Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Acciza diferentiata la motorina. Ce procedura se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: acciza diferentiata, motorina, autoritatea rutiera romana, transportul rutier de marfuri

Regasiti mai jos aspectele legate de procedura care se aplica pentru acciza diferentiata la motorina prin diminuarea cu 40 euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tona, a nivelului standard, motorina utilizata drept carburant pentru motor in urmatoarele scopuri:


-    transportul rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone;

-    transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit in Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor si remorcilor acestora, precum si a sistemelor, componentelor si unitatilor tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Reducerea nivelului accizelor se realizeaza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat catre operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana.

Conditiile, procedura si termenele de restituire sunt stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 537/2014 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 512 din 9 iulie 2014 prin care fost aprobate conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor.

Masurile instituite potrivit acestor prevederi se aplica cu respectarea procedurilor specifice in domeniul ajutorului de stat, pentru motorina achizitionata dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 14/2014 pentru completarea art. 176 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si pana la data de 31 martie 2019, cu incadrarea in creditele de angajament si bugetare aprobate prin legea bugetului de stat pentru Programul "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii din cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale".

Sunt eligibili pentru restituirea de accize operatorii economici care sunt licentiati in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene, detin vehicule eligibile si nu se afla in procedura de executare silita, faliment, orice forma de reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare, nu au fost declarati inactivi sau nu au intrat in inactivitate temporara si nu au obligatii de plata restante la bugetul general consolidat.

Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 15 iulie 2014 si 31 martie 2019 inclusiv, in limita bugetului anual alocat schemei.

Operatorii economici care doresc sa solicite restituirea de accize prevazuta la art. 176 alin. (7) din Codul fiscal au obligatia ca, inainte de a efectua prima solicitare, sa se inregistreze in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. inregistrarea presupune depunerea la Autoritatea Rutiera Romana (desemnata ca administrator al schemei de ajutor de stat), o singura data, cu ocazia inregistrarii, a unei serii de documente prin care operatorii economici fac dovada eligibilitatii lor si a vehiculelor pe care le detin.

In vederea restituirii accizelor aferente unui trimestru calendaristic operatorii economici eligibili depun la administratorul schemei o cerere, in format electronic sau pe suport hartie, incepand cu prima zi a trimestrului urmator celui pentru care se solicita restituirea, dar nu mai tarziu de un an de la aceasta data. In cazul operatorilor economici care alimenteaza vehiculele de la statii de distributie, depunerea cererii de restituire de accize este conditionata si de utilizarea unui card de gestiune a alimentarilor iar in cazul celor care alimenteaza vehiculele de la rezervoarele pentru consum propriu, depunerea cererii de restituire de accize este conditionata de dotarea acestor rezervoare cu dispersoare electronice pentru distributie.

Restituirea de accize nu presupune efectuarea unui control anticipat, schema de restituire fiind supusa controlului ulterior efectuat potrivit Codului de procedura fiscala, prin organele de specialitate ale ANAF.

Sursa: asistenta-contribuabili.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Acciza diferentiata la motorina. Ce procedura se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016