Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Corectare decont TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 06 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: decont tva, omfp 1372/2008, omfp 179/2007

Intrebare: Daca in deconturile de TVA cod 300 din anul 2011, la randurile 3.1 si 7.17.1.1 s-a trecut aceeasi suma ca la randurile 3 si 7, desi la rd 3.1 si 7.17.1.1 ar fi trebuit sa se inscrie doar serviciile prestate intracomunitar, cum se pot corecta deconturile de TVA cod 300?Raspuns:

Avand in vedere faptul ca nu se admite intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare, prin OMFP 179/2007 s-a reglementat procedura de corectare a erorilor de natura materiala din formularul "Decont de taxa pe valoarea adaugata" cod 300 completat si depus la organul fiscal competent pentru raportarea operatiunilor economice realizate intr-o anumita perioada fiscala.

Astfel, se pot corecta erorile de transcriere a sumelor preluate din jurnalul pentru vanzari. Situatia prezentata de dvs. se poate incadra la "eroare de transcriere" in situatia in care, din jurnalul pentru vanzari, rezulta in mod evident valoarea acestor servicii intracomunitare. in acest scop, se formuleaza o cerere adresata organului fiscal competent care se depune fie la registratura acestuia, fie la posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Cererea se motiveaza prin faptul ca exista neconcordanta dintre datele raportate prin decontul de TVA cod 300 si evidenta fiscala intocmita in baza facturilor emise pentru prestarile intracomunitare de servicii. Pentru a face dovada acestor neconcordante, la cererea depusa se anexeaza atat decontul initial de TVA cat si decontul de TVA corect completat insotit de jurnalul pentru vanzari din care sa rezulte valoarea operatiunilor intracomunitare realizate care trebuiau raportate corect. Cererea trebuie insotita de o declaratie pe proprie raspundere, din care sa rezulte faptul ca nu a avut loc inspectia fiscala partiala privind TVA pentru perioada fiscala pentru care se solicita corectarea.
 
Corectarea erorilor materiale se materializeaza prin emitera unei Decizii de corectare care este structurata conform modelului decontului de TVA in vigoare pentru perioada fiscala in care s-a intocmit fiecare decont completat eronat, initial.
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii


   
Decizia se completeaza doar cu diferentele in plus sau in minus la randurile care au suferit modificari fata de suma eronat declarata.
   
Decizia de corectare se intocmeste in doua exemplare, din care:
-    un exemplar se comunica persoanei impozabile care a depus cererea de corectare;
-    un exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al platitorului de TVA.
   
Cererea de corectare a erorilor materiale nu poate fi solutionata in situatia in care in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru fiecare perioada fiscala de raportare nu s-a inscris o coloana distincta, rezervata doar prestarilor intracomunitare de servicii. Se cunoaste faptul ca prin OMFP 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal s-a reglementat doar modelul orientativ al registrelor si jurnalelor de TVA conform art. 156 din Codul fiscal , existand posibilitatea de a fi completate in functie de natura operatiunilor realizate de catre fiecare persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Corectare decont TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016