keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum se aplica sistemul de TVA la incasare intre persoane afiliate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: tva, tva la incasare, persoane afiliate, cod fiscal, emitere facturi, monografia contabila

Sistemul de TVA la incasare intre persoane afiliate va tine cont de niste reguli pe care le prezentam pornind de la cazul unei societati A cu cifra de afaceri peste 1.000.000 euro care este asociata cu firma B, alaturi de o persoana fizica.



A doua societate aplica sistemul de TVA la incasare. Se va stabili daca pentru facturile emise catre SRL-ul asociat, se aplica acelasi regim. Se mentioneaza ca firmele nu s-au constituit intr-un grup fiscal unic.

Cu titlu de exemplu: A emite o factura de 10.000 lei catre B si B emite o factura de 20.000 lei catre A, in luna ianuarie, care urmeaza sa fie decontate prin banca. Vom vedea care este monografia contabila aferenta acestor operatiuni.

Din punct de vedere fiscal, aplicarea sistemului "TVA la incasare" intre persoane afiliate, asa cum este si cazul celor doua societati mentionate, are ca temei legal urmatoarele articole din Codul fiscal:

"134^2  Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii

(6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemul TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 132, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 133, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

.............
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
 
Exigibilitatea TVA inseamna, de fapt, cand se colecteaza TVA, pentru a fi platit la stat.
In contextul sistemului de "TVA la incasare", exigibilitatea (colectarea) TVA apare astfel:

a) pentru societatile care nu sint in sistem (care nu aplica TVA la incasare) - colectarea TVA se face la emiterea facturii, indiferent de statutul beneficiarului (in sistem, in afara sistemului sau persoana afiliata);

b) pentru societatile care aplica sistemul TVA la incasare - colectarea TVA se amina pina la incasarea facturii (deci, nu se colecteaza la emitere), indiferent de statutul beneficiarului (aplica sau nu aplica TVA la incasare).

Dar, daca beneficiarul este o persoana afiliata, atunci colectarea TVA se face la emiterea facturii si nu se amina pina la incasarea ei (asa cum este specificat la articolul din codul fiscal
mai sus mentionat).
 
In ceea ce priveste deducerea TVA, la art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din Codul fiscal se mentioneaza:

"ART. 145 Sfera de aplicare a dreptului de deducere

(1^1) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este aminat pina la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

(1^2) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este aminat pina in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134^2 alin. (6). Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 150 alin. (2) - (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160."

Din textul de lege citat, pentru deducerea TVA de pe facturile primite se procedeaza astfel:

a) pentru societatile beneficiare care nu sint in sistem (care nu aplica TVA la incasare):

- pentru facturi primite de la societati care aplica TVA la incasare - deducerea TVA este aminata pina la plata facturii catre furnizor, chiar daca furnizorul este persoana afilitata beneficiarului si aplica / nu aplica TVA la incasare;
- pentru facturi primite de la societati care nu aplica TVA la incasare - deducerea TVA se face pe baza facturii primite (inclusiv in cazul in care furnizorul nu este in sistem si este persoana afiliata cu beneficiarul).

b) pentru societatile care aplica sistemul de TVA la incasare:
- pentru facturi primite de la societati care aplica TVA la incasare - deducerea TVA se amina pina la plata facturii catre furnizor, chiar daca furnziorul este persoana afilitata beneficiarului;
- pentru facturi primite de la societati care nu aplica TVA la incasare - deducerea TVA se amina pina la plata facturii catre furnizor (inclusiv in cazul in care furnziorul nu este in sistem si este persoana afiliata cu beneficiarul).
 
Asadar, din cele prezentate, fata de speta dvs, rezulta urmatoarele:


- A (care nu aplica TVA la incasare) colecteaza TVA la emiterea facturii catre B (care este persoana afiliata si chiar daca B aplica TVA la incasare);
- A (care nu aplica TVA la incasare) amina deducerea TVA din facturile primite de la B (care este afiliat si aplica TVA la incasare);
- B (care aplica TVA la incasare) colecteaza TVA la emiterea facturii catre A (care este persoana afiliata);
- B (care aplica TVA la incasare) amina deducerea TVA din facturile primite de la A (care este afiliat si nu aplica sistemul de TVA la incasare).
 
Monografie contabila:

- A emite o factura de 10.000 lei catre B in ianuarie:
La A furnizor (care nu aplica TVA la incasare si este afiliat cu B):
4111 = 704   10.000 lei
4111 = 4427  2.400 lei
La B beneficiar (care aplica TVA la incasare si este afiliat cu A):
628 = 401   10.000 lei
4428 = 401   2.400 lei
La plata facturii catre A, B va deduce TVA aferent:
401 = 5121  12.400 lei
si, concomitent: 4426 = 4428  2.400 lei.
 
- B emite o factura de 20.000 lei catre A in ianuarie:
La B furnizor (care aplica TVA la incasare si este afiliat cu A):
4111 = 704  20.000 lei
4111= 4427  4.800 lei
La A beneficiar (care nu aplica TVA la incasare si este afiliat cu B):
628 = 401  20.000 lei
4428 = 401  4.800 lei.
La plata facturii catre B, A va deduce TVA aferent:
401 = 5121  24.800 lei
si, concomitent: 4426 = 4428  4.800 lei.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016