Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de consignatie cu o tara din UE. Norme fiscale 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, contract de consignatie, omfp 3420/2009

Prin cele ce urmeaza, vom vedea in ce context se poate incheia un contract de consignatie cu o tara din UE si daca acest contract se considera a fi unul de prestari servicii. In plus, vom stabili daca bunurile aduse in Romania se inregistreaza extracontabil si daca se considera a fi achizitie intracomunitara numai la momentul facturarii de catre societatea din UE - inregistrata cu cod de TVA.

Solutia consultantului:

Nu este considerat contract de prestari servicii externe si nu se inregistreaza la Administratia Financiara deoarece aceasta obligatie este prevazuta de Codul Fiscal la art. 8, alin. 7^1 si vizeaza doar beneficiarii unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei si nu este cazul descris de dumneavoastra.

"(7^1) Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Contractele incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii potrivit prezentelor dispozitii. Pentru incadrarea ca sediu permanent a unui santier de constructii sau a unui proiect de constructie, ansamblu ori montaj sau a activitatilor de supraveghere legate de acestea si a altor activitati similare se va avea in vedere data de incepere a activitatii din contractele incheiate sau orice alte informatii ce probeaza inceperea activitatii. Perioadele consumate pentru realizarea unor contracte conexe care sunt legate in mod direct cu primul contract ce a fost executat se adauga la perioada care s-a consumat la realizarea contractului de baza."

Bunurile aduse in Romania se inregistreaza extracontabil?

Bunurile primite in gestiune, in regim de consignatie, se inregistreaza distinct in contabilitate, in conturi in afara bilantului in conformitate cu OMFP 3055/2009 punctul 156, alin. 2, lit a.

156 - (1) Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

(2) In aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:

a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului;

In vederea transmiterii bunului nu se va intocmi factura ci se va intocmi documentul prevazut in Codul Fiscal la ART. 155^1 care trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;

b) denumirea/numele si adresa partilor;

c) data punerii la dispozitie sau a expedierii bunurilor;

d) denumirea si cantitatea bunurilor.

Se considera a fi achizitie intracomunitara numai la momentul facturarii de catre societatea din ue - inregistrata cu cod de TVA?

Vanzarea in regim consignatia este o tehnica comerciala reglementata d.p.d.v. TVA prin Codul fiscal la articolul 134^1 denumit “Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alineatul (2). In baza acestei articol, pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.

In consecinta operatiunea se considera a fi achizitie intracomunitara numai la momentul facturarii de catre societatea din UE, la vanzarea bunurilor de catre consignatar clientilor sai.

Inregistrarea in scopuri de TVA pe teritoriul unui stat membru nu mai este obligatorie in situatia in care acel stat membru aplica masurile de simplificare.

Masurile de simplificare in cazul unui contract de consignatie incheiat intre un consignant stabilit intr-un stat membru (de exemplu Italia) si un consignatar stabilit pe teritoriul Romaniei sunt aplicabile prevederile OMFP 2216/2006 modificat prin OMFP 3420/2009 .

Exista o limita de timp pentru ca aceste marfuri sa ramana in Romania sau acest lucru se mentioneaza in contract?

Nu exista prevedere legala cu privire la perioada pentru care aceste marfuri pot sa ramana in Romania, aceasta poate fi reglementata prin contractul incheiat intre parti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de consignatie cu o tara din UE. Norme fiscale 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016