Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Contract de mandat. Recuperare creanta. Ce inregistrari contabile se fac?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: contract de mandat, recuperare creanta, insolventa, factura, contract, creante, inregistrari contabile

Urmatorul studiu de caz are ca subiect o scietate care a incheiat un contract de mandat cu o societate de recuperari pentru recuperarea creantei in valoare de X lei de la un client intrat in insolventa.


TVA-ul aferent facturilor emise va deveni exigibil la incasarea contravalorii facturilor sau la incheierea contractului de mandat? Se precizeaza ca nu este vorba de cedarea creantei. De asemenea, care vor fi inregistrarile contabile pe care va trebui sa le faca societatea?

Evidentierea in contabilitate a creantelor incerte se face in conformitate cu prevederile legale.

Din intrebarea dv.  inteleg ca societatea dvs aplica TVA la incasare si doriti sa stiti cand devine exigibila TVA aferenta facturilor neincasate emise catre un partener aflat in procedura de insolventa.
Conform Codului fiscal, exigibilitatea taxei intervine:
  Art. 145 - (1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
(11) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3) - (8) este amanat pana la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

    (12) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 1342 alin. (6). Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160.

Norme:

(13) În scopul aplicarii prevederilor art. 145 alin. (11) si (12) din Codul fiscal:
    a) in cazul in care plata se efectueaza prin instrumente de plata de tip transfer-debit, respectiv cec, cambie si bilet la ordin, data platii contravalorii totale/partiale a achizitiilor de bunuri/prestarii de servicii efectuate de la/de persoana care aplica sistemul TVA la incasare, este:
    1. data inscrisa in extrasul de cont sau alt document asimilat acestuia in situatia in care cumparatorul este emitentul instrumentului de plata, indiferent daca incasarea este efectuata de furnizor/prestator ori de alta persoana;
    2. data girului catre furnizor/prestator, in situatia in care cumparatorul nu este emitentul instrumentului de plata, in acest scop fiind obligatorie pastrarea unei copii a instrumentului de plata in care este mentionata si persoana catre care a fost girat instrumentul de plata;
    b) in situatia in care plata s-a efectuat prin carduri de debit sau de credit de catre cumparator, data platii este data inscrisa in extrasul de cont ori alt document asimilat acestuia. Indisponibilizarea sumelor, evidentiata in extrasul de cont, nu este considerata plata;
    c) in cazul platilor prin banca de tipul transfer-credit, data platii contravalorii totale/partiale a achizitiilor de bunuri/servicii de la/de persoana care aplica sistemul TVA la incasare este data inscrisa in extrasul de cont sau alt document asimilat acestuia;
    d) in cazul cesiunii de creante si al compensarii, se aplica corespunzator prevederile pct. 162 alin. (9), respectiv pct. 162 alin. (10), pentru a determina data platii;
    e) in cazul platii in natura, data platii este data la care intervine faptul generator de taxa pentru livrare/prestarea care reprezinta contrapartida pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata.

Daca, contractual de mandate nu cuprinde si elemente de cesiune a creantei ci doar ii mandatati sa recupereze creantele in numele si pentru dvs, atunci exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data incasarii totale sau partiale a facturilor sau la data inchiderii procedurii de faliment a clientului (se ajuteaza baza de impozitare).

Inregistrarile contabile pot fi:

In cazul incasarii totale sau partiale a facturilor emise catre partenerul aflat in insolventa:
5121 Conturi curente la banci / 5311 Casa  = 411 Clienti / 4118. Clienti incerti sau in litigiu
4428 TVA neexigibila aferenta  TI = 4427 TVA colectata

In cazul inchiderii procedurii de faliment (pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile), se emite factura de ajustare a bazei de impozitare conform Codului fiscal art.138 lit d):

411 Clienti  = 4427 TVA colectata  cu semnul minus
4428 TVA neexigibila aferenta  TI = 4427 TVA colectata


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gina Dragon, consultant fiscal si economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016