA? Multumesc frumos.

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016