Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul fiscal al cheltuielilor de Craciun

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: legea 62/2011, cheltuieli societate, codul fiscal, venituri impozabile

Intrebare: Ce regim fiscal au platile catre sindicatul unei societati, plati care au ca scop organizarea de catre sindicat pentru salariatii societatii a unei petreceri de Craciun? Aceste cheltuieli pentru societate sunt deductibile? Ce documente trebuie sa existe intre patronat si sindicat? Este suficienta o decizie a patronatului?


Raspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 19 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile impozabile si cheltuielile efectuate pentru realizarea de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. In ceea ce priveste natura fiscala a cheltuielilor, prevederile art. 21 le impart in trei categorii: deductibile, nedeductibile si cu deductibilitate limitata.

In categoria cheltuielilor deductibile sunt recunoscute cheltuielile efectuate pentru realizarea de venituri impozabile si cheltuielile prevazute in alte acte normative.
 
In ceea ce priveste cheltuielile efectuate de o societate pentru organizarea unei petreceri de Craciun, mentionam urmatoarele:

- potrivit dispozitiilor Legii 62/2011 a dialogului social, art. 24, si ale Codului fiscal , cheltuielile reprezentand cotizatia platita de membrii de sindicat este deductibila in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat de catre salariatii societatii;

- organizatia sindicala poate, conform statutului propriu, sa sprijine material membrii sai, inclusiv sa organizeze sarbatoarea de Craciun, din fonduri proprii si din fonduri atrase de la salariati;

- societatea poate deduce cheltuieli sociale in limita cotei de 2% aplicata asupra cheltuielilor cu salariile personalului (art. 21, alin. 3, lit. c), sume care pot fi utilizate pentru sarbatoarea de Craciun;

- salariatilor care au in intretinere copii minori li se deduc din baza impozabila a venitului suma de 150 lei (art. 55, alin. 4, lit.a);

- sumele inregistrate de societate, ca urmare a unui contract de sponsorizare, sunt deductibile att la nivelul societatii (in limita prevazuta la art. 21, alin. 4, lit. p), daca este respectata destinatia sociala a sponsorizarii, cat si la nivelul organizatiei de sindicat (art. 15). Foarte important este ca aceasta sponsorizare sa nu imbrace forma unor venituri de natura salariala acordate salariatilor prin intermediul sindicatului;

- cheltuielile cu organizarea de sindicat a unei petreceri de Craciun, suportate de societate nu sunt deductibile la calcul profitului impozabil.
 
Fata de cele prezentate sfatul nostru este ca, in functie de cadrul legislativ fiscal existent si de posibilitatile financiare ale societatii, sa utilizati acele mijloace de finantare care sa nu dea posibilitatea organului fiscal sa reincadreze operatiunea in scopul reflectarii continutului ei economic, conform prevederilor art. 11 din Codul fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul fiscal al cheltuielilor de Craciun":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016