Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Faptul generator in materia TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Ian. 2010
Tags: tva, decont de tva, formularul 300, exigibilitatea tva

Faptul generator este imprejurarea reala prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru stabilirea exigibilitatii taxei. Exigibilitatea taxei este data la care autoritatea fiscala este ...

Faptul generator este imprejurarea reala prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru stabilirea exigibilitatii taxei.

Exigibilitatea taxei este data la care autoritatea fiscala este indreptatita sa solicite persoanelor obligate plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.

Taxa de plata trebuie achitata organelor fiscale pana la data la care persoana obligata trebuie sa depuna decontul, fie pe baza formularului cod 300, denumit „Decont de taxa pe valoarea adaugata“, fie pe baza formularului cod 301, denumit „Decont special de taxa pe valoarea adaugata“.

Neplata taxei datorate genereaza obligatia de plata a majorarilor de intarziere care se calculeaza din ziua imediat urmatoare termenului de plata.

Consilier Codul Fiscal - Taxe si Impozite pentru Contabili 2010 are solutii pentru orice cheltuieli impuse in Codul Fiscal! 

Regula generala de taxare prevede ca regimul de impozitare care se aplica operatiunilor impozabile este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator.

Exceptia de la regula generala prevede ca regimul de impozitare care se aplica operatiunilor impozabile este regimul in vigoare la data exigibilitatii taxei.

Daca are loc o schimbare a regimului de impozitare, trebuie efectuate regularizari pentru aplicarea regimului de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii in urmatoarele situatii:

* cand factura este emisa pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii inainte de livrarea bunurilor si prestarea serviciilor ca fapt generator;
* cand se incaseaza avansuri inainte de data livrarii bunurilor sau a prestarilor de servicii.

Pentru operatiunile carora li se aplica masurile de simplificare, regimul de impozitare este cel in vigoare la data exigibilitatii taxei.

Astfel de regularizari nu sunt aplicabile micilor intreprinderi care se inregistreaza in scopuri de TVA pentru depasirea cifrei de afaceri de 35.000 euro ulterior emiterii facturilor sau incasarii avansurilor pentru livrarea de bunuri si prestarea de servicii.

Daca se emit facturi sau se incaseaza avansuri inainte de data la care intervine faptul generator si intre timp are loc o schimbare a cotei, cota aplicabila este:

* cota in vigoare la data la care intervine faptul generator in situatiile in care se aplica regula generala;
* cota in vigoare la data exigibilitatii taxei in situatiile in care se aplica exceptiile de la regula generala.

Daca pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv furnizorii si prestatorii emit facturi fara sa incaseze avansuri sau emit facturi in baza avansurilor incasate doar pentru valoarea partiala a bunurilor care urmeaza a fi livrate sau a serviciilor care urmeaza a fi prestate, la momentul faptului generator de taxa si a exigibilitatii TVA se aplica:

* regimul de taxare si cota in vigoare la data la care intervine faptul generator in situatiile in care se aplica regula generala;
* regimul de taxare si cota in vigoare la data exigibilitatii taxei in situatiile in care se aplica exceptiile de la regula generala.

Daca pentru astfel de situatii in anul 2010 au loc schimbari ale regimului de taxa si ale cotei de impozitare, trebuie efectuate regularizari la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii doar pentru diferenta dintre valoarea totala la momentul livrarii sau prestarii si valoarea partiala pentru care s-au emis facturi in anul 2009.

Aceste regularizari nu se efectueaza in anul 2010 in situatia in care in anul 2009 s-au emis facturi pentru valoarea integrala a bunurilor si a serviciilor care urmau a fi livrate sau prestate in anul 2010.

Regularizarile nu se efectueaza nici in situatia in care facturile au fost emise in anul 2009 de o mica intreprindere care se inregistreaza in scopuri de TVA, incepand cu anul 2010, datorita depasirii cifrei de afaceri de 35.000 euro.

Articol adaugat la 20 ianuarie 2010

Articol preluat din Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Faptul generator in materia TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016