Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 17 Oct. 2023
Vanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utile
Tags: ce este consignatia, vanzari prin consignatie, studii de caz

In acest articol vom discuta despre vanzarile prin consignatie. Ce este consignatia, dar si cateva studii de caz utile explicate de specialistii nostri, vedeti in randurile care urmeaza.

Ce este consignatia

Codul civil defineste contractul de consignatie la art. 2.054 ca fiind o varietate a contractului de comision care are ca obiect vanzarea unor bunuri mobile pe care consignantul le-a predat consignatarului.

Este vorba, mai exact, despre un contract care se intocmeste atunci cand sunt vandute anumite bunuri mobile pe care consignantul le-a predat consignatarului in acest scop. Contractul de consignatie este esential in astfel de tranzactii si joaca un rol central in stabilirea relatiei dintre consignant si consignatar, precum si in definirea termenilor si conditiilor acestei relatii.

Consignantul se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului, pentru ca acesta din urma sa gaseasca un cumparator pentru aceste bunuri. Consignatarul actioneaza in nume propriu, dar in contul consignantului, cand livreaza bunurile catre cumparatori.
 

Aspecte pe care un contract de consignatie ar trebui sa le cuprinda

Iata cateva aspecte pe care un contract de consignatie ar trebui sa le cuprinda:

- Partile implicate: Identitatea consignantului si a consignatarului, inclusiv detalii precum adresa, numarul de inregistrare, etc.
- Descrierea bunurilor: O descriere detaliata a bunurilor care sunt trimise in consignatie, inclusiv valoarea lor.
- Termenii de vanzare: Cum si cand se poate vinde bunul, care este pretul de baza si cat este comisionul consignatarului, detalii despre avizele de insotire a marfii si despre facturare, etc.
- Plata: Detalii despre cum si cand va fi platit consignantul de catre consignatar dupa vanzarea bunurilor.
- Raportarea si reconcilierea: Cat de des trebuie sa raporteze consignatarul vanzarile si stocurile consignantului.
- Responsabilitatile partilor: Cine este responsabil pentru bunurile in caz de deteriorare, pierdere sau furt? De asemenea, cine suporta costurile de asigurare sau transport?
- Durata contractului: Cat timp va dura relatia de consignatie? Ce se intampla daca bunurile nu sunt vandute in acea perioada?


- Rezilierea contractului: In ce conditii si cum poate fi reziliat contractul de catre fiecare parte?
- Litigii: Cum vor fi rezolvate eventualele litigii?
 

Contabilitatea bunurilor primite si vandute in regim de consignatie

Potrivit prevederilor Reglementarilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, bunurile date in consignatie sunt evidentiate ca stocuri aflate la terti. Inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.

Desi in general, datele de transfer al proprietatii si de livrare coincid, pot exista decalaje de timp, in cazul bunurilor vandute in consignatie sau stocurile puse la dispozitia clientului. Bunurile materiale primite in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune.

In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului.

In ceea ce priveste veniturile din vanzarea bunurilor, acestea se recunosc in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;

b) entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;

c) marimea veniturilor poate fi evaluata in mod credibil;

d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate;

e) costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil. Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.

Din punct de vedere al TVA, Potrivit prevederilor art. 281 alin (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca faptul generator, respectiv livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai. In acest sens, contractul de consignatie reprezinta un contract prin care consignantul se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului, pentru ca acesta din urma sa gaseasca un cumparator pentru aceste bunuri.

Consignatarul actioneaza in nume propriu, dar in contul consignantului, cand livreaza bunurile catre cumparatori. Astfel, TVA este exigibila la data la care consignatarul efectueaza livrarea bunurilor catre beneficiarul final.
 

Documente intocmite intre consignatar si consignant

Pentru bunurile livrate in regim de consignatie, la data expedierii bunurilor, consignantul persoana impozabila va emite catre consignatar un document care cuprinde urmatoarele informatii:

a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;

b) denumirea/numele si adresa partilor;

c) data punerii la dispozitie sau a expedierii bunurilor;

d) denumirea si cantitatea bunurilor.

In cazul in care livrarea are caracter intracomunitar, documentul se intocmeste numai in cazul in care statul membru destinatar aplica masuri de simplificare.
 

Studii de caz utile cu privire la vanzarile prin consignatie

In continuare vom prezenta 3 studii de caz utile cu privire la vanzarile prin consignatie. Vedem cum se inregistreaza in contabilitate vanzarile in regim de consignatie, care este monografia contabila a produselor primite in regim de consignatie si donatii, dar si care sunt obligatiile fiscale in cazul vanzarii bunurilor proprii in regim de consiginatie. Pentru alte probleme si raspunsuri fiscale cu care va confruntati, puteti apela la specialistii de la portalcodulfiscal, AICI>>


Vanzare in regim de consignatie, inregistrare

Am un contract de consignatie incheiat cu o persoana fizica. Pentru vanzarea bunurilor (tablouri), se retine impozitul la sursa sau e valabil ca, daca bunurile apartin persoanei respective, nu se retine? Totodata, ma puteti ajuta cu o monografie contabila? Eu ar trebui sa inregistrez vanzarea in baza borderoului iesire. Multumesc.

Raspuns: 

Ca regula generala, daca o persoana fizica vinde tablouri, obiecte de arta din patrimoniul personal, atunci veniturile obtinute sunt neimpozabile potrivit art. 62 lit. m) din Codul fiscal.
Potrivit prevederilor pct. 6 alin. (4) date in aplicarea art. 67 din Codul fiscal, activitatile care genereaza venituri din activitati independente cuprinse in cadrul art. 67 alin. (1) din Codul fiscal sunt, cu titlu de exemplu: e) vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate.

La alin. (5) se mentioneaza ca veniturile reglementate la art. 67 din Codul fiscal, obtinute din valorificarea in regim de consignatie sau prin vanzare directa catre agenti economici si alte institutii a bunurilor rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii sunt considerate venituri din activitati independente. In aceasta situatie, consignatarul/cumparatorul va solicita documente care atesta provenienta bunurilor respective, precum si cele care atesta desfasurarea unei activitati independente.
Nu se incadreaza in aceste prevederi bunurile din patrimoniul personal.

Prin urmare, daca tablourile sunt din patrimoniul personal, nu se retine impozit la sursa.
In cazul contractelor de consignatie, OMFP 2634/2015, nu prevede documente specifice, insa se poate intocmi un bon de primire in consignatie( sau un Proces verbal de predare primire) si eventual un borderou de iesire a obiectelor din consignatie, si bineinteles NIR, intrucat conform prevederilor pct. 22 din Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, respectiv modelele documentelor financiar-contabile pot fi adaptate in functie de specificul si necesitatile entitatilor, cu conditia respectarii continutului de informatii prevazut la pct. 2, respectiv pct. 10, precum si a normelor de intocmire si utilizare a acestora.
Acestea pot fi pretiparite sau editate cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor.

Ca si monografia contabila privind evidentierea acestor tranzactii, va recomand:
- primirea bunurilor de la deponenti - se evidentiaza in debitul contului extracontabil 8033:
debit 8033 valoarea bunurilor primite in consignatie;
- vanzarea marfurilor catre clientii finali;
5311 / 4111 = 707
- inregistrarea in evidenta a marfurilor vandute anterior in baza borderoului de primire in consignatie si a NIR:
371 = 462 la nivelul valorii bunurilor primite in consignatie
- daca evidenta marfii se tine la pret de vanzare cu amanuntul, se inregistreaza si adaosul comercial (comisionul) aferent marfii intrate:
371 = 378
- se procedeaza la descarcarea din gestiune a marfurilor vandute:
607 = 371 cu valoarea bunurilor intrate in gestiune
si evidenta adaosului comercial aferent marfurilor vandute, daca evidenta marfurilor se tine la pret de vanzare:
378 = 371.
- scoaterea din contul extracontabil a valorii marfurilor vandute:
credit 8033 cu valoarea evidentiata la nivelul contului 607 /corespunzator valorii marfurilor vandute la pret de intrare, datorat deponentilor)
- plata catre deponenti:
462 = 5311 / 5121.
 

Monografii contabile produse primite in regim consignatie si donatii

Va rog sa ma ajutati cu o monografie marfuri primite in consignatie. Totodata, va rog sa ma ajutati cu o monografie donatii.


Raspuns: 

Conform pct. 276 alin. (2) din Reglementarile contabile adoptate prin OMFP 1802/2014:
"(2) In cadrul stocurilor se includ si bunurile aflate in custodie, pentru prelucrare sau in consignatie la terti, masinile folosite numai ca material de demonstratie pentru negociere in domeniul automobilelor, cu durata de utilizare de sub un an. Acestea se inregistreaza distinct in contabilitate, pe categorii de stocuri. (...)", iar pct. 283 precizeaza ca:
"(1) Inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.

(2) In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:

- bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului;

- stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman in evidenta debitorului pana la vanzarea lor;

- bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;

- bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferul de proprietate avand loc;

- bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii. De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc."

Totodata, pct. 443 din acelasi act normativ specifica urmatoarele:
"443. - Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai."

Asadar, monografia contabila propusa pentru marfurile primite in regim de consignatie este urmatoarea (voi exemplifica situatia fara TVA):
1. Primirea bunurilor in baza contractului de consignatie si a NIR-ului (obligatoriu de intocmit in baza prevederilor OMFP 2634/2015 Anexa 2):
8039        Valoarea bunurilor primite
2. 4111/5311/5121=707    Vanzarea marfurilor primite in regim consignatie, concomitent cu incarcarea gestiunii, respectiv descarcarea gestiunii astfel:
    371=401
    607=371
3. Plata furnizorului (consignantului):
    401=5311/5121

In ceea ce priveste donatiile/sponsorizarile, contul utilizat conform OMFP 1802/2014 pentru sumele sau bunurile cedate este 6582 Donatii acordate. Sumele/bunurile care fac obiectul contractelor de donatii sau sponsorizare trebuie precizate in cadrul conventiilor bipartite.

6582=5311/5121         In cazul sponsorizarilor in bani
6582=3xx                    In cazul sponsorizarilor in natura  

Revenire: Asa am facut inregistrarea, dar imi ramane balanta pe rosu la totaluri dupa ce dau inchidere luna, deci ar trebui inchis cumva contul 8039. Aici ma impotmolesc.

Raspuns: 8039 este cont extrabilantier, adica functioneaza in partida simpla, ca sa spun asa. El NU trebuie sa apara in contabilitatea financiara, deci nici in Balanta contabila sau in Situatiile financiare anuale.
Conturile extrabilantiere se inchid prin functiunea inversa fata de cum incep a functiona. In cazul dvs., 8039 se debiteaza cu marfa primita si se crediteaza cu marfa vanduta si pentru care consignatarul primeste factura de la consignant.
 

Vanzarea bunurilor proprii in regim de consiginatie - existenta obligatiilor fiscale

Asociatul unic al unui magazin online, isi pune la vanzare, in regim de consignatie, bunurile proprii adunate si incaseaza o suma importanta de bani, dupa vanzare. Trebuie sa declare aceasta suma in declaratia unica si sa plateasca taxele aferente? Multumesc.


Raspuns: 

Veniturile realizate de catre persoana fizica din vanzarea bunurilor mobile din patrimoniul personal sunt neimpozabile, neincandrandu-se la niciuna dintre veniturile impozabile expres prevazute (si de stricta aplicare) la art. 61 din legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Mai mult, normele metodologice date in aplicarea art. 67 (venituri din activitati independente) din Codul fiscal stipuleaza la pct. 6 alin. (5) ca:
"(5) Veniturile reglementate la art. 67 din Codul fiscal obtinute din valorificarea in regim de consignatie sau prin vanzare directa catre agenti economici si alte institutii a bunurilor rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii sunt considerate venituri din activitati independente. In aceasta situatie consignatarul/cumparatorul va solicita documente care atesta provenienta bunurilor respective, precum si cele care atesta desfasurarea unei activitati independente. Nu se incadreaza in aceste prevederi bunurile din patrimoniul personal."

Personal nu gasesc dispozitii contradictorii prevederii anterioare nici la Capitolul X Venituri din alte surse din codul fiscal, de unde rezulta ca pentru astfel de venituri persoana fizica nu are obligatii fiscale, independent de valoarea tranzactiilor efectuate.

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016