Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Formularul 300 Decont de taxa pe valoarea adaugata. Martie 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: decont tva, formular 300d, anaf, opanaf nr588/2016

ANAF a actualizat din nou softurile pentru decontul TVA publicat la 15.02.2016. OPANAF nr. 588/2016 a aprobat modelul si continutul formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata".

Formular 300 - Decont de taxa pe valoarea adaugata conform OPANAF nr. 588/2016, utilizat incepand cu declararea obligatiilor fiscale valabil de la data 01.01.2016, a fost publicat in data 15.02.2016.

Mai multe despre OPANAF 588/2016 puteti citi AICI.


Gasiti mai jos softurile actualizate in martie 2016 de ANAF pentru Decont 300!

soft A
23.03.2016



soft J*
24.02.2016


Va reamintim ca OPANAF nr. 588/2016 a aprobat modelul si continutul formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" si, ca element de noutate, prin comparatie cu prevederile vechi incluse in OPANAF nr. 1790/2012, noul ordin aduce modificari in ce priveste precizarile din aria TVA cu trimiteri catre Codul fiscal (Legea nr. 227/2015).

1. Sectiunile 12 si 25 - Achizitii de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa) se defalca pe 3 subsectiuni:

- Achizitii de bunuri si servicii, taxabile cu cota de 20%;

- Achizitii de bunuri taxabile cu cota de 9%;

- Achizitii de bunuri taxabile cu cota de 5%.

2. Se solicita informatii privind efectuarea de operatiuni pentru care se aplica taxarea inversa, conform art. 331 Cod fiscal



5. Nu se inscriu in decont (pe langa TVA din facturile de executare silita, taxa cumulata de plata pentru care a fost aprobata o inlesnire la plata) si:

- taxa cumulata de plata cu care organul fiscal s-a inscris la masa credala conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa;

- soldul sumei negative de taxa, inscris in decontul aferent perioadei fiscal anterioare deschiderii procedurii insolventei conform Legii nr. 85/2014, aminteste Universuljuridic.ro.


Despre proiectul de la inceputul anului, aprobat in februarie 2016 prin Ordinul 588/2016:

Atat prin noile Norme Metodologice de aplicare a Titlului VII din Codul fiscal, cat si prin dispozitiile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost aduse modificari prevederilor privind declararea taxei pe valoarea adaugata prin decontul de TVA.

In acest sens precizam ca, incepand cu operatiunile economice desfasurate dupa data de 1 ianuarie 2016, s-au modificat prin Codul fiscal unele reguli de taxare si declarare, dupa cum urmeaza:

a) cota standard de TVA a scazut de la 24% la 20% si s-a extins aplicarea cotei reduse de TVA de 5% si in cazul unor servicii;

b) in primul decont de TVA depus dupa data inscrierii organului fiscal la masa credala nu se preia TVA cumulata de plata cu care organul fiscal s-a inscris la masa credala sau, dupa caz, soldul sumei negative a TVA;

c) suma reprezentand diferenta de TVA de plata stabilita de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata persoanei impozabile, dar nestinsa pana la data depunerii decontului de TVA, pentru care instanta de judecata a decis suspendarea deciziei, nu se preia in decontul de taxa;

d) s-a largit sfera de aplicare a prevederilor referitoare la taxarea inversa si in cazul constructiilor, partilor de constructie, terenurilor de orice fel, precum si in cazul telefoanelor mobile, tabletelor PC, laptop-urilor, consolelor de jocuri si a dispozitivelor cu circuite integrate.

Avand in vedere aceste modificari legislative este necesara aprobarea unui nou model de decont de TVA.

Pe site-ul ANAF, pot fi consultate proiectul de ordin, referatul de aprobare, formularul 300 propus, instructiunile de completare si caracteristicile de tiparire.


Sursa: Cabinet Expert Contabil Dr. Ion Radu Zilisteanu





Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Formularul 300 Decont de taxa pe valoarea adaugata. Martie 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Se modifica formularul 300 Decont de TVA
Mai multe articole despre formular 300d
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016