Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteaza

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 08 Aug. 2023
Cheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteaza
Tags: cheltuieli sociale, avantaje in bani si natura

In acest articol vom discuta despre cheltuielile sociale si despre avantajele in bani si natura. Ce sunt acestea mai exact si cum se delimiteaza?

1. Ce sunt cheltuielile sociale?

 

Cheltuielile sociale ale unei companii reprezinta acele costuri sau investitii efectuate in beneficiul angajatilor sau al comunitatii in care compania isi desfasoara activitatea. Aceste cheltuieli sunt adesea considerate o forma de responsabilitate sociala a intreprinderii si au scopul de a sprijini bunastarea angajatilor si de a contribui la dezvoltarea si imbunatatirea conditiilor sociale.

Cheltuielile sociale pot include beneficii pentru angajati, precum asigurare medicala, pensii private, ajutoare pentru evenimente speciale (nunti, nasteri), vouchere de vacanta, tichete de masa, facilitati de servicii medicale sau programe de wellness.

A aparut lucrarea pe care toti contabilii o asteptau cu nerabdare: “Decontarile de la A la Z”!

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari:

Companiile pot investi in programe de formare si dezvoltare a competentelor angajatilor, cum ar fi training-uri, cursuri de perfectionare, programe de mentorat sau burse de studiu.

O alta directie a politicii de cheltuieli sociale ale unei companii se refera la alocarea de resurse financiare pentru a sprijini angajatii care se confrunta cu dificultati financiare, boli grave sau alte situatii de urgenta.

Acestea sunt doar cateva exemple de cheltuieli sociale, iar fiecare companie poate decide sa aloce resurse in functie de nevoile si valorile sale specifice. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea talentelor, precum si la imbunatatirea relatiei cu comunitatea si cu ceilalti stakeholders implicati in activitatea companiei.

Important de subliniat este ca, desi cheltuielile sociale sunt multiple, din punct de vedere al Codului fiscal doar anumite tipuri de cheltuieli sociale pot fi avansate de companii in conditii de optim fiscal fara a fi impozitate cu taxel salariale obligatorii si impozit salarii.

Numai anumite tipuri de cheltuieli sociale sunt netaxabile cu impozit pe salarii si contributii sociale obligatorii, in timp ce altele sunt pe deplin asimilate costurilor salariale si taxate ca atare.
 

2. Ce sunt avantajele in bani si natura?

 

Conform prevederilor legale din Legea nr. 227/2015, cheltuielile reprezentand cadourile acordate salariatilor si copiilor minori ai acestora, prevazute in contractul colectiv de munca, sunt considerate cheltuieli sociale si pot fi deduse fiscal, in limita cotei de 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, asa cum sunt definite in Codul muncii.

Astfel, la nivelul angajatorului, contravaloarea cadourilor oferite cu ocazia sarbatorilor de Craciun sau a altor evenimente sociale, inclusiv a tuturor celorlalte sume care intra in categoria cheltuielilor sociale, nu se impoziteaza cu impozit pe profit (limitat desigur). 

Aceste cheltuieli se considera deductibile la stabilirea rezultatului fiscal, cu conditia ca totalul lor sa nu depaseasca 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile angajatilor.

De asemenea, la nivelul salariatilor, valoarea cadourilor de Craciun sau a altor beneficii sociale acordate pentru fiecare salariat in parte si pentru fiecare copil minor al acestora, care nu depaseste limita de 300 lei/persoana, nu este impozabila. Aceasta inseamna ca suma primita subforma de cadou nu se va include in baza de calcul al impozitului pe venit si nu vor fi calculate contributii de asigurari sociale obligatorii pentru aceasta suma.
 

Este important de mentionat ca exista anumite conditii si reguli stricte privind justificarea cheltuielilor si documentatia necesara pentru aceasta. Pentru a putea deduce fiscal aceste cheltuieli, este necesar sa se faca dovada caracterului social al cadourilor si sa se prezinte documente justificative corespunzatoare.

Cu privire la posibilitatea acordarii de bunuri cadou, aceasta este permisa, dar trebuie sa fie insotita de documente justificative care sa ateste natura sociala a acestora si sa se incadreze in limitele prevazute de lege, astfel incat sa poata fi deduse fiscal.

Potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, cheltuielile reprezentand cadourile acordate salariatilor si copiilor minori ai acestora, prevazute in contractul colectiv de munca sunt considerate cheltuieli sociale si sunt deductibile in limita cotei de 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, definite astfel potrivit Codului muncii.

La nivelul angajatorului, contravaloarea cadourilor oferite cu ocazia sarbatorilor de Craciun si inclusiv a tuturor celorlalte sume care intra in categoria cheltuielilor sociale nu se impoziteaza cu impozit pe profit, in sensul ca se considera cheltuieli deductibile la stabilirea rezultatului fiscal, daca nu depasesc pe total limita de 5%.

La nivelul salariatilor, contravaloarea cadourilor de Craciun acordate pentru fiecare salariat in parte si pentru fiecare copil minor al acestora, care nu depaseste limita de 300 lei/persoana, nu este impozabila, in intelesul ca nu se include in baza de calcul al impozitului pe venit si nu se calculeaza contributii de asigurari sociale obligatorii.

A aparut lucrarea pe care toti contabilii o asteptau cu nerabdare: “Decontarile de la A la Z”!

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari:

Cadouri in bani si natura pentru angajati - speta utila 

Se achizitioneaza ceasuri pentru angajati in valoare de 500 lei fiecare, care se ofera cadou de Craciun asa cum prevede Regulamentul intern.

Achizitia ceasurilor cadou pentru angajati se evidentiaza: 

% 3xx, 4426 = 401

Ulterior aceste ceasuri se ofera cadou angajatilor, iar in contabilitate se evidentiaza ca cheltuieli sociale:

 6458 = 3xx

Suma din contul 6458 e deductibila 5% din cheltuiala cu salariile personalului.Daca societatea doreste sa acorde angajatilor cadouri peste limita celor 300 lei sau/si cu alte ocazii decat cele prevazute de legea fiscala, se va ajunge la considerarea lor ca avantaje de natura salariala impozabila.

Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, retinem ca plafonul de 300 lei/salariat se stabileste inclusiv cu valoarea TVA.

Se evidentiaza in statul de salarii avantajele impozabile (partea care nu respecta prevederile art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal).

Prin urmare daca se acorda un cadou de 500 lei, 300 de lei reprezinta partea care nu se impoziteaza, iar partea de 200 de lei se include pe statul de salarii si se taxeaza cu CAS si CASS Impozit si contributie asiguratorie.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase; (...).

Acest lucru inseamna ca, in situatia in care sunt acordate cadouri, cu alte ocazii decat Craciunul si alte sarbatori similare ale altor culte religioase, valoarea acestora reprezinta venit asimilat salariului si este supusa atat impozitului pe venit (cota: 10%), cat si contributiilor sociale pentru pensii (cota: 25%), sanatate (cota: 10%) si munca (cota: 2,25%) si declarate in formularul D112.

Valoarea de pana in 300 lei de beneficiar este scutita de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale.

Pentru ce depaseste limita de 300 de lei pentru fiecare angajat si copil al acestuia, societatile vor datora contributii sociale si impozit.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cadourile oferite angajatilor si copiilor acestora, indiferent de forma in care sunt acordate, sunt considerate cheltuieli sociale, care sunt deductibile in limita a 5% din costurile cu salariile.

Compania va trebui sa aiba in vedere si costul cu TVA pe care il va suporta pentru cadourile acordate angajatilor sau copiilor acestora.

Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;

(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Asadar, cadourile acordate in suma de pana la 300 lei inclusiv nu sunt supuse impozitului pe venit si de asemenea, nu sunt supuse nici contributiilor sociale.

Scutirea de contributii sociale este mentionata la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Referitor la tratamentul TVA:

Pentru achizitiile de cadouri, in calitate de persoana impozabila, angajatorul nu are drept de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor din Romania, inregistrati in regim normal, in scopuri de TVA deoarece nu se respecta conditia de la art. 297 alin. (4) de la lit. a) la lit. e) conform careia:

"Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;

b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;

c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296..."

Facturile cu cadouri de la furnizori se evidentiaza in contabilitate astfel: % 6458, 4426 = 401 

Prin urmare raportati in D300 achizitia asemenea unei operatiuni clasice, insa nu si la subtotal taxa dedusa (rd. 32 din D300).

 Inregistrarea contabila a limitarii dreptului de deducere se efectueaza prin formula:6458 = 4426 pentru suma de 79.83 lei/cadou/pers. (tva 19% din facturile furnizorilor de cadouri).

Inregistrarile efectuate in debitul contului 6458 "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" se supun celor doua limitari din punctul de vedere al impozitului pe profit:

A aparut lucrarea pe care toti contabilii o asteptau cu nerabdare: “Decontarile de la A la Z”!

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari:

Lucrarea contine informatii 100% practice, insotite de explicatii amanuntite, temeiuri legale si studii de caz. DETALII AICI<< 
- limitarea la plafonul de 300 lei/persoana;

- limitarea conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3

Prin urmare 300 de lei din rulaj cont 6458 este deductibila 5% (cheltuiala sociala).

Diferenta de 200 lei, intre 500 lei si 300 lei reprezinta venit impozabil la salariat de natura unui avantaj in natura.

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteaza":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016