Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariati care lucreaza pe teritoriul unui stat membru: Tratament fiscal, conform OUG 114/2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Apr. 2019
Tags: omfp 6112019, oug 114/2018, declaratia 112

"Facilitatile fiscale acordate salariatilor din domeniul constructiilor acordate prin OUG 114/2018 se acorda si salariatilor care lucreaza pe teritoriul altui stat membru? Societatea A, persoana juridica romana are incheiate contracte de prestari servicii in domeniul constructiilor cu o societate U persoana juridica maghiara.

Salariatii societatii A, presteaza munca pe teritoriul Ungariei. Toate drepturile salariale sunt platite de societatea A. Daca nu se acorda facilitatile, cum calculam salariile pentru lunile in care 10 zile lucreaza afara, iar diferenta in Romania?", acesta este subiectul studiului de caz propus astazi.
 
Raspunsul specialistului

Pentru aplicarea facilitatilor privind impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii, trebuie indeplinite concomitent conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificata si completata de Ordonanta Guvernului nr. 114/2018, si anume: “sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:
 
"5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii:
  a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
 (i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
  (ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
     2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
     2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
    2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
    2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
     2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
     2363 - Fabricarea betonului;
     2364 - Fabricarea mortarului;
     2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
     2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
     2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
     1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
     2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
     2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
     0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
     0812 - Extractiapietrisului si nisipului;
     711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;
 
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;
 c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;
 d) scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezintadeclaratie pe propria raspundere pentru indeplinireaconditiilor de aplicare a scutirii." 
 
Potrivit OMFP nr. 611/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a “Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”: "ANEXA nr. 6: INSTRUCTIUNI DE COMPLETARE a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”: “(8) Facilitatile fiscale prevazute la art. 60 pct. 5, art. 138 1, art. 154 alin. (1) lit. r) si art. 220 3 alin. (2) din Codul fiscal nu se acorda pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de salariatii detasati.” 
 
Avand in vedere prevederile legale sus-mentionate, pentru societatea care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor, cel putin 80% din cifra de afaceri totala, se aplica facilitatile fiscale prevazute in OUG nr. 114/2018, daca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv, sunt realizate in baza contractului individual de munca, si salariatii nu sunt detasati. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariati care lucreaza pe teritoriul unui stat membru: Tratament fiscal, conform OUG 114/2018":
Rating:

Nota: 2.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016