keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Corectarea erorilor materiale din decontul de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2024 Exclusiv
Corectare decont TVA
Tags: decont tva, corectie decont tva, decont tva cod 300

Corectarea erorilor materiale din Declaratia 300 se poate realiza de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile. Prin declaratia D300 se declara si raporteaza taxa pe valoarea adaugata (TVA) colectata si dedusa, insa in practica, pot aparea diverse situatii in care declaratia depusa initial contine erori de calcul, omisiuni sau alte neconcordante. Instructiunile de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA au fost stabilite prin OPANAF nr. 3.604/2015. Vom prezenta in acest articol cum se corecteaza erorile materiale din D300 pentru a fi in conformitate cu legislatia in vigoare si pentru a evita sanctiunile!

Studiu de caz – Corectarea decontului de TVA

 
La declaratia 300 pentru luna iunie s-a preluat eronat tva-ul din trimestrul precedent. Concret, in loc de a se scrie tva de recuperat necerut la rambursare pe randul 42 din decont, s-a scris eronat suma la tva de plata din perioada precedenta, la rand 39. Recipisa de depunere este fara erori de validare, dar cu atentionari-atentionare regula 98-Rand 42 eronat. Cum corectez, concret, decontul? N-am mai corectat un decont de pe vremea cand se mergea la ghiseu. Exista vreun formular de corectie, vreun model de transmis online? Sau cum transmit online, prin formular de contact? Fac un word, excel? Cum verific ca s-a corectat? Multumesc! 
 

Procedura corectie decont TVA – raspunsul specialistului

 
Potrivit prevederilor din Anexa la OPANAF 3604/2015, in declaratia privind decontul de TVA pot fi corectate erori materiale de tipul:
 
  • erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;
  • inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatate de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale in materie;
  • erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.


Depunerea cererii pentru corectarea erorilor materiale


La pct. 9 din Anexa 1- Instructiuni de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata - se arata ca persoana impozabila care solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata depune Cererea privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata prevazuta in anexa nr. 11 la ordin, insotita de documentele necesare justificarii erorilor, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
 
Cererea cu documentele anexate (eventual deconturile de TVA si recipisa in care exista atentionari) se vor depune prin SPV la: Formular de contact :Asistenta si indrumare de specialitate:TVA; 
 
Daca documentele anexate de persoana impozabila nu justifica solicitarea de corectare a erorilor materiale, compartimentul de specialitate va comunica in scris persoanei impozabile data, ora si locul la care trebuie sa se prezinte, precum si documentele necesare justificarii erorilor.
 

Decizia de corectare a erorilor din decontul de TVA 


La pct 10 din acelasi act normativ, se arata ca:
 
(1) In vederea corectarii erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata, compartimentul de specialitate, pe baza constatarilor proprii sau in baza documentelor prezentate de persoana impozabila, intocmeste un referat in care inscrie constatarile referitoare la erorile pentru care s-a solicitat corectarea decontului de taxa pe valoarea adaugata, precum si modul in care se vor corecta aceste erori.

(2) In baza referatului, organul fiscal intocmeste Decizia de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata, denumita in continuare decizie de corectare.

(3) Decizia de corectare este structurata conform modelului decontului de taxa pe valoarea adaugata in vigoare la data la care se refera decontul intocmit eronat. Decizia se completeaza numai la randurile care au suferit modificari, cu diferentele in plus sau in minus fata de suma declarata initial, si contine, in mod obligatoriu, elementele prevazute la art. 46 din Codul de procedura fiscala.
 
Decizia de corectare se intocmeste in doua exemplare. Un exemplar se comunica persoanei impozabile, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, semnat numai de conducatorul unitatii fiscale, iar al doilea, care se semneaza si de catre persoanele implicate potrivit competentelor stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare si prin prezentele instructiuni, se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile.
 
Corectarea se va face prin decizie care va fi transmisa societatii, conform prevederilor art 47 din Codul de procedura fiscala tot prin SPV. 


 

Raspuns oferit in 16 Iul 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016