Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din marca inregistrata. Ce taxe datoram?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, venituri marca inregistrata, declaratia 112, declaratia 205, impozit pe venit

In ce priveste impozitul datorat pentru veniturile obtinute din marca inregistrata, vom analiza cazul unei persoane fizice care are o marca inregistrata la OSIM si care doreste sa o dea in folosinta unei firme contra unor plati lunare. Vom vedea astfel ce taxe va plati persoana fizica, precum si daca firma va fi obligata la plata vreunui impozit.


Precizam ca fiind o marca inregistrata la OSIM, respectiv o marca comerciala, persoana fizica ce o detine este proprietarul de drept al marcii. In baza incheierii unui contract de licenta, titularul marcii inregistrate (licentiar) transmite dreptul de utilizare a acesteia oricarei alte persoane (licentiat), rezervandu-si dreptul de proprietate asupra marcii. Orice suma ce trebuie platita in bani sau natura catre poprietarul marcii pentru folosirea ori dreptul de folosinta a acesteia constituie o redeventa, conform art.7 alin (1) pct.28 lit.(b) Cod fiscal.

Astfel, potrivit art.46 alin.(4) Cod fiscal, sumele incasate de persoana fizica constituie venituri din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala care provin din marci de fabrica si de comert si sunt venituri din activitati independente, avand la baza contractul de licenta incheiat intre proprietarul marcii, persoana fizica si societatea comerciala. Trebuie sa atrag atentia ca art.52 alin.(1) lit.(a) prevede in mod expres ca pentru aceste venituri se aplica retinerea la sursa a impozitului pe venit.

Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuala incasate pentru persoana fizica se face in baza art. 50 art.(1) Cod fiscal, respectiv venitul net impozabil se determina prin scaderea din venitul brut a unei cote de cheltuieli deductibile egala cu 20% din venitul brut.

Daca persoana fizica, beneficiara a venitului, NU a exprimat in mod expres optiunea pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final (in scris in momentul incheierii contractului de licenta, conform art.52 indice 1 Cod fiscal), societatea va proceda la calculul, retinerea si virarea impozitului pe venit 10% , prevazut la art.52 alin.(2) lit.(a) CF, din care se va deduce o cota de cheltuieli deductibile de 20% din venitul brut si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa conform prevederilor din Titlul IX indice 2 CF, art 296^22 alin 1 lit f . Referitor la contributiile sociale obligatorii, societatea are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca CAS in cota individuala de 10,5% si CASS in cota individuala de 5,5%.

Trebuie sa stiti ca in acest caz, exista exceptii cand nu se vor calcula, retine si plati aceaste contributii, conform art.296 indice 23 alin.(2) si (4), respectiv daca persoana fizica este angajata cu contract individual de munca sau obtine venituiri asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.

In termen de 30 zile de la semnarea contractului de licenta, persoana fizica are obligatia depunerii la organul fiscal competnt D020 - declaratie de inregistrare fiscala pentru persoane fizice romane. Aceasta declaratie se va depune ori de cate ori exista modificari cu privire la vectorul fiscal, in termen de 30 zile de la aparitia acestora.

In cazul in care prin contract partile au optat pentru retinerea impozitului final de 16%, conform art 52^1 din Codul fiscal, atunci la calculul venitului net impozabil nu se deduc contributiile de asigurari sociale, atat impozitul de 16% cat si contributiile individuale de asigurari sociale si de sanatate aplicandu-se la venitul brut stabilit prin contract, diminuat cu cota de 20% reprezentand cheltuieli forfetare.

Referitor la celelalte obligatii declarative ale persoanei fizice, exista doua cazuri:

Daca persoana fizica opteaza pentru impunerea finala a impozitului pe venitul obtinut, asa cum specifica art.52 indice 1 al.(1), nu exista nicio obligatie in acest sens.

In schimb, daca NU a exprimat in mod expres optiunea pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final, va trebui ca in termen de 15 zile calendaristice de la inregistrarea la organul fiscal competent sa depuna D020 - declaratia de venit estimat. Pana in 25.mai inclusiv a anului urmator celui in care a obtinut veniturile va trebui sa depuna D200 - declaratie privind veniturile realizate, la care va atasa adeverinta eliberata de societate, care atesta retinerea si plata impozitului pe venit si a contributiilor obligatorii. Aceasta declaratie va fi insotita de adeverinta eliberata de societatea comerciala, din care sa reiasa plata obligatiilor cu retinere la sursa.

De asemenea, daca se va retine si plati CAS (in cazul in care nu se incadreaza in exceptiile prezentate mai sus), trebuie sa depuna Declaratia 600 - declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (cod 600) prevazuta de OPANAF/OPCNPP 874/221/2012. In conformitate cu prevederile OMFP 882/2012 declaratia se depune pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, respectiv in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii, pentru contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal.

Referitor la obligatiile declarative ale societatii comerciale, aceasta trebuie sa depuna D 112 - Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pentru impozitul pe venit si pentru contributiile sociale obligatorii, conform art.52 alin.(1) si art.296 indice 19 alin.(2) Cod fiscal, cu sumele calculate si retinute la sursa. Formularul 112 se depune trimestrial sau lunar in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal. De asemenea, mai are obligatia de a depune Declaratia 205 privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din marca inregistrata. Ce taxe datoram?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016