keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Documentar fiscal: Raportarea achizitiei intracomunitare de servicii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, raportarea achizitiei de bunuri, declaratia 390, omfp 76/2010

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, cand se declara in 390 si in decontul de TVA o achizitie de serviciu intracomunitar de care a beneficiat o societate in luna x, facturarea de catre furnizor fiind insa factua in luna x+1.



Solutia consultantului:

Conform prevederilor art. 156^4 "Declaratia recapitulativa" alin. (4), declaratiile recapitulative se depun numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile mentionate la alin. (1) al aceluiasi articol. Achizitiile intracomunitare de servicii sunt reglementate prin art. 156^4 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal "achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.".

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 80^2 alin. (2) din normele metodologice de aplicare ale art. 156^4 "In sensul art. 156^4 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal , beneficiarii persoane impozabile din Romania au obligatia de a declara in declaratia recapitulativa achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , prestate de persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, atunci cand au obligatia platii taxei pentru respectivele servicii conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal , respectiv atunci cand nu se aplica nicio scutire de taxa pentru serviciul respectiv.

Aceeasi obligatie de raportare este reglementata si prin OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare", in anexa nr. 2 pct. 1.2 lit. e) prin care se reglementeaza ca declaratia recapitulativa se depune lunar numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru:

 "e) achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.".

Exigibilitatea TVA pentru achizitia unui serviciu ia nastere la data prestarii serviciului respectiv conform prevederilor art. 134^1 alin. (1) din Codul fiscal "Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. " iar exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) din Codul fiscal.

In situatia in care o firma din Romania beneficiaza de un serviciu prestat de catre o persoana impozabila din Comunitate, dar nu primeste factura pana pe data de 15 a lunii urmatoare prestarii serviciului, este obligata sa emita o autofactura conform prevederilor art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal "Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 151, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator..,. In baza autofacturii emise, beneficiarul din Romania aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 si raporteaza valoarea achizitiei efectuate atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 19 cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul S.

Totusi, in functie de prevederile contractuale, exigibilitatea TVA poate interveni si la data acceptarii serviciului de catre beneficiar, posibilitate reglementata prin art. 134^1 alin. (7) din Codul fiscal "

Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari." . Astfel, este recomandabil sa analizati daca prin contract s-a prevazut o astfel de posibilitate, caz in care serviciul prestat in luna x este facturat de furnizor in luna x+1 la momentul acceptarii de catre beneficiarul din Romania care a raportat serviciul in luna emiterii facturii de catre prestator.
 
In concluzie, serviciul se declara de beneficiar pe baza de autofactura, la data achizitiei care corespunde cu data prestarii, in situatia in care prin contract nu se prevede ca factura se emite de catre prestator in perioada fiscala in care serviciul respectiv este acceptat de catre beneficiar. In acest caz, obligatia de plata a TVA conform prevederilor art. 150 alin. (2) si de raportare de catre beneficiar intervine in luna x+1 in baza facturii emise de catre prestator.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016