Tags: legea 165/2018, oug 130/2021, bilete de valoare
A fost reglementat cadrul legal pentru acordarea tichetelor cadou, conform OUG 130/2021. De anul viitor biletele de valoare valoare se emit exclusiv pe suport electronic. Legea se aplica de la 1 februarie, iar tichetele emise pe suport hartie isi pierd valabilitatea incepand cu aceasta data.
Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare a fost modificata de OUG 130/2021 care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1202 din 18 decembrie 2021.
Ce prevede legea?
Biletele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic. Costurile legate de emiterea biletelor de valoare se suporta integral de angajatori.
Angajatorul care contracteaza cu o unitate emitenta serviciul de emitere a biletelor de valoare achita atat contravaloarea nominala a biletelor de valoare distribuite angajatilor, cat si costul emiterii suportului electronic.
Valoarea nominala a biletelor de valoare acordate angajatilor nu poate fi diminuata in niciun mod.
Suportul electronic al biletelor de valoare nu permite efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare in numerar.
Biletele de valoare pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate si numai pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor pentru care au fost emise.
Suportul electronic poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominala a biletelor de valoare acordate angajatilor, stabilita conform prezentei legi.
Pentru a vedea cum a fost modificata Legea 165/2018, vezi extrasul din ordonanta de urgenta:
Art. XXX. -
Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 599 din 13 iulie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) Biletele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic."
2. La articolul 2, alineatul (2) se abroga.
3. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 8. -
(1) Costurile legate de emiterea biletelor de valoare se suporta integral de angajatori.
(2) Angajatorul care contracteaza cu o unitate emitenta serviciul de emitere a biletelor de valoare achita atat contravaloarea nominala a biletelor de valoare distribuite angajatilor, cat si costul emiterii suportului electronic.
(3) Valoarea nominala a biletelor de valoare acordate angajatilor nu poate fi diminuata in niciun mod.
(4) Suportul electronic al biletelor de valoare nu permite efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare in numerar.
(5) Biletele de valoare pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate si numai pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor pentru care au fost emise.
(6) Suportul electronic poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominala a biletelor de valoare acordate angajatilor, stabilita conform prezentei legi.
(7) Biletele de valoare pot fi utilizate numai cu respectarea prevederilor alin. (5), inclusiv pentru plati online."
4. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 10. -
(1) Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acorda angajatilor, frecventa acordarii acestora si valoarea lor, acolo unde este cazul, precum si unitatea emitenta.
(2) Unitatile emitente au obligatia de a transmite angajatorilor lista unitatilor corespunzatoare retelei utilizate la care salariatii pot folosi biletele de valoare. La stabilirea acestor unitati vor fi avute in vedere calitatea serviciilor si un nivel redus al preturilor prin practicarea unor adaosuri comerciale minime.
(3) Contractarea serviciilor privind emiterea biletelor de valoare de catre angajatorii care au calitatea de autoritate contractanta in intelesul Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se realizeaza in conditiile legislatiei in vigoare.
(4) Biletele de valoare pot fi utilizate numai de catre/la unitati care au incheiat direct contracte de prestari ale serviciilor prevazute de prezenta lege cu unitati emitente, pentru fiecare categorie de bilet de valoare in parte.
(5) Valoarea biletelor de valoare nu poate fi transferata salariatilor pe suportul electronic daca, la data stabilita pentru transfer, angajatorii nu au achitat unitatii emitente, integral, contravaloarea nominala a biletelor de valoare achizitionate, inclusiv costurile aferente emiterii acestora pe suport electronic."
5. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 11. -
(1) Tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate angajatilor lunar, ca alocatie individuala de hrana, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
(2) Tichetele de masa pot fi utilizate doar in unitati de alimentatie publica, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unitati care comercializeaza produse alimentare si care au incheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitatile emitente de tichete de masa si trebuie sa permita, in mod exclusiv, utilizarea tichetelor pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.
(3) Debitarea sumelor corespunzatoare produselor alimentare solicitate de salariat se realizeaza la valoarea respectivelor produse alimentare."
6. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 12. -
(1) Valoarea tichetelor de masa este transferata lunar salariatilor de catre unitatea emitenta, corespunzator numarului de
zile lucratoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul.
(2) Salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
(3) Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite."
7. Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 13. -
Fiecare tichet de masa este valabil numai daca are inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta urmatoarele mentiuni:
a) numele si adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizarii tichetului de masa;
c) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice;
d) numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa."
8. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 15. -
(1) Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale.
(2) Este interzisa acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decat cei prevazuti la alin. (1)."
9. Articolul 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 16. -
(1) Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor cadou pentru cheltuieli sociale nu poate depasi suma stabilita conform art. 10 alin. (1).
(2) Valoarea nominala a unui tichet cadou acordat potrivit art. 15 alin. (1) este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei."
10. Articolul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 17. -
Fiecare tichet cadou este valabil numai daca are inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta urmatoarele mentiuni:
a) numele si adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizarii tichetului cadou;
c) numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul cadou."
11. Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 20. -
Fiecare tichet de cresa este valabil numai daca are inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta urmatoarele mentiuni:
a) numele si adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizarii tichetului de cresa;
c) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de alte bunuri/servicii decat cele prevazute la art. 18 alin. (2);
d) numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de cresa."
12. Articolul 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 23. -
Fiecare tichet cultural este valabil numai daca are inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta, urmatoarele mentiuni:
a) numele si adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizarii tichetului;
c) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de alte bunuri/servicii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2);
d) numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul cultural."
13. Articolul 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 25. -
(1) Valoarea nominala permisa pentru un voucher de vacanta este multiplu de 10 lei, dar nu mai mult de 100 lei.
(2) Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
(3) Contravaloarea serviciilor turistice prestate de catre unitatile afiliate peste valoarea voucherelor de vacanta se suporta de catre angajat, titular al voucherelor de vacanta."
14. Articolul 26 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 26. -
Fiecare voucher de vacanta este valabil numai daca are inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta, urmatoarele mentiuni:
a) emitentul si datele sale de identificare;
b) angajatorul si datele sale de identificare;
c) perioada de valabilitate a utilizarii voucherului de vacanta;
d) interdictia de a utiliza voucherul de vacanta in alte locuri decat in unitatile afiliate;
e) elementele de identitate vizuala ale brandului de turism al Romaniei,
f) numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze voucherul de vacanta."
15. La articolul 28, alineatul (1), litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
h) comercializarea de catre unitatile prevazute la art. 11 alin. (2) a unor produse, altele decat cele alimentare, contra tichetelor de masa."
16. La articolul 28, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte amenda fapta unitatilor emitente de a alimenta suportul electronic cu bilete de valoare, cu nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (6) si art. 11 alin. (2)."
17. La articolul 28, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71), cu urmatorul cuprins:
"
(71) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda, nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (2)."
de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societatea noastra are sediul social in sectorul 2 si un punct de lucru in judetul Ilfov. La sediul social lucreaza aproximativ 30 de angajati, iar la punctul de lucru aproximativ 10 angajati. Managementul societatii a decis modificarea domiciliului fiscal din sector 2 in Jud. Ilfov, fara a efectua formalitati si la Registrul Comertului de schimbare a sediului social, care se doreste sa ramana in sector 2. Am depus declaratia 700 prin care am solicitat modificarea sediului fiscal. Va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea a emis un bon fiscal cu CF, cu valoare de 1066 lei pe 30.09.2024, catre un client, persoana juridica. Ulterior, clientul a venit pe 07.10.2024 sa solicite factura fiscala cu data de 30.09.2024, pentru bonul respectiv. Societatea este obilgata sa ii mai emita factura?
Societatea avea voie sa emita doar bon fiscal cu CF sau era obligata sa emita direct factura achitata cu BF, intrucat valoarea bonului era mai mare de 100 euro cu TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Incepand cu anul 2024, compania noastra are obligatia calcularii impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA). Va rugam sa ne ajutati sa determinam impozitul minim pe cifra de afaceri in situatia prezentata mai jos.
Datele disponibile sunt urmatoarele:
703-Venituri din vanzarea de produse reziduale: 16.700 lei
704-Venituri din lucrari executate, servicii prestate: 228.400 lei
707-Venituri din vanzarea de marfuri:...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un administrator de societate, avand contract de mandat echivalent cu salariul minim pe economie, poate beneficia de deducerea de 300 de lei conform oug 59?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea a trimis marfa in Germania, cand inca nu se completa codul UIT.
Acum ni se restituie ambalajele (rastele).
Daca generam e-transport, la ce tip incadram operatiunea, si cu ce valoare, daca rastelele sunt ale noastre si nu e achizitie intracomunitara (primim un aviz de expeditie de la client)?
Cum trebuie sa procedeze societatea?
Cum procedam corect pentru a nu denatura decontul de E-TVA precompletat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avand in vedere introducerea e-factura incepand cu anul 2024 pentru toate tranzactiile desfasurate in relatia B2B si precizarea ca doar facturile primite prin e-factura sunt documente justificative pentru inregistrarea in contabilitate incepand cu data de 01.07.2024, va rugam sa ne precizati care este acum regimul bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate cu valoare de pana la 100 EUR?
Pot fi considerate acestea documente justificative in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<