keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

ONG cu activitate economica si achizitie servicii din UE si din afara UE. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: nerezident, ong, codul fiscal, roi, declaratia 390, cifra de afaceri

In cazul urmator, in luna septembrie 2015, un ONG cu activitate economica a depasit cifra de afaceri de 220.000 lei. Din cauza formalitatilor a primit codul de inregistrare in scopuri de TVA valabil de la data de 01.01.2016 si s-a inregistrat in ROI cu aceeasi data. In cursul trimestrului IV 2015 ONG a achizitionat servicii de asistenta, design, utilizare soft-uri atat din UE, cat si din afara UE. In acest caz, vom vedea care sunt obligatiile declarative si de plata privind TVA si impozitul pe veniturile realizate de nerezidenti.


Conform art. 150 alin. 2 din Codul fiscal, in vigoare pana la 31 decembrie 2015, pentru achizitiile de servicii de la persoane impozabile nestabilite pe teritoriul Romaniei (in alt stat membru UE sau in afara UE) beneficiarul este obligat la plata TVA.

Deoarece beneficiarul (ONG-ul cu activitate economica) nu era inregistrat in scopuri de TVA, acesta nu avea posibilitatea platii prin taxare inversa conform art. 157 alin. 2 din Codul fiscal si, ca atare, avea obligatia platii efective a TVA pe baza decontului special de TVA – cod formular 301, dupa cum se prevede la art. 157 alin. 1 coroborat cu art. 156^3 alin. 1 lit. d din Codul fiscal.

In trim IV 2015 ONG-ul cu activitate economica avea obligatia platii TVA pentru serviciile achizitionate, pe care trebuia sa le declare prin intermediul decontului special 301. Suplimentar, pentru serviciile achizitionate de la persoane stabilite in alte state membre UE ar fi trebuit depusa si declaratia recapitulativa 390 VIES conform art. 156^4 alin. 1 lit. e din Codul fiscal, insa la momentul achizitionarii serviciilor ONG-ul nu era inregistrat in scopuri de TVA confom art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.

In privinta impozitului pe veniturile persoanelor nerezidente, acesta se datora numai daca serviciile intrau sub incidenta prevederilor art. 115 alin. 1 din Codul fiscal, iar prestatorii de servicii nerezidenti nu ar fi prezentat certificatele lor de rezidenta fiscala conform art. 118 alin. 1 si 2 din Codul fiscal.

Spre exemplu, in lipsa altor informatii relevante, se poate presupune ca serviciile de asistenta, design si utilizare soft imbraca forma unor simple prestari de servicii ce intra sub incidenta prevederilor art. 115 alin. 1 lit. k din Codul fiscal. In aceasta ipoteza, serviciile sunt supuse impozitului de 16% prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor catre nerezidenti conform art. 116 din Codul fiscal. Daca beneficiarii veniturilor prezinta si certificate de rezidenta fiscala eliberate de state cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, atunci prevederile conventiilor se aplica cu prioritate, iar conforn art. "beneficiile intreprinderii" sau art.  "alte venituri" din conventii veniturile respective sunt impozabile numai in statele de rezidenta ale beneficiarilor de venit.

In schimb, daca serviciile in cauza imbraca forma unor redevente, devin aplicabile prevederile art. 115 alin. 1 lit. d si ale art. 116 din Codul fiscal, platitorul de venit din Romania fiind obligat sa retina impozitul la sursa. Daca sunt prezentate certificatele de rezidenta fiscala, devin aplicabile prevederile art. "redevente" din conventii, care prevad, de regula, cote de impozitare mai mici fata de cota standard de impozit de 16% aplicabila in Romania.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016