Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tichete cadou acordate salariatilor. Tratament fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: tichete cadou, codul fiscal, impozit pe venit, legea 165

"In lumina schimbarilor legislative din 2019, firma vrea sa introduca 2 evenimente sociale pentru care sa se acorde tichete cadou angajatiilor. Un eveniment este ziua firmei, iar celalalt sarbatorirea zilei de nastere a angajatilor. Este corect ca pentru tichetele acordate in acest mod sa nu se platesca contributii sociale si impozit pe salariu? Tinem seama sa ne incadram in 5% din fondul de salarii cu aceste cheltuieli", scrie unul dintre cititorii nostri, expertul Rentrop&Straton raspunzand in cele ce urmeaza.

Raspunsul specialistului


Potrivit art. 15 alin. (1) din Legea 165/2018, tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate, ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale.
Conform art. 11 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, din 28.12.2018, angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.

Tichetele cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, reprezinta cheltuieli sociale conform art. 25 alin. (3) pct. 3 din Codul fiscal.
 
Sunt neimpozabile, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Pot exista numai doua variante:
  • Cheltuieli deductibile integral daca sunt avantaje in natura impozabile (le acordati in alte ocazii decat cele mentionate mai sus);
sau
  • Cheltuieli sociale deductibile limitat, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Coul fiscal, daca sunt acordate ca parte a politicii sociale.
Potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Conform punctului 5 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in aplicarea prevederilor art. 142 lit. b) din Codul fiscal, partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Astfel, daca societatea dumneavoastra acorda tichete cu ocaziile prevazute la art. 142 dar valoarea acestora depaseste 150 lei, se datoreaza contributii.

Potrivit art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale tichetele de masa, voucherele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii.
 
Conform punctului 5 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Astfel, tichetele cadou acordate de ziua firmei sau ziua salariatului reprezinta tichete acordate cu alte ocazii decat cele prevazute la art. 76 alin. (4) lit.a). Pentru acestea nu se datoreaza contributii, dar sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit.
 
Potrivit art.157 alin. (2) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 142.

Potrivit art. 2204 alin. (2) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.

In concluzie, daca oferiti tichete cu ocaziile prevazute la art. 76 alin. (4) lit.a) din Codul fiscal, numai pentru partea care depaseste 150 lei se retin contributii si impozit.

Daca oferiti tichete cu alte ocazii decat cele  prevazute la art. 76 alin. (4) lit.a) din Codul fiscal, ca parte a politicii sociale (daca sunt mentionate in contractul colectiv de munca sau regulamentul intern), retineti impozit si nu retineti contributii. Daca nu sunt oferite potrivit legii (ca parte a politicii sociale), vor fi avantaje de natura salariala impozitate normal (retineti impozit si contributii).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tichete cadou acordate salariatilor. Tratament fiscal":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016