Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 10 Ian. 2019 Exclusiv
In analiza de astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor privind salariile in constructii, stabilite prin OUG 114/2018, plecand de la urmatorul caz:
"1. Cum platesti taxele in situatia in care 4 luni indeplinesti conditiile si a 5-a luna nu le indeplinesti? Platesti taxe in a 5-a luna? Ce faci cu salariile oamenilor? Le modifici iar contractele?
2 . Unde scrie sau de unde se intelege faptul ca: Salariile angajatilor incadratii in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 nu intra in aceste limite - de 3.000 lei?", se intreaba un cititor.
Raspunsul specialistului
Conform art. 71 alin. (1) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prevederile alin. (1) se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanta de urgenta.
Astfel cum se poate observa, acest articol stabileste salariul minim pentru domeniile de activitate prevazute la art. 66 pct. 1, dar nu specifica ca acesta este salariu minim doar pentru situatia in care angajatorul indeplineste conditiile pentru aplicarea scutirii de impozit pe venit. In lipsa unei astfel de precizari interpretarea ar fi ca pentru domeniile prevazute la art. 66 pct. 1 salariul minim este de 3000 de lei chiar in situatiile in care angajatorul nu indeplineste conditiile pentru acordarea scutirii de impozit pe venit. Mai mult nicio alta prevedere a ordonantei nu mentioneaza ca salariul minim de 3000 lei se acorda doar in situatia in care se acorda scutirea.
Prin urmare, din prevederile legale enuntate rezulta ca salariul minim pentru codurile CAEN mentionate la art. 66 pct. 1 din OUG nr. 114/2018 este de 3.000 lei. Insa, aceasta situatie este absurda intrucat daca se stabileste un salariu minim pe domeniu de activitate, o societate cu mai mult coduri CAEN trebuie sa fie incadrata in acel domeniu de activitate in functie de anumite criterii legale pentru a avea obligatia de acordare a salariului minim stabilit.
Va sfatuiesc sa mai asteptati putin in speranta ca autoritatile vor aduce o clarificare acestei situatii.

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Salariu minim in constructii - OUG 114. Scutirea de impozit pe venit":
Rating:
Nota: 4.63 din 5 din 15 voturi
Rating:
Nota: 4.63 din 5 din 15 voturi
Articole similare
ANRE a aprobat noile tarife reglementate la energia electrica. Cat vor plati clientii casnici incepand cu 1 martie 2019?Surpriza din partea MFP: Taxa pe lacomie nu se elimina… doar se transforma. Taxa se aplica diferentiatSalariati care lucreaza pe teritoriul unui stat membru: Tratament fiscal, conform OUG 114/2018Profesorii de economie din Romania cer retragerea de urgenta a Ordonantei 114/2018Declaratia Unica 2019: Cand se depune pentru veniturile din dividende?Ultimele articole
Aplicare salariu minim de 3.000 lei in domeniul constructiilor. Coduri CAEN care au aceasta obligatieFormularul 120 se modifica. Noile instructiuni de completare pentru Decontul privind accizeleProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea split TVAPresedintele AFEER: Ordonanta 114/2018 nu a fost justificata,dar acum trebuie sa vedem cum lucram cu eaANAF introduce un nou formular: Declaratia 109 (proiect OPANAF)
Mai multe articole despre OUG 114/2018
Articole similare
Salariu minim de 3.000 lei, conform Legii 135/2022. Coduri CAEN care aplica legislatiaMonografie contabila productie/prestari serviciiImpozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturaleJocurile de noroc - modul de completare a decontului de TVA - formular 300Facilitati fiscale acordate pentru companii care activeaza in domeniul ITUltimele articole
PFA cu venituri sub 12 salarii minime brute pe tara. Este OBLIGATA sa plateasca CAS optional?Cota TVA pentru bauturi cu continut de zahar, inlocuitori sau aromatizante va fi de 19% de la 01.01.2023Scutiri de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru IT-isti. Ce conditii trebuie indepliniteFirme din constructii. Coduri CAEN care au obligatia majorarii salariului minim la 4.000 lei din ianuarie 2023Controale Inspectia Muncii 2023: A fost publicat planul actiunilor de control stabilite pentru anul viitor
Mai multe articole despre cod CAEN
Articole similare
Presedintele AFEER: ORDONANTA 114/2018 nu a fost justificata,dar acum trebuie sa vedem cum lucram cu eaMinistrul Citu: O mare parte dintre inechitatile din sistemul privat de pensii, corectata de Guvern. OUG 114, modificata!Teodorovici ameninta ministrii: Sa se incadreze in bugetele alocate, altfel risca amenzi de pana la 100.000 de leiProfesorii de economie din Romania cer retragerea de urgenta a Ordonantei 114/2018Aplicarea facilitatilor din domeniul constructiilor: ORDONANTA 114/2018, modificata! OUG 43/2019 introduce noi coduri CAEN
Mai multe articole despre ordonanta 114

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"