Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In randurile de mai jos, avem situatia in care in luna decembrie 2015 au fost livrate marfuri in baza avizului. Marfurile au fost facturate in luna martie 2016 cu TVA 20%. Vom stabili daca facturarea s-a efectuat corect cu 20% TVA sau daca trebuia aplicat procentul de TVA valabil in 2015.
De asemenea, in cazul in care trebuia facturat cu 24%, vom vedea cum se poate regla situatia si daca se emite factura de stornare, precum si in ce luna. De asemenea, stabilim daca se depune declaratia 394 rectificativa pentru luna martie si daca in declaratia 300 aferenta lunii la cursul valutar se completeaza la regularizari.
Se mentioneaza ca factura a fost inregistrata de societate in luna martie insa clientul nu a vrut sa o primeasca si nu a declarat. Stabilim astfel monografia si tratamentul de urmat.
Exigibilitatea TVA intervine la data la care are loc faptul generator, respectiv la data livrării bunurilor, cu exceptiile prevazute la art. 281 din Codul fiscal. Daca nu aveti, de exemplu, un contract de consignatie, trebuia sa facturati cel tarziu pe 15 ianuarie 2016, potrivit art. 319 alin. (16) din Codul fiscal, utilizand cota de tva 24%.
Ati facturat in luna martie utilizand, in mod eronat, cota de 20%.
Potrivit punctelor 65 si 67 din OMFP 1802/2014, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Veti storna factura emisa in martie si veti emite una corecta in luna curenta. Diferenta de tva o veti trece la randul de regularizari in decontul de tva si veti intocmi declaratie rectificativa 394 pentru luna martie.
Inregistrarile corectiei sunt:

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examen Consultant Fiscal 2025

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Inregistrarea facturii storno (sumele cu minus):
4111 = %
707
4427
Inregistrarea facturii corecte (cu tva 24%):
4111 = %
707
4427
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Fonduri nerambursabile. Cum gestionam achizitia de mijloace fixe?Indemnizatie acordata salariatilor pentru supravegherea copiilor. Suma este deductibila fiscal?Monografie contabila pentru tichete de masa acordate pe cardLeasing operational si financiar. Norme deducere TVA si cheltuieliTaxa pentru obtinere viza refacturata.Inregistrari contabile. Decont de TVAUltimele articole
Mijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaNeplatitor de TVA? Ghid pentru achizitii din UE, cu accent pe fiscalitatea TVA-uluiVanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de terenSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorArticole similare
Acordarea de mostre. Conditii, documente si reglementari legaleCe INREGISTRARI CONTABILE se fac la distribuirea dividendelor in naturaInregistrare in scopuri de TVA. Cum se face ajustarea taxei deductibile?Manualul Contabilului Incepator: exemple de situatii practice cu care se confrunta un contabil in orice firmaTratamentul contabil si fiscal al concesiunilor si al investitiilor efectuate la imobilizari concesionateUltimele articole
Cesiune de creanta. Emitere facturi, regim TVA si INREGISTRARI CONTABILETVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaArticole similare
In atentia celor care depun DECLARATIA 394Ce trebuie sa stii despre Declaratia 112Inregistrare in scopuri de TVA. Cod TVA anulat. Se doreste reinceperea activitatiiRegimul TVA pentru livrare marfa catre un client intracomunitarLivrare bunuri. Care este tratamentul TVA?Ultimele articole
DECLARATIA 394: Cum completezi in mod corect autofacturileTVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiDECLARATIA 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVACe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataD394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"