Viata este indeajuns de complicata. Nu o vom mai complica si noi. Cel mic a facut de curand varicela. Am facut si eu odata cu el. Dezastru total. Cel mare vrea piercing in spranceana. Fiica mea are 5 ani si cere deja poseta de lac si pantofi care sa se asorteze cu agrafele de par. Parintii mei sunt certati de 3 ani si eu cred ca am un inceput de artrita. Dar viata merge inainte, oricat de agitata ar fi.
Si daca este sa discutam in mod serios SI despre capitole complicate din vietile noastre profesionale, monografiile contabile sunt undeva in topul listei. Ele fac viata un deliciu complet, mai ales cand ai deja destule pe cap.
Asa cum ar spune unii contabili, sa realizezi monografii contabile fara greseala, este un scenariu desprins din basme. Sunt atat de multe detalii si aspecte pe care poti sa le gresesti... Horror pentru unii, floare la ureche pentru cei mai pregatiti si experimentati.
Solutia, ca de obicei, se afla la specialistii din domeniu, cei care se ocupa in mod expres cu acest capitol din contabilitate. Acestia au realizat “Marea Carte Verde a monografiilor contabile”.
Fiecare monografie contabila contine:
- baza legala
- situatia practica prezentanta
- inregistrarile contabile aferente cazurilor practice
- atentionari si recomandari din partea specialistilor.
Si pentru a va face o parere despre temele abordate in Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile va prezentam cateva tematici importante din cuprinsul ei:
- Recunoasterea in contabilitate a stimulentelor acordate in cadrul contractelor de inchiriere, inclusiv in cadrul contractelor de leasing operational (conform OMFP 1802/2014)
- Reducerile comerciale. Tratament nou contabil incepand cu 1 ianuarie 2015
- Noua impozitare a veniturilor obtinute din jocuri de noroc si premii (inclusiv, impozitarea jocurilor de noroc la distanta, "online")
-Monografie contabila privind provizioanele. Conforma cu OMFP nr. 1.802/2014
-Inregistrarea operatiunilor de casierie
-Facturarea unor avansuri pentru softuri - aspecte privind exigibilitatea si deducerea TVA
-Aspecte fiscale si contabile pentru bunurile retrase din piata finantate prin ajutor de stat
-Constituire provizion. Obligatie si mod de calcul
-Servicii de tratare deseuri. Inregistrari contabile conform OMFP 1802/2014
-Data curs valutar reevaluare creante
-Cheltuieli cu chiriasii. Inregistrari contabile conforme OMFP 1802/2014
-Reevaluare cladire. Balanta. Transfer conturi
-Vanzare teren. Constructie in regie proprie. Inregistrari contabile conforme OMFP 1802/2014
-Amortizare parcare subterana. Amenajare terenuri
-Elemente monetare in valuta. Evaluarea si prezentarea lor in situatiile financiare aferente exercitiului financiar 2014
-Evaluarea titlurilor pe termen scurt si lung tranzactionate pe o piata reglementata

PS. O viata agitata este cu adevarat un deliciu pentru orice om care a atins pragul maturitatii. De varicela nu va putem scapa. Nici de artrita. Dar am promis ca pe plan profesional, suntem alaturi de profesionistii din domeniu. Oferim calitate inainte de toate si solutii care sa reprezinte investitii pe termen lung, durabile.
Sa aveti succes in tot ce faceti si spor la contabilitate fara amenzi.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<