keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cinci intrebari despre decontul de TVA. Vezi raspunsurile consultantului fiscal!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: decont de tva, avans achitat, decontul, penalizarile de intarziere, cod fiscal, baza de impozitare

Prin cele ce urmeaza, vom oferi mai multe raspunsuri referitoare la decontul de TVA: 1.In decontul de TVA, taxa hoteliera la ce rand se completeaza? 2. In decontul de TVA se cuprinde contravaloarea facturii emise pentru penalizarile de intarziere incaste de la clienti? 3. In decontul de TVA cv facturilor emise pentru veniturile din arenda la ce rand se completeaza? 4. In decontul de TVA contravaloarea facturilor emise pentru deseuri la ce rand se completeaza? 5. Avansurile achitate la extern pentru o achizitie intracomunitara de echipamente tehnologice se cuprinde in decontul de TVA?


1. Taxa hoteliera nu este o operatiune cuprinsa in baza de TVA, conform art 137 alin3. lit.e din Codul fiscal. Potrivit prevederilor art. 137, alin. (3), lit. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, baza de impozitare nu cuprinde sumele achitate de furnizor sau prestator, in numele si in contul clientului, si care apoi se deconteaza acestuia, precum si sumele incasate in numele si in contul unei alte persoane.

Conform prevederilor pct. 19, alin. (4), lit. a) din Normele metodologice de aplicare aprobate prin H.G. nr. 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate in numele si in contul altei persoane cuprind operatiuni precum: cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal. Aceste operatiuni nu trebuie declarate in Decontul de TVA.

2. Penalitatile de intarziere calculate clientilor pentru neplata la termen a creantelor, nu fac parte din baza de impozitare a TVA, conform art. 137 alin.3 lit.c  din Codul fiscal. Sumele care nu fac parte din baza de impozitare nu trebuie declarate in Decontul de TVA.

3. In cazul in care plata arendei se face in natura catre arendator (persoana fizica), de catre arendasul— persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, acesta efectueaza o livrare de bunuri taxabila cu cota de 24%. In aceasta situatie, arendasul trebuie sa emita facturi respectand prevederile art. 155 din Codul fiscal. Baza de impozitare a TVA pentru plata prin produse agricole a arendei, in acest caz, este constituita din valoarea de piata pentru respectiva livrare in conformitate cu art. 137 alin (1) lit. e) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Se va declara la rd. 9 din decontul de TVA.

Pentru veniturile in lei obtinute ca urmare a arendarii terenurilor, nu se percepe TVA, acestea fiind operatiuni scutite fara drept de deducere conform art141 alin.2 lit e din Codul fiscal. Se declara in decont la rd. 15 – Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere.

4. Deseurilor facturate persoanelor juridice - inregistrate in scop de tVA le sunt aplicabile masurile de simplificare, astfel ca acestea se declara in Decontul de TVA la rd. 13 – Livrari de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare (taxare iversa).

5. Facturarea avansurilor pentru livrari intracomunitare nu mai este obligatoire, potrivit dispozitiilor de la pct. 72 din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 155 alin. (16) din  Codul fiscal, redate mai jos:

"ART. 155 alin. (16) 72.

(1) Persoana impozabila nu are obligatia de a emite facturi conform art. 155 din  Codul fiscal  pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din  Codul fiscal".
 
Asadar, daca ca nu ati emis factura de avans pentru suma incasata, nu mai aveti obligativitatea raportarii prin decontul de TVA si nici in declaratia recapitulativa 390, in luna incasarii avansului, ci numai in luna livrarii bunurilor. In cazul in care ati emis factura, atunci aceasta se declara in Decontul de TVA la rd. 3,3.1 precum si in Declaratia 390.
 
In ceea ce priveste avansurile platite, tratamentul fiscal este acelasi – daca nu ati primit factura de avans emisa de partenerul dvs., nu aveti obligatia intocmirii autofacturii si declararii ei in decontul de TVA, respectiv declaratai 390. In cazul in carea ti primit o factura pentru suma platita, atunci aveti obligatia declararii in Decontul de TVA la rd. 5,5.1 si 18,18.1, precum si in Declaratia 390.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016