Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Intocmire NIR si semnarea acestuia de catre administratorul unitatii. Cum facem inregistrarile in contabilitate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: proceduri, inregistrari si politici contabile, omfp 3512/2008, legea 22/1969, nir, administrator, gestionar, model decizie

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, modelul de decizie prin care administratorul se numeste pentru asigurarea receptiei bunurilor. Firma (cod CAEN 4690 comert cu ridicata) are doi angajati (administrator/manager si montator subansamble). Administratorul cumpara marfa cu factura. Factura se inregistreaza in contabilitate si apoi se listeaza din program NIR-ul.



Vom stabili daca pe baza deciziei, la rubricile "Comisia de receptie" si "primit in gestiune" poate fi trecut doar administratorul.

In OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, la instructiunile privind intocmirea si utilizarea Notei de receptie si constatare diferente se arata:

"1._
a) Serveste ca:
- document justificativ pentru incarcare in gestiune;
3.Circula:
- la gestiune, pentru incarcarea in gestiune a bunurilor materiale receptionate
5.Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:
- numele, prenumele si semnatura membrilor comisiei de receptie, in conditiile in care se face receptia marfii primite direct de la furnizor sau data primirii in gestiune si semnatura gestionarului in situatia in care apar diferente;"
 
La art. 1 al Legii 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice - cu modificarile si completarile ulterioare - se defineste gestionarul ca fiind "acel angajat al unei organizatii socialiste care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri...".
 
Rezulta ca bunurile pot fi primite, pastrate si eliberate in/dintr-o gestiune a unitatii de catre o persoana special angajata in acest scop, denumita gestionar.
 
Gestionarea unei unitati presupune, deci, totalitatea operatiunilor de primire, pastrare, eliberare si utilizare a bunurilor acesteia.
 
O gestiune este alcatuita din totalitatea valorilor materiale, banesti si bilete de valoare, incredintate uneia sau mai multor persoane, cu atributiuni privind primirea, pastrarea si eliberarea acestora pe baza unor operatii si documente justificative  care sa asigure integritatea si legalitatea lor.
 
Doar gestionarului angajat conform Legii 22/1969 ii revin aceste sarcini. Acesta are responsabilitate privind primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri materiale si banesti.
 
Drepturile si obligatiile gestionarului in ceea ce priveste primirea, pastrarea si eliberarea bunurilor materiale sint stabilite in capitoul 2 din Hotararea nr. 2230/1969 privind gestionarea bunurilor materiale ale unitatilor socialiste (in vigoare si la ora actuala).
 
In lipsa numirii unei astfel de persoane, gestionarea patrimoniului cade in sarcina administratorului, care are si atributii de gestionare a patrimoniului unitatii, pe langa cele de reprezentare a societatii.
 
Mai mult decat atat, in Legea 82/1991 a contabilitatii - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - la art. 10 alin. (1) se prezinta responsabilitatea cu organizarea si conducerea societatii ca fiind in sarcina administratorului sau altei persoane care are raspunderea gestionarii entitatii respective.
 
Asadar, emiterea unei decizii (emisa de cine?) din care sa rezulte ca administratorul va asigura receptia bunurilor nu-si are sens, deoarece administratorului numit prin actul constitutiv al societatii ii revin si atributiuni in gestionarea bunurilor (receptie, pastrare, eliberare), atata timp cat nu a delegat aceasta sarcina unei persoane special desemnate in acest sens. Desemnarea persoanei se face conform Legii 22/1969 si acesteia trebuie sa i se asigure conditii optime privind asigurarea gestiunii in conformitate cu Hotararea 2230/1969.
 
Deci, o persoana nu poate fi pur si simplu numita gestionar de catre administratorul unitatii.
 
Daca, totusi, se doreste intocmirea unui document in acest sens, consider mai oportuna o hotarare AGA (decizie a asociatului unic), in care se va stabili ca administratorul va avea si atributiuni in asigurarea receptiei bunurilor primite in unitate, precum si in pastrarea si eliberarea acestora.
 
Un model de decizie, asa cum solicitati, ar putea fi urmatorul:

 
"Antetul unitatii
       
     DECIZIA nr..../....
 
Subsemnatul, ... (nume si prenume), administrator in cadrul firmei ....., numit prin actul constitutiv (sau alt document legal de numire), legitimat..., domiciliat...,
in baza art. 10 alin. (1) din Legea 82/1991 a contabilitatii si a OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile,
         
   DECID
 
Art. 1 Acordarea susnumitului ca atributiuni efectuarea receptiei bunurilor materiale si banesti, pastrarii si eliberarii acestora, precum si de a semna documentele legale privind efectuarea tuturor acestor operatiuni.
Art. 2 Prezenta decizie intra in vigoare cu data emiterii sale (sau cu alta data ulterioara).
 
Semnatura si stampila."
 
Pe NIR, la "Comisia de receptie" si "Primit in gestiune", administratorul are chiar obligatia sa semneaze, atata timp cat, repet, nu este desemnat un gestionar in acest sens.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Intocmire NIR si semnarea acestuia de catre administratorul unitatii. Cum facem inregistrarile in contabilitate?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016