Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declarare achizitie intracomunitara de bunuri. Cod valabil de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: tva, omfp 76/2010, achizitie intracomunitara, cod tva

Intrebare: O societate comerciala achizitioneaza din UE piese de schimb. S-a facturat fara TVA. Se verifica CUI-ul furnizorului si se constata ca acest CUI este unul invalid. Se incearca contactarea acestui furnizor, dar acesta nu poate fi gasit. In consecinta, cum se inregistreaza aceasta factura din punct de vedere al TVA? Se inregistreaza ca si cum ar fi scutit de TVA si se declara numai in decontul 300 la achizitii scutite? Sau se va face inregistrarea prin taxare inversa, se va depune declaratia 390 si se va introduce la achizitii in decontul 300?

Raspuns:

Trebuie sa considerati operatiunea o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care aplicati regimul de taxare inversa materializat prin formula contabila 4426 = 4427, avand in vedere definitia preluata din articolul 130^1 din Codul fiscal , alineatul 1, conform careia achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor".

In acest context, sunt aplicabile si prevederile articolului 132^1 denumit " Locul achizitiei intracomunitare de bunuri" conform caruia locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul. Astfel, bunurile achizitionate sunt expediate de catre vanzatorul din UE la destinatia indicata de firma dvs. Asadar, trebuie sa detineti dovezi in legatura cu transportul respectiv.

Valoarea achizitiei de bunuri astfel efectuate se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:

- la randul 5 denumit "Achizitii de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit " "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care  cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)". Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 401, "Furnizori" , iar suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427;
- la randul 17 cu preluarea acelorasi sume la randul 17.1 Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 401 "Furnizori", iar suma TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 4426.
 
Operatiunea se raporteaza si prin declaratia recapitulativa cod 390, fara a fi necesara existenta codului de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului.
 
Referitor la partenerul dvs. dintr-un stat membru care nu este inregistrat in scopuri de TVA sau care nu v-a comunicat codul sau de inregistrare, trebuie sa cunoasteti faptul ca in OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", se regaseste o "NOTA", prin care, la punctul 1, se prezinta procedura de lucru privind raportarea A.I.C. In cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei:

- la coloana "tara", se inscrie codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara
- la coloana "Cod operator intracomunitar" , nu se inscrie nimic.
- la coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" , se inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.
- la coloana "Tipul operatiunii", se inscrie simbolul "A"
- la coloana "Baza impozabila", se inscrie valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor.
 
Raportarea prin declaratia cod 390 se efectueaza in situatia in care exista indicii suficiente pentru a considera ca furnizorul este o persoana impozabila.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declarare achizitie intracomunitara de bunuri. Cod valabil de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016