Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Beneficiar al serviciilor intracomunitare neinregistrat in ROI. Cum inregistram, declaram si aplicam taxarea inversa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: servicii intracomunitare, roi, declarare facturii, taxare inversa, declaratia 390, cod fiscal, curs valutar, tva

Intr-un context in care ne dorim sa clarificam cat mai mult normele cu privire la operatiunile de tipul serviciilor intracomunitare, analizam situatia unei firme care a incheait in luna noiembrie 2013 un abonament pentru licenta software. Firma romana e inregistratata in sopuri de TVA dar nu este inregistrata si in R.O.I.



Pe data de 14 a fiecarei luni compania Microsoft (din Irlanda, inregistrata in scopuri de TVA in Irlanda, s-a facut verificarea si apare in VIES codul lor) factureaza cu TVA de 23% abonamentul lunar (15.74 eur cu TVA 23%). Factura este emisa in euro, iar banii sunt retrasi automat, in lei , de pe un card (cardul de pe care s-a efectuat prima plata lunara) la sfarsitul lunii in curs.

Vom stabili:
1. daca firma romana trebuia sa se inregistreze in R.O.I., daca operatiunea se considera achizitie intracomunitara de servicii si daca se declara in VIES cu cu codul "S" si in D300 la pozitia 7 si 20.
2. la ce curs se inregistreaza factura.

3. daca pe lunile in care societatea nu e inregistrata in R.O.I. ar fi trebuit facuta taxare inversa la toata suma cu TVA.

628=401 15.74 euro*curs
4426=4427 24%*15.74euro*curs

4. cum se corecteaza perioada noiembrie 2013-februarie 2014 in cazul in care e necesar. Se mentioneaza ca pana in prezent se inregistra suma care era preluata de pe card in lei ca valoare a facturii si se facea nota :628=401, iar in D300 era trecuta ca si cum societatea ar fi facut achizitia de la un neplatitor de tva.


1.
La art. 158^2 alin. (3) din codul fiscal se precizeaza:

"(3) Persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 si 153^1 vor solicita inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la alin. (1), inainte de efectuarea respectivelor operatiuni."
 
Intre operatiunile mentionate la alin. (1) al acestui articol, care genereaza inregistrarea in ROI inainte de efectuarea lor, se numara si achizitiile intracomunitare de servicii (litera e) care au locul prestarii in Romania, in conformitate cu art. 133 alin. (2) din codul fiscal.

Din prevederile legale de mai sus, rezulta faptul ca trebuia sa va inregistrati in ROI chiar inainte de efectuarea operatiunii intracomunitare, tocmai pentru a putea furniza un cod valid de TVA prestatorului din UE.
 
Asadar, inscrierea agentilor economici din Romania in acest registru determina, la nivelul Uniunii Europene, un cod valid de TVA, recunoscut si de partenerii din acest spatiu.

Daca un agent economic nu are un cod valid de TVA, acesta nu apare in VIES, ca urmare, partenerul sau trebuie sa aplice masurile privind taxarea unei operatiuni referitoare la o persoana neimpozabila (in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii, cu TVA din tara prestatorului).
 
In ceea ce priveste servicii efectuate pe cale electronica, asa cum este cazul serviciului primit de dvs de la Microsoft, acesta are locul prestarii in Romania, in conformitate cu regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) din codul fiscal, neregasindu-se intre exceptiile perzentate la alineatele urmatoare.

Insa, regula generala de la alin. (2) al art. 133, care presupune ca locul prestarii se afla la beneficiarul serviciilor (respectiv in Romania), se aplica intre doua persoane juridice impozabile, iar beneficiarul din Romania trebuie sa-i comunice prestatorului stabilit in comunitate un cod valid de TVA, asa cum este precizat la punctul 13 alin. (13) din normele date in aplicarea art. 133.

Furnizarea unui cod valid de TVA de catre beneficiarul din Romania catre prestatorul din UE l-ar fi determinat pe acesta din urma sa aplice, la rindul sau, prevederile articolului din directiva 112 sau din legislatia interna in materie de TVA, in sensul ca ar fi considerat locul prestarii serviciului la beneficiar. In acest sens, ar fi emis factura fara TVA, avind drept justificare  a netaxarii operatiunii la el in tara codul valid al beneficiarului sau din alt stat membru.
 
Dar, in cazul dvs, atita timp cit nu sinteti inregistrati in ROI, nu aveti cod valid de TVA pentru prestatorul din UE (nu este verificabil in VIES), iar acesta s-a vazut in situatia de a aplica prevederile locului prestarii fata de o persoana neimpozabila (echivalentul din legislatia sa interna a art. 133 alin. (3) din codul fiscal romanesc), respectiv taxind operatiunea in statul sau prin aplicarea cotei de TVA de la el din tara.
 
In conditiile in care nu ati furnizat un cod valid de TVA, in ceea ce priveste firma dvs, operatiunea nu este considerata achizitie intracomunitara de serviciu, nu se face taxare inversa, nu se declara in 390 (in oglinda, nici prestatorul nu o va declara), iar in decontul de TVA 300 se declara pe rindul 26.

In decontul de TVA nu se declara pe rindul 7, deoarece acest rind se refera la "Achizitii de .... servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care". Acest fapt presupne ca pe acest rind se declara toate serviciile primite de o persoana impozabila din Romania (atit intracomunitare, cit si non UE), pentru care aceasta trebuie sa aplica taxarea inversa.
Dar, taxarea inversa se aplica de catre beneficiar doar in cazul in care locul prestarii este in Romania, respectiv doar in cazul in care acesta a transmis prestatorului un cod valid de TVA, conform art. 150 alin. (2) si 157 alin. (2) din codul fiscal. Or, in cazul dvs, nu ati transmis un cod valid de TVA, operatiunea a fost supusa taxarii in statul prestatorului, in Romania nu mai poate fi impozitata prin taxarea inversa, deci, devine un serviciu neimpozabil.
 
2. In contabilitate, operatiunile in valuta se inregistreaza in conformitate cu prevederile punctului 185 alin. (5) Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:

"(5) O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii."

La alin. (8) al acestui punct se arata ca la decontarea datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate in contabilitate initial se stabilesc diferente de curs valutar, care se recunosc in luna in care apar ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar (conturi 765 sau 665).
 
Asadar, factura in valuta primita de prestatorul din UE trebuie inregistrata initial in contabilitate la cursul valutar comunicat de BNR valabil la data acesteia, urmind ca la plata ei sa se determine diferentele de curs intre cursul valutar initial si cursul valutar valabil la data decontarii (platii) datoriei.
 
3. Taxarea inversa in cazul achizitiei unui serviciu se face daca beneficiarul serviciului este obligat la plata taxei, in conformitate cu art. 150 alin. (2) din codul fiscal, care prevde faptul ca "taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sint furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5)."

La art. 157 alin. (2) din codul fiscal se prevede faptul ca "Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 153 va evidentia in decontul prevazut la art. 156^2, atit ca taxa colectata, cit si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^1, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile art. 150 alin. (2) – (6)."

Rezulta ca beneficiarul din Romania al serviciilor prestate de catre o persoana juridica nestabilita in Romania este obligat la plata taxei doar daca locul serviciilor respective este considerat a fi in Romania, in conformitate cu art. 133 alin. (2) din codul fiscal, caz in care va face taxare inversa.

Dar, am stabilit inca de la punctul 1, ca dvs, atita timp cit nu sinteti inregistrat in ROI, nu puteti furniza un cod valid de TVA prestatoruilui si locul prestarii nu se mai considera in Romania, conform art. 133 alin. (2), ci la prestator, conform art. 133 alin. (3), acesta devenind platitorul taxei, care a procedat la taxarea serviciului prin aplicarea cotei de TVA din tara sa.
 
Asadar, dvs nu faceti taxare inversa, deoarece nu se poate plati TVA de doua ori: o data in tara prestatorului si a doua oara in Romania.

Factura se va inregistra pe cheltuiala cu toata suma, inclus TVA de 23%, la cursul BNR valabil la data ei:
628 = 401  15.74 euro (inteleg ca aceasta suma cuprinde si TVA de 23%) * curs BNR valabil la data emiterii ei (14 a fiecarei luni).
 
4. Asa cum am mentionat la punctul 2, inregistrarea in contabilitate a datoriilor in valuta se face la cursul valutar comunicat de BNR valabil la data facturii. La data decontarii datoriei, se determina diferentele de curs valutar intre cursul initial de inregistrare si cursul de la data platii.


La data extragerii banilor de pe card, trebuiau inregistrate diferentele de curs valutar, ca venituri sau cheltuieli, intre cursul valutar la care factura a fost inregistrata initial si valoarea in lei achitata.
Recomandam sa preocedati la corectarea inregistrarilor contabile, pentru acuratetea determinarii impozitului de profit pentru anul 2013 (chiar daca, este posibil ca rezultatul fiscal sa fie acelasi) si pentru respectarea Reglementarilor contabile probate prin OMFP 3055/2009, care au fost date in aplicarea art. 4 din Legea 82/1991 a contabilitatii, astfel ca in contul 628 sa fie reflectata suma la cursul de la data facturii si nu de la data platii.

Factura se inregistreaza, intr-adevar, in decontul 300 pe rindul 26, ca si cum ar fi primita de la un neplatitor si, bineinteles, fara  a fi declarata in 390.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Beneficiar al serviciilor intracomunitare neinregistrat in ROI. Cum inregistram, declaram si aplicam taxarea inversa?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016