Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Salariu minim in constructii - OUG 114. Scutirea de impozit pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Ian. 2019 Exclusiv
Tags: oug 114/2018, cod caen, salarii constructii, ordonanta 114

In analiza de astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor privind salariile in constructii, stabilite prin OUG 114/2018, plecand de la urmatorul caz:

"1. Cum platesti taxele in situatia in care 4 luni indeplinesti conditiile si a 5-a luna nu le indeplinesti? Platesti taxe in a 5-a luna? Ce faci cu salariile oamenilor? Le modifici iar contractele?

2 . Unde scrie sau de unde se intelege faptul ca: Salariile angajatilor incadratii in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 nu intra in aceste limite - de 3.000 lei?", se intreaba un cititor.

Raspunsul specialistului

Conform art. 71 alin. (1) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prevederile alin. (1) se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanta de urgenta.

Astfel cum se poate observa, acest articol stabileste salariul minim pentru domeniile de activitate prevazute la art. 66 pct. 1, dar nu specifica ca acesta este salariu minim doar pentru situatia in care angajatorul indeplineste conditiile pentru aplicarea scutirii de impozit pe venit. In lipsa unei astfel de precizari interpretarea ar fi ca pentru domeniile prevazute la art. 66 pct. 1 salariul minim este de 3000 de lei chiar in situatiile in care angajatorul nu indeplineste conditiile pentru acordarea scutirii de impozit pe venit. Mai mult nicio alta prevedere a ordonantei nu mentioneaza ca salariul minim de 3000 lei se acorda doar in situatia in care se acorda scutirea.
 
Prin urmare, din prevederile legale enuntate rezulta ca salariul minim pentru codurile CAEN mentionate la art. 66 pct. 1 din OUG nr. 114/2018 este de 3.000 lei. Insa, aceasta situatie este absurda intrucat daca se stabileste un salariu minim pe domeniu de activitate, o societate cu mai mult coduri CAEN trebuie sa fie incadrata in acel domeniu de activitate in functie de anumite criterii legale pentru a avea obligatia de acordare a salariului minim stabilit.

Va sfatuiesc sa mai asteptati putin in speranta ca autoritatile vor aduce o clarificare acestei situatii.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Cazare partener negocieri. Deductibilitate

Intrebare: Conducerea a avut o intalnire de negociere cu un partener la care i-a asigurat cazarea si masa. Intrebare: este deductibila cazarea daca nu este salariat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Regimul fiscal si tratamentul contabil al comertului cu deseuri

Intrebare: Firma noastra are ca obiect de activitate secundar: 3811: colectarea deseurilor nepericuloase si 4677: comert cu ridicata al deseurilor si resturilor. Dorim sa cumparam deseuri de la furnizori interni (din RO) si sa le vindem la un client din Polonia. Va rog sa ne ajutati cu inregistrarile (monografie contabila) si declaratiile de depus atat in calitate de cumparator (colector) de pe piata interna, cat si ca vanzator catre un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016