keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Decont TVA cod 300 si declaratia cod 394 pentru ONG (persoana partial impozabila)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: codul fiscal, ong, declaratia 394, decont tva

Un ONG care obtine venituri care intra in baza de impozitare a TVA (impozabile) si venituri care nu intra in baza de impozitare a TVA (neimpozabile), definita la art. 300 din Codul fiscal ca persoana partial impozabila tine evidente separate pentru activitatea desfasurata in calitate de persoana impozabila si pentru activitatea pentru care nu are calitatea de persoana impozabila.

Obligatiile declarative aferente TVA se aplica pentru segmentul neimpozabil, si anume, facturile de achizitii de la persoane impozabile se declara in D394 daca sunt aferente activitatii neimpozabile? Se trateaza activitatea neimpozabila ca o persoana neimpozabila chiar daca persoana are si CIF care se compune din CUI (acelasi pentru partea impozabila cat si partea neimpozabila) si atribut fiscal RO. Este posibila emiterea unui CIF diferit pentru activitatea impozabila? Daca da, care este procedura? 
 

Raspunsul specialistului

 
Entitatea non-profit poate detine un singur cod de identificare fiscala, fara a fi posibila acordarea de catre aceeasi autoritate fiscala a doua coduri de inregistrare fiscala, in functie de activitatea desfasurata: activitate non profit sau activitate economica. Deci, entitatea nu poate fi tratata, de sine-statator, drept persoana neimpozabila pentru activitatea neimpozabila si persoana impozabila pentru activitatile economice. De aceea, aceasta entitate este tratata, drept persoana partial impozabila, doar din punctul de vedere al TVA, conform  definitiei de la  art. 300 din Codul fiscal "Persoana care realizeaza atat operatiuni pentru care nu are calitatea de persoana impozabila, in conformitate cu prevederile art. 269, cat si operatiuni pentru care are calitatea de persoana impozabila este denumita persoana partial impozabila."
 
Astfel, in situatia in care o achizitie este alocata, atat unei activitati non-profit, cat si unei activitati economice, de exemplu, servicii de revizie ascensor, entitatea respectiva este obligata sa raporteze la randul 22 din decontul de TVA cod 300 alocat pentru “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%, altele decat cele de la rd. 25” valoarea totala a facturii primite,evidentiata in jurnalul pentru cumparari la valoarea totala, din care baza de impozitare TVA si TVA deductibila,  ndiferent de faptul ca:
- suma TVA deductibila este sau nu este dedusa;
- este dedusa prin aplicarea pro-ratei provizorii urmand a fi regularizata la sfarsitul anului in baza pro-ratei definitive.
 
Operatiunea se regaseste si in totalul de la randul 29 "TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la rd.  27, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1, 25.1, 25.2, 25.3), dar suma TVA deductibila efectiv dedusa se raporteaza la randul 30 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 DIN CODUL FISCAL SI COMPENSATIE IN COTA FORFETARA". Asa cum se poate constata, la acest rand se face referire la art. 300 din Codul fiscal.
 
Raportarea valorii facturii primite se efectueaza, atat prin decontul de TVA cod 300, cat si prin declaratia informativa cod 394, asa cum procedeaza orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal. Deci, raportarea trebuie efectuata prin declaratia cod 394, chiar si in situatia in care nu se exercita dreptul de deducere sau acest drept se exercita partial, prin pro rata, conform prevederilor art. 300 alin. (2) 
"(2) ......... Persoana partial impozabila poate aplica pro rata in situatia in care nu poate tine evidente separate pentru activitatea desfasurata in calitate de persoana impozabila si pentru activitatea pentru care nu are calitatea de persoana impozabila."
 
In concluzie, pentru toate activitatile desfasurate, entitatea obtine un singur cod fiscal si depune o singura declaratie cod 100, 112, 300, 394 si 390, chiar daca entitatea respectiva realizeaza doua tipuri de activitati diferite intre ele (o activitate economica si o activitate noneconomica = fara scop patrimonial). Entitatea nu raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 394 valoarea activitatilor desfasurate in calitate de persoana neimpozabila deoarece nu sunt in sfera de aplicare a TVA, in sensul ca nu sunt livrari de bunuri sau prestari de servicii. Pentru astfel de operatiuni entitatea nu emite facturi.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016