Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se factureaza combustibilul cu pret redus de 50 bani/litru, conform OUG 106/2022?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Sep. 2022
Cum se factureaza combustibilul cu pret redus de 50 bani/litru, conform OUG 106/2022?
Tags: oug 106/2022, reducere pret carburant, facturare

La emiterea facturilor de vanzare carburant, se factureaza cu pretul redus de 0.5 ron/litru, si tot pe factura se regaseste si mentiunea "Reducere pret conform OUG 106/2022". Este corect modul nostru de facturare? Putem avea probleme la un eventual control? Este mai corect ca pe factura sa fie evidentiat pretul carburnatului afisat la pompa si o a doua rubrica sa fie cu discountul de 0.05 ron/litru?

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 10-49 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 4711
 
Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia: 

Conform art. I alin. (1)-(3) din OUG 106/2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina (...):

"(1) In perioada 1 iulie-30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali - persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu -, si care acorda o reducere de pret de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la pretul de vanzare, beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferenta reducerii acordate. Pentru fractiuni dintr-un litru reducerea de pret si respectiv compensarea se vor acorda proportional.

(2) In perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevazuti la alin. (1), care comercializeaza benzina si motorina catre clienti finali prin intermediul statiilor de carburanti, vor afisa pe totem pretul care include aceasta reducere de pret, iar in sistemul de gestiune si la pompa va fi inscris pretul de vanzare fara reducerea comerciala.

(3) In cazul acordarii reducerii de pret prevazute la alin. (1), aceasta se va evidentia distinct pe documentele fiscale aferente vanzarilor, bonuri fiscale si/sau facturi."

Asadar, daca emiteti la vanzare direct factura si nu factura din bon fiscal, atunci da, aveti obligatia evidentierii distincte a reducerii acordate in baza OUG 106/2022.

Intrucat reducerea intra in sfera TVA, cel putin partea suportata de catre comerciant, rezulta ca pentru a fi corect evidentiata fiscal respectiva reducere aceasta ar trebui trecuta separat ca baza TVA pe facturi.

In varianta utilizata in prezent de catre dvs., aceasta reducere apare pe factura mai mult ca o mentiune decat ca o evidentiere a ajustarii pretului intreg, dar personal nu o consider o mare eroare, in orice caz nu una sanctionabila fiscal in vreun fel.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se factureaza combustibilul cu pret redus de 50 bani/litru, conform OUG 106/2022?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]